bokrecensioner boktips

Artighetsreglerna

Originaltitel: Rules of Civility
Författare: Amor Towles
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789175030739


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En roman i Den store Gatsbys anda

Nyårsafton 1937 i New York. På en jazzbar i Greenwich Village lär Katey och hennes väninna Eve känna den framgångsrike, världsvane och charmerande bankmannen Tinker Grey. Eve och Tinker tillhör överklassen och vet allt om de oskrivna reglerna i societeten, men för Katey är det en helt främmande värld. Hon arbetar som sekreterare, kommer från mycket enkla förhållanden och har inga fina anor.

Trots sina olika bakgrunder blir de tre oskiljaktiga vänner. Men en tragisk olycka förändrar allt och snart är Katey indragen i ett komplicerat triangeldrama med de två människor hon älskar mest av allt. Hon försöker att finna sig tillrätta i sin nya tillvaro men upptäcker att under den polerade ytan frodas avundsjuka, svek, åtrå och hänsynslösa ambitioner.

Artighetsreglerna för tankarna till F. Scott Fitzgerald, Edith Wharton och Truman Capote. En fascinerande roman om en kvinna som genom sin intelligens och charm får inträde i de fina salongerna, där etikett och elegans är självklarheter. En levande skildring av mellankrigstidens dekadenta New York, med vidlyftiga fester, exklusiva nattklubbar och jazz.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Artighetsreglerna :
2012-11-18 17:25
Kom genast på kant med denna roman. Berättarjaget heter Katey och är kvinna. Men det är en mans (författarens) iakttagelser och åsikter som vi får ta del av. Enormt störande. Författaren är obetydlig och inte alls i klass med Scott Fitzgerald.
Betyg 1
2013-05-16 12:34
Vilken underbar bok, så imponerande språk och med träffsäkra detaljer från 30-talets New York. Det kändes som om jag var i miljön och bland alla personligheter som riktigt lever i boken. Dessutom en spännande story som väcker tankar om status och lycka bland annat. Full poängpott!
Betyg 5
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm