bokrecensioner boktips

Stöld

Författare: Ann-Helén Laestadius
Genre: Roman
Ämnesord: politik, kultur
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789189051348


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En januaridag när solen nyss återvänt norr om polcirkeln skidar nioåriga Elsa ensam till rengärdet och hittar sin kalv Nástegallu död. En man som hon känner igen håller i en blodig kniv och renkalvens öra. Elsa skräms till tystnad, smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hon får tag i örat men bevarar hemligheten som kommer att påverka henne långt senare i livet.

Utdrag ur boken:
Hemma hos Elsa fanns släktboken som visade hur alla samiska familjer hängde ihop på nära eller långt håll i deras trakter. Hon och Anna-Stina fanns på varsin sida och genom siffror och koder kunde man fastställa deras släktskap. Hur visste inte Elsa, fast mamma hade visat, det var för krångligt. Det viktiga var att Anna-Stina var hennes kusin, hennes oambealli. Att ha sitt namn i en bok, bar en sådan sak! Elsa brukade ta fram boken och stryka med fingret över sitt namn och födelsedatum. Och följa stegen bakåt, till áhkku och áddjá och deras föräldrar och vidare till århundraden som hon inte ens kunde föreställa sig
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stöld :
2021-12-22 22:41
Stöld av Ann-Helén Laestadius är en så bra bok på många sätt. Den är mycket välskriven, men framför allt ger den en så viktig skildring av hur samerna i Sverige fortfarande diskrimineras och utsätts för rasism. Dessutom tycker de styrande i Sverige att det är viktigare med landets gruvnäring än med renbetesmarkerna.

Vi har i Sverige gärna tagit på oss rollen som världssamvete. "En moralisk stormakt" sade visst förre statsministern Stefan Löfven. Och visst är vi duktiga på att engagera oss för förtryckta folk runt om i världen. Vi förfasas över hur ursprungsbefolkningen i Amazonas drivs undan för att deras områden ska exploateras. Men vi glömmer bort hur vårt eget land i hundratals år har förtryckt samerna, förbjudit deras religion, drivit bort dem från deras hävdvunna landområden.

Stöld är en viktig bok som alla borde läsa. Ja, ingen svensk borde få öppna munnen och fördöma förtryck i avlägsna länder utan att först ha läst den här boken.
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stöld
Liknande böcker:
Rosa Candida
 A. Olafsdottir
Här är jag nu
 K. Cambell
Gertrud
 M. Gammel Ginsburg
Julia och Jack
 A. Lönnqvist
Vi som älskade
 R. Carlino
Fri kärlek
 T. Hadley