bokrecensioner boktips

Windsorknuten

Författare: S.J. Bennett
Genre: Deckare
Ämnesord: politik, mord, psykologi, humor, historia, kultur, spänning
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789137158778


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Windsorknuten :
2022-06-13 11:58

Detta är inledningen på en märklig deckarserie där huvudpersonen inte är någon mindre än drottning Elizabeth II, hon som just firat 70 år på tronen. Denna omåttligt populära och respekterade kunglighet visar sig också ha dolda talanger som privatdetektiv, med en slutledningsförmåga nästan i klass med Sherlock Holmes. Av naturliga skäl kan hon inte uträtta så mycket rent praktiskt i spaningsväg, men med hjälp av gamla kontakter, sin ställning och sin ytterst kompetenta privatsekreterare Rozie Oshodi får hon tillgång till en mängd information, varav en del är sådant som inte ens polisen vet. Men en drottning måste agera i hemlighet, hur skulle det se ut om det kommer fram att hon ger sig till att utreda brott? Det kräver ett känsligt handlag för att avslöja utan att själv bli avslöjad...

Känsligt är också själva fallet. En ung rysk pianist, gäst på Windsor Castle, hittas död på sitt rum och det visar sig att han blivit mördad. En skandal som inte blir mindre av att det finns tecken på politiska kopplingar. Hur är säkerheten på slottet egentligen, finns det en mullvad bland personalen som aktiverats av en viss stormakt? Det tror MI5 men drottningen är inte lika säker.

Jag avstår i vanliga fall deckare, men denna kändes väldigt intressant och udda. Och min magkänsla stämde, det är en utmärkt bok i samma stil som t ex Damernas detektivbyrå eller Agatha Christies böcker om miss Marple. Alltså inget för er som föredrar modern krim med solkiga poliser och ett övermått av våld. Författaren har ett stort intresse för kungligheter, är väl bekant med miljön på de olika slotten och hur personal och administration fungerar. Som extra bonus deltar och kommenteras olika världsledare på ett initierat sätt, och genom kriget i Ukraina får boken en extra aktualitet. En bok som verkligen rekommenderas och jag ska läsa de kommande i serien också!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Windsorknuten
Liknande böcker:
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Akrobaten
 A. Sundkvist
Grissly
 M. Kallentoft
Mörkare än midnatt
 M. Connelly
Mord i Bohuslän
 S. Blomberg
Offer 2117
 J. Adler-Olsen
Skred
 S. Strömberg
På dödligt spår
 M. Connelly