bokrecensioner boktips

Som en riktig man

Författare: Lena Liljendahl
Genre: Roman
Ämnesord: politik, kultur
Utgivningsår: 2022
ISBN: 9789180237895


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Johan har sett fram emot att bli pappa i hela sitt liv, men när det väl händer är han ändå inte beredd. Trots varningarna har han inte kunnat föreställa sig vad oron, vaknätterna och förkylningsvabbandet skulle göra med honom. Och ändå finns det - tack vare ett välordnat samhälle - både fadervårdscentral och papparum på de stora arbetsplatserna. Allt för att männen ska kunna fullgöra sin viktigaste uppgift: att ta hand om sin avkomma. Men Johan håller på att gå sönder inombords. Att både ta hand om ett litet barn och sköta ett deltidsjobb som marknadsassistent är svårare än han trodde. Samtidigt har hans fru Sara fullt upp med sitt chefsjobb och kan varken erbjuda stöd eller tröst. Situationen blir en stor prövning för förhållandet - och inte blir det bättre när de anställer barnpojken Pål. Som en riktig man är en skarp, engagerande och underhållande roman om vad som händer när könsrollerna kastas om.

Utdrag ur boken:
Johan la sig raklång ner i soffan med en av prydnadskuddarna under huvudet. Han stirrade upp i taket och såg en liten, liten spricka i målningen som han följde med blicken. Den hade han aldrig sett tidigare. Men så var det inte heller ofta han låg så här - rakt upp och ner i vardagsrummets trendiga koboltblå soffa i sammet - och glodde upp i taket. Det hade han oftast inte ro till. Det fanns ju alltid något här hemma att fixa med. Det fanns det nog även nu. Egentligen borde han dammsuga. Eller gå ut i köket och se efter om det fanns något at förbereda till middag. Men här låg han, fortfarande med skorna på, utan att bry sig. Det var hans snyggaste skor, och välputsade var de också. Han hoppades att det blänkt om dem när han stått på scenen och talat tidigare i dag.

Fem andetag låg han så. Sen reste han sig upp, borstade bort lite osynligt smuts som eventuellt kommit på soffan från hans skor och gick ut till städskrubben i hallen för att dra ut dammsugaren och börja städa.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Som en riktig man :
2022-10-13 13:34
Som en riktig man av Lena Liljendahl är riktigt underhållande och stundtals tankeväckande. Tänk om det vore självklart att det var mannens uppgift att ta hand om barnen och sköta hemmet samtidigt som kvinnorna gör karriär. Givetvis kan inte kvinnan vabba. Hennes arbete är alldeles för ansvarsfullt.

Dock kan man ju konstatera att boken inte speglar de genomsnittliga förhållandena. Liljendahl skriver om par där den ena (i boken givetvis kvinnan) har ett chefsjobb. I verkliga livet är de flesta par människor som går till alldeles vanliga jobb som fabriksarbetare, lokförare, undersköterska och så vidare. Men om författaren hade valt den utgångspunkten, så hade det varit svårare att få fram bokens poäng.

Men en intressant och rolig bok är det.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Som en riktig man
Liknande böcker:
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander
Lektioner
 I. McEwan
Vill du veta?
 N. Erlick
Smartare smalare snygg..
 G. Furumark
Åh William
 E. Strout