bokrecensioner boktips

Papperspalatset

Författare: Miranda Cowley Heller
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789137157313


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Papperspalatset :
2023-02-07 16:29
Eleanor, kallad Elle, och hennes make Peter med familj tillbringat semestern i familjens sommarhus i Cape Cod tillsammans med ännu en familj, Jonas och Gina. Elle och Jonas är barndomsvänner, en vänskap som kunnat utvecklas till något mer men en tragisk händelse i ungdomen fick dem att gå åt olika håll. När de sen återknöt kontakten i vuxen ålder var de ur fas med varann och bildade familj på varsitt håll. Men nu har det hänt, igår hade de sex med varann för första gången. Jonas är på det klara med vad han vill, han har aldrig slutat älska Elle. Nu måste hon fatta ett livsavgörande beslut, stanna hos Peter som hon fortfarande älskar eller slå sönder två familjer och bejaka sina känslor för själsfränden Jonas...

Hela romanen utspelas under ett dygn, med ständiga återblickar på Elles tidigare liv. Ömt men osentimentalt utforskar romanen ett liv fyllt av svek, övergrepp, frånvarande vuxna och mörka hemligheter. Elle kommer från en familj av starka kvinnor som inte är rädda att tala klarspråk, något som naturligtvis leder till konflikter. Elle är skadad av sin uppväxt, har svårt att förlåta men hon kan inte heller förlåta sig själv.

Papperspalatset är en bok som jag tror många kommer att uppskatta. Själv är jag lite kluven. Temat är intressant, vänskap över könsgränserna som leder till förbjuden kärlek. Fast jag tycker att det kunde gjorts bättre, mindre yttre dramatik och mer inre. Men författaren är dels amerikan, dels har hon jobbat som manusförfattare till kända TV-serier som Sopranos, Six feet under m fl. Klart att det måste hända grejor och den har således legat etta på deras bestsellerlista... Men den är inte i klass med Andromeda som jag skrev om förra veckan - tycker jag!
Romanen passar också bra i en bokcirkel, intressanta karaktärer och flera moraliska dilemman, inte bara otrohet. Slutet kan också diskuteras.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Papperspalatset
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Värma händer
 K. Widholm
Kärlekens algoritm
 M. Kallentoft
Lektioner
 I. McEwan
Räkna hjärtslag
 K. Widholm