bokrecensioner boktips

Mord och ingen julefrid

Författare:
Genre: Novellsamling
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789155269517


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mord och ingen julefrid :
2022-01-04 12:05
Mord och ingen julefrid är 2021 års deckarantologi från Semic. Det är något av en tradition att jag får dessa böcker i julklapp.

Camilla Läckbergs Änkornas Kafé och Dag Öhrlunds Svindlande affärer är de bästa bidragen i denna samling. Lite fuskigt tycker jag dock att det är att båda novellerna har publicerats tidigare. Det vore roligt om Semic såg till att få fram nyskrivna noveller, men kanske tycker förlaget att det viktigaste är att få med kända författare.

Jag hade hoppats att alla novellerna skulle ha koppling till julen, men så är inte fallet. Vad värre är att det inte ens är säkert att det är en deckare. Arne Dahls novell Här och nu handlar om en man som flyttat till ett övergivet torp långt upp i Norrland, tydligen i ett försök att undfly en dödlig pandemi. Okej, det kan ju vara intressant, men deckare? Inte ett mord så långt ögat kan nå.

Då är Amanda Hellbergs Chokladasken bättre. Den utspelar sig kvällen före julafton 1883 och landsfiskalen berättar om ett gammalt mordfall. Enda plumpen i protokollet när det gäller den berättelsen är just användandet av titeln landsfiskal. Vi fick inga landsfiskaler förrän 1918. Innan dess var det länsmannen som fick ansvaret för brottsutredningarna. [Läs gärna mina kriminalromaner Skam och Synd som utspelar sig i slutet av 1800-talet :)]

Johan Theorins novell ABC får mig bara att stöna. Där dyker det upp en kvinna som heter Astrid och som tydligen skrivit ett manus om en flicka som heter Pippi Långstrump. Hon fick den dock aldrig publicerad och ägnar sig istället åt att sälja batiktröjor. Ja, det är lika knasigt som det låter. Och något kriminalfall finns inte med i berättelsen.

Sammantaget är jag besviken på boken. Med så många kända författare borde resultatet ha blivit bättre. Kanske att Semic inför julen 2022 skulle satsa mer på berättelsernas kvalitet istället för att bara vinnlägga sig om att kunna ha med kända författarnamn på omslaget.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mord och ingen julefrid
Liknande böcker:
Genom blå hagar
 C. Keegan
Prosa 1
 J. Fosse
Vinkännaren
 R. Dahl
Asta Janssons testamen..
 Y. Silverbern
Hanteras varsamt
 P. Revenue
Daddy
 E. Cline
Julberättelser
 r. Magnus Palm
Julkrimineller
 A. Trosell