bokrecensioner boktips

Stöld

Författare: Ann-Helén Laestadius
Genre: Roman
Ämnesord: politik, kultur
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789189051348


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En januaridag när solen nyss återvänt norr om polcirkeln skidar nioåriga Elsa ensam till rengärdet och hittar sin kalv Nástegallu död. En man som hon känner igen håller i en blodig kniv och renkalvens öra. Elsa skräms till tystnad, smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hon får tag i örat men bevarar hemligheten som kommer att påverka henne långt senare i livet.

Utdrag ur boken:
Hemma hos Elsa fanns släktboken som visade hur alla samiska familjer hängde ihop på nära eller långt håll i deras trakter. Hon och Anna-Stina fanns på varsin sida och genom siffror och koder kunde man fastställa deras släktskap. Hur visste inte Elsa, fast mamma hade visat, det var för krångligt. Det viktiga var att Anna-Stina var hennes kusin, hennes oambealli. Att ha sitt namn i en bok, bar en sådan sak! Elsa brukade ta fram boken och stryka med fingret över sitt namn och födelsedatum. Och följa stegen bakåt, till áhkku och áddjá och deras föräldrar och vidare till århundraden som hon inte ens kunde föreställa sig
Medelbetyg: 3,75 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stöld :
2021-12-22 22:41
Stöld av Ann-Helén Laestadius är en så bra bok på många sätt. Den är mycket välskriven, men framför allt ger den en så viktig skildring av hur samerna i Sverige fortfarande diskrimineras och utsätts för rasism. Dessutom tycker de styrande i Sverige att det är viktigare med landets gruvnäring än med renbetesmarkerna.

Vi har i Sverige gärna tagit på oss rollen som världssamvete. "En moralisk stormakt" sade visst förre statsministern Stefan Löfven. Och visst är vi duktiga på att engagera oss för förtryckta folk runt om i världen. Vi förfasas över hur ursprungsbefolkningen i Amazonas drivs undan för att deras områden ska exploateras. Men vi glömmer bort hur vårt eget land i hundratals år har förtryckt samerna, förbjudit deras religion, drivit bort dem från deras hävdvunna landområden.

Stöld är en viktig bok som alla borde läsa. Ja, ingen svensk borde få öppna munnen och fördöma förtryck i avlägsna länder utan att först ha läst den här boken.
Betyg 5
2022-06-26 09:18
Stöld av Ann-Helen Laestadius 2021


Det börjar dramatiskt, lilla Elsa är skidande på väg till rengärdet, vill överraska sin familj. Att hon kan själv, kanske försöka utfodra renarna med pellets. Men en fasansfull syn möter henne, hennes älskade kalv ligger död och hon ser mannen som gjort detta rakt i ögonen, innan han åker för han fingret över läpparna för att sedan dra handen över halsen, det betyder död.

Detta kom att påverka Elsa för lång tid, hon behåller det inom sig, vågar inte ens uttala hans namn.

Förstår när jag läser denna roman som bygger på verkliga händelse hur lite jag egentligen vet om samer och deras liv. Den kamp de för att föra arvet vidare, en mark som krymper, klimatet som förändras, tjuvskytte och ännu värre renar som plågas och dödas, en polisstyrka som inte räcker till eller inte vill utreda morden på renarna.

Men kanske det allra värsta, osämjan och hatet dem emellan, rädslan att släppa in fler, en kamp om utrymme. Många orkar inte och väljer dramatiska utvägar. Mitt i allt detta är Elsa huvudfigur, hon vill så gärna bli renskötare, men möts av motstånd. En mycket stark berättelse som lockar till att vilja veta mer om samerna.

Betyg 4
2022-08-22 09:32
Viktigt ämne och lärorik bok. Men för mig känns det som om någon listat en rad saker som måste komma med och sen försökt få in dom på bästa sätt i handlingen.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stöld
Liknande böcker:
Huset Versace
 D. Ball
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
Sången om Akilles
 M. Miller
Lajja - Skammen
 T. Nasrin
Fasader
 V. Höglund
Bitterfittan 2
 M. Sveland
Benny älskar baklava
 M. Jisander