bokrecensioner boktips

Emanuel

Författare: Sören Olsson & Anders Jacobsson
Genre: Ungdom
Ämnesord: humor, kärlek, ungdom
ISBN: 9129653770


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Snäll och duktig, enligt mamma. En mes, en tönt, tycker före detta kompisen Markus. Värdelös på fotboll. Sant är i alla fall att foto-nörden Emanuel är 16 år och går på gymnasiet. Fast han chattar ofta under signaturen "Sugen kille 19". Gissa vad han är sugen på? Just det... Emanuel är ganska förvirrad av allt som händer omkring honom. Måste man t ex dricka spygrogg och knarka och klä av sig naken för att bli accepterad? Och hur gör man för att en sån snygging som Helene ska lägga märke till en?
Medelbetyg: 3,73 (11 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Emanuel :
2005-01-16 10:21
Emanuel är en ganska förvirrad, osäker tonåring som precis börjat första året på gymnasiet. Hans största intresse i livet är att fotografera, & det är just så, genom kameralinsen, som han för första gången stöter på Helene.
I den nya klassen finner han framförallt en ny vän, Tage, med den utvecklingsstörda brodern som i slutet av boken förändrar Emanuels liv, & så fpr han jobb hos Maffa, i en videoaffär som hyr ut porrfilmer och säljer saker som har med sex att göra.

Den här boken är helt klart bra och rolig. Sören & Anders varvar allvar med humor på ett skickligt och bra sätt. De skriver lättläst och intressant, men emellanåt tycker jag att det känns som att de verkligen anstränger sig för fullt för att försöka vara roliga. Ett försök som inblans misslyckas enligt mig.
Är man ute efter att läsa en bok med humor i Bert-stil så tycker jag inte att detta är någon bra bok. Bert-böckerna har en helt annan humor, och inte alls lika mycket sex fixering hela tiden.
Men är man ute efter humor blandat med allvar så är denna bok perfekt.
Dock tycker jag att det var lite överdrivet det här med sexfixeringen vid olika internet chatter. Hur mycket jag än har chattat i mina dagarr (när jag var mindre, nu tycker jag att det är tråkigt) så har jag aldrig varit med om att nästan varenda människa är ute efter sex.
Så betyget på denna bok får bli en trea, dock en stark trea.
Betyg 3
2005-03-25 13:01
Han vill ju inget illa. Är han e fototönt? Emanuel 16 år hittar kärleken till slut.
Betyg 5
2005-03-26 13:39
det här är den första boken om emanuel och den bästa av de emanuel böcker som jag läst. den känns inte lika överdriven som de andra har en tendens att göra. skrattade till och med emellanåt.
Betyg 3
2005-11-21 21:05
emanuel är den bästa bok som jag har läst men vem har skrivit det där med olle ball?? jag heter det ibland och det gick inte att heta det och jag gav den 5 poäng
Betyg 5
2006-10-10 23:35
Intressant, bra, lättläst, rolig.
Kul att läsa, när man väl kommer in i boken(vilket man gör fort), vill man knappt sluta.

Man känner igen sig, om hur de beskriver vissa saker.

Emanuel är en förvirrad, osäker tonåring. Som kanske får till det i slutändan?

Ångrar inte att jag läst den här boken. En fyra= 4+. :)

Betyg 4
2007-03-17 14:02
Bra första bok i serien.
Betyg 4
2008-07-01 14:36
de första böckerna som jag verkligen läste ut var dessa böcker...tyckte de var riktigt bra...var visserligen ett par år sedan jag läste dem,men e säker på att jag fortfarande skulle gilla dem!
Betyg 3
2008-08-03 05:02
Jag älskar Emanuel<3
Betyg 4
2008-10-31 08:49
Wow, nu ska en fyrtiotaggare recensera en ungdomsbok. Hur ska detta sluta. Nå, eftersom jag växte upp med Hans Eric Hellbergs böcker och Sue Townsends böcker om Adrian Mole har det varit ganska lätt att ta till sig Bert-böckerna som rör sig en smula i samma marker. När jag därför hittade den här boken på antikvariatet tyckte jag att jag kunde ge den en chans. Och blev inte besviken.

Boken handlar om den unge Emanuels känsloliv och sexuella frustration, ett ämne som författarparet behärskar väl. I detta är boken en direkt efterföljare till Bert-böckerna, dock utan dagboksformen. Personerna påminner starkt om Sue Townsends, Emanuel=Adrian, Helene=Pandora, Tage=Baz, samma dysfunktionella föräldrar (även om de i den här boken får en ganska undanskymd plats), o s v. Inte originellt, men det fungerar. Berättandet interfolieras med chattkonversationer, vilket också fungerar (även om det får en att tvivla om huruvida ungdomar över huvud taget har någon hjärna). En av bokens största behållningar är dock Per, kompisen Tages utvecklingsstörde bror. Han skildras med både humor och värme och är en krydda i berättelsen. Faktum är att skildringen av Per får mig att undra om inte författarna har egen erfarenhet av utvecklingsstörda. Bra är det under alla omständigheter.

Sammantaget är detta en trivsam ungdomsbok, som med behållning kan läsas även av oss äldre. Kanske ger det en viss förståelse för ungdomars tankar och beteenden. Eller också befäster det den vanligaste och enklaste inställningen: Man kan inte lita på någon under trettio.
Betyg 3
2009-02-21 22:08
Sån rolig bok, kunde inte sluta skratta.
Hoppas de andra böckerna i serien är lika bra!

Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Emanuel
Liknande böcker:
Vindens hemlighet
 E. Hildén
Spegelflickan
 E. Hildén
Kom hit
 J. Wickholm
Rävpojken
 E. Hildén
Ett magiskt arv
 M. Friedner
Kaja och de nio elefan..
 E. Ringnér-Lundgren
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson