bokrecensioner boktips

Skred

Författare: Sara Strömberg
Genre: Deckare
Ämnesord: mord
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789180239400


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Sommaren regnar bort i Åre. Grävskoporna fortsätter att gröpa ur berget för att ge plats åt exklusiva fritidshus. Till slut går ett jordskred, som inte bara river upp nya sår i samhället utan också drar fram mörka hemligheter. Vera Bergström har fått tillbaka jobbet som lokalredaktör på Jämtlandsposten och försöker ställa politikerna till svars på skredet. Samtidigt, på en gata i Stockholm, hittas ett armband som visar sig tillhöra den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet plötsligt upp i staden, när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan? Vera börjar gräva i fallet, och i takt med att pusselbitarna faller på plats leds hon allt längre in i ett skrämmande förflutet som snart ska hitta i kapp alla inblandade.

Utdrag ur boken:
Ett avgrundsvrål från själva jorden. Stora lerblock lösgjorde sig och började åka kana, avloppsrör och elkablar trycktes upp ur marken. Allt rördes om till en enda brunsvart smet som verkade bli alltmer flytande. Snart rullade hela sluttningen, drog med sig allt som fanns på den, som om Gud svepte bort några smulor med handen bara. Jag såg hur de gröna färgerna släcktes när grässvålarna vändes och kvävdes i sörjan. Vägnätet runt de färdiga tomterna suddades ut. Vattnet forsade, stenarna flög, björkar och lampor föll som plockepinn. Längst upp balanserade två semesterhus på en kant innan terrängen rycktes undan nedanför dem. Ljudet av träväggar som knäcktes bröt igenom resten av oväsendet innan huskropparna kollapsade och gled ner i leran. Tänk om det fanns människor där också.
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Skred :
2023-01-11 21:46
Skred är Sara Strömbergs andra kriminalroman med journalisten Vera Bergström som huvudperson. Den första boken hette Sly och belönades 2021 av Svenska Deckarakademin med priset för årets bästa debut. Och Sara Strömberg går från klarhet till klarhet. Skred vann i år det prestigefyllda priset Bästa svenska kriminalroman 2022 av nämnda deckarakademi.

Jag gillar att Strömberg tar glesbygdens parti. Hon har inte mycket till övers för storstadsbor som köper upp hus i fjällen, som de sedan bara tillbringar ett par veckor om året i, samtidigt som avfolkningen ökar då ortens ungdomar inte har en möjlighet att konkurrera om bostäderna. Lika vass är hon mot lokala politiker, som är beredda att sälja ut den vackra naturen till turisterna.

Men samtidigt berättar hon givetvis en kriminalhistoria också. Vad hände egentligen med Jonte Andersson, som försvann för åratal sedan? Är han död eller har han frivilligt hållit sig undan? Det är tydligt att det finns människor som vet mer om Jontes försvinnande än de vill berätta. Sara Strömberg lägger ut ledtrådar, men givetvis pekar många av dem åt helt fel håll. Det dröjer länge innan vi får veta vem som är ansvarig och vilket motivet är. Dessa saker var i vart fall för mig omöjliga att räkna ut.

Även denna kriminalroman av Sara Strömberg ger valuta för pengarna och det är inte utan att jag längtar efter nästa bok om Vera Bergström.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Skred
Liknande böcker:
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin
Helgon eller syndare
 I. Rankin