bokrecensioner boktips

Stanna hos mig

Författare: Ayòbámi Adébáyò
Genre: Roman
Ämnesord: politik, kärlek, kultur
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789164205728


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer. Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten. Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan. Romanen är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet.

Utdrag ur boken:
Ett tak som hade rasat in och en bil som vägrade starta - om en dag hade börjat så för Iya Martha hade hon gått tillbaka till sovrummet och tillbringat dagen bakom låsa dörrar och stängda fönster eftersom universum försökte berätta något för henne. Universum försökte alltid berätta något för den människan. Jag var inte Iya Martha, så när skyfallet övergick i duggregn vred jag om nyckeln i tändningen en sista gång och klev ur bilen i tofflorna. Men handväskan hängande över axeln, paraplyet i ena handen och de blöta skorna i den andra promenerade jag till jobbet.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stanna hos mig :
2021-12-01 15:51
Stanna hos mig är Ayòbámi Adébáyòs debutroman. En roman om att önska sig barn mer än något annat, men utan att få det. Detta i ett samhälle där barnlöshet är ett problem för hela släkten. Pressen på det barnlösa paret finns där hela tiden, men framför allt på kvinnan, för det är väl hennes uppgift att föda barn och hennes fel om det inte sker?

Historien berättas omväxlande av Yejide och maken Akin. Man får veta deras innersta tankar och som läsare inser man att så mycket hade kunnat lösa sig om de bara hade vågat tala med varandra.

Det är en sorglig, men vacker, roman med ett gripande slut. Samtidigt får vi en bild av den politiska situationen i ett av vanstyre härjat Nigeria. Verkligen en läsvärd debutroman.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Stanna hos mig
Liknande böcker:
Huset Versace
 D. Ball
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston
De stora spåren
 H. Innes
Sommarens röster
 R. Pilcher