bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerVete, vapen och virus

 
Författare: Jared Diamond
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, natur, historia
ISBN: 9172635045
 
Spänning:  2
Lärorik:  9
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Jared Diamond har skrivit en bok med det uttalade syftet att tillbakavisa alla rasbiologiska förklaringar till varför jordens folk lever under så olika betingelser och har nått så olika utvecklingsgrad. Han använder sig av forskningsresultat från botanik, biologi, genetik, medicin och historia för att bevisa sina teser. Historien börjar för 13000 år sedan när alla jordens folk var jägare och samlare. Klimatskillnaderna ledde till att matproduktionen spreds ojämnt över världen och skapade vitt skilda förutsättningar för framtida samhällen och civilisationer. Européerna var först med att tillverka stål och kanoner och sedan var koloniseringen av andra folk inte långt borta. I Väte, vapen och virus får vi steg för steg följa hur världen kom att utvecklas till vad den är idag. Diamonds bok är ett strålande exempel på hur flera olika vetenskaper kan berika varandra och skapa en djupare förståelse för människans livsvillkor. Jared Diamond är professor i fysiologi vid UCLA School of Medicine. Väte, vapen och virus fick Pulitzerpriset och Rhone-Pulencpriset för bästa fackbok 1998. Diamond har också skrivit den pribelönta bästsäljaren Den mänskliga apans uppgång och fall - En bok om människans historia och kultur ur ett biologiskt perspektiv (1993).

Medelbetyg: 4,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Vete, vapen och virus :


axel-nelson 2005-01-07 17:42
"Vete, vapen och virus - En kort sammanfattning av mänsklighetens historia under de senaste 13 000 åren" är den långa titeln på en bok som ger rimliga svar på frågor som: Hur kunde Europeerna bli så dominerande, varför är Aboriginerna fortfarande ett stenåldersfolk. Alla dom där frågorna som förr besvarades med " Att Europeerna var rasmässigt överlägsna". Idag vet vi att alla folk har samma intellektuella och fysiska förutsättningar. Men naturen har gynnat den Eurasiatiska kontinenten med däggdjur som lätt går att tämja och med grödor som är lätta att odla. Det är bara några av de faktorer som lett till att olika kulturer gått olika vägar. Den här boken tar effektivt död på alla de rasistiska fördomar som vi alla bär på. Borde vara obligatorisk läsning för alla vuxna, speciellt lärare och politiker och andra makthavare!
Betyg 5

sadoki 2006-03-12 11:21
Britt Dahlström: Bara om böcker, ur litteraturens värld från Anonym till Översättare.
På 277 glesa och väl illustrerade sidor lyckas Britt Dahlström i sin bok få med ALLT om litteratur. Här får du veta om det fem tusen år gamla Gilgamesheposet. Och att någon faktiskt plagierat en avhandling om Goethes tandvärk (tysk förståss!). Här får jag veta lite mer om de föraktade lektörerna. Lektörer, det är dom som med färdigtryckta refuseringsbrev krossar våra drömmar om att bli den nya Guillou eller Rowling. Varför skriver vissa författare under pseudonym? På några få sidor får man en utmärkt sammanfattning om deckarens historia och de styvmoderligt behandlade översättarna ägnas ett kapitel. Som Cavallin, som hon citerar, säger: "En översättning från latin skall se ut som latin, fast på svenska."
Den här trevliga boken är ett MÅSTE, vare sig du läser eller skriver böcker!
Betyg 5

tekoppen 2009-09-01 15:35
En intressant bok, som får att en förstå hur varför världen ser ut som den gör.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Vete, vapen och virus


  Köp boken som film på cdon: