bokrecensioner boktips

Iskall sol

Författare: Lilja Sigurðardóttir
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, spänning
Utgivningsår: 2022
ISBN: 978918


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

De isländska systrarna Áróra och Ísafold bor i olika länder och pratar inte med varandra, men när deras mamma tappar kontakten med Ísafold återvänder Áróra motvilligt till Island för att söka upp henne. Hon upptäcker snart att systern inte håller sig undan familjen... hon har försvunnit, spårlöst. När Áróra konfronterar Ísafolds våldsamma pojkvän Björn och börjar ställa frågor till grannarna - som har egna skäl att hålla sig undan - leds hon in i en mörk väv av intriger och manipulation. Förbryllad över de motstridiga detaljerna kring systerns liv och bländad av den isländska sommarens midnattssol tar Áróra hjälp av polisen Daniel. Deras spår leder till Björn, men det visar sig att de inte är de enda som gör efterforskningar...

Utdrag ur boken:
Grímur hade inte direkt varit medveten om de tankar som låg och grodde i bakhuvudet, men när han fick syn på Björn, grannen ovanför, genom restaurangfönstret nere på stan, så hade han plötsligt hela planen klar för sig. Björn satt nämligen där med en annan kvinna, och Grímur stannade till och iakttog dem ett tag där de satt och såg varandra djupt i ögonen och lyfte glasen för att skåla. Det rödguldiga skenet inne på restaurangen var varmt, inbjudande och romantiskt, medan han stod där ute i kylan i det kallt blåa kvällsskenet, och huttrade i den bistra nordanvinden. Tre veckor. Det hade inte tagit lång tid för honom att skaffa sig en ny. Tre jävla veckor. Det var allt.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Iskall sol :
2023-04-10 09:05
Iskall sol av Lilja Sigurðardóttir är tydligen första delen i Áróra-serien. Det ska bli intressant att se hur författaren tänker använda sig av Áróra i de kommande delarna, då hon inte längre söker sin försvunna syster.

Enligt förlaget är Lilja Sigurðardóttir en av Islands internationellt mest hyllade och bästsäljande deckarförfattare. Jag måste erkänna att jag inte kände till henne sen tidigare, men jag är glad att jag nu fick möjlighet att stifta bekantskap med en av hennes böcker. Iskall sol var nominerad till The Crime Fiction Lover Award i kategorin Årets bästa översatta kriminalroman. Hur stort det är har jag inte en aning om.

Den här romanen innehåller flera parallella berättelser. Huvudberättelsen är givetvis Áróras sökande efter sin försvunna syster Ísafold. Är hennes misshandlande pojkvän saker till hennes försvinnande? Sedan har vi Olga, som bor i samma hus. Hon gömmer flyktingen Omar. Men är Omar den han säger? I samma hus bor även den egendomlige Grímur; en ensamstående man i 40-årsåldern som tvångsmässigt rakar hela kroppen inklusive ögonbrynen. Hur kommer han in i det hela? Sedan finns ju hotellägaren Hákon, som Áróra inleder ett förhållande med. Hákons affärer är helt klar skumma, vilket gör Áróra mycket intresserad. Men hur ska hon hantera Agla, som säger sig veta vem Áróra är?

Naturligtvis binds berättelserna samman till en historia om grova brott och vedergällning. Den som ligger bakom Ísafolds försvinnande får sitt straff, men inte på det sätt man som läsare har förväntat sig. Detta är en riktigt välskriven deckare, som jag med glädje rekommenderar.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Iskall sol
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly