bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Bordellhärvan : makten..
Liknande böcker:
Smittans tid : en förf..
 P. Giordano
SAS Ghost Patrol: brit..
 D. Lewis
När folkmordet kom til..
 T. Bodström
Historiens största spi..
 G. Wall
Brittiska imperiet upp..
 D. Harrison
Dödgrävarna
 R. Barth
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMakten, männen, Mörkläggningen

 
Författare: Deanne Rauscher
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, historia, brott
ISBN: 9789185000227
 
Spänning:  2
Lärorik:  4
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsenVåren 1976 arresterade Stockholmspolisen den 46-åriga Doris Hopp, misstänkt för att leda en stor callgirlverksamhet som även innefattade mycket unga kvinnor. Snart fann utredarna att många av hennes kunder tillhörde samhällets elit: höga politiker, tjänstemän och direktörer. Larmet gick genom maktens korridorer. Säpochefer, pressekreterare och lojala tjänstemän arbetade på högvarv för att tysta ned och sopa under mattan. Mycket stod på spel: ett känsligt val, utrikespolitiska komplikationer, själva demokratins trovärdighet.

När journalisten Peter Bratt avslöjade att justitieministern Lennart Geijer betraktades som en säkerhets-risk av polisen, tvingades han och Dagens Nyheter att krypa i stoftet och betala skadestånd. Men sanningen om "Geijeraffären" är att Bratt hade rätt.

Nu, snart trettio år senare, tar många av de inblandade bladet från munnen. Nu nämns männen vid sina rätta namn. Nu avtäcks hemligheterna.

Mörkläggningen är över.

Deanne Rauscher och Janne Mattsson (1940-2003) har intervjuat poliser, politiker, prostituerade. De har lyssnat på många timmars hemliga avlyssningsband. De har spårat det verkliga händelseförloppet. Nu presenterar de det. Historien om bordellhärvan 1976 är ett avslöjande reportage om maktmissbruk, manlighet och mörkläggning.


Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Makten, männen, Mörkläggningen :


axel-nelson 2004-12-29 19:30
Jag är nostalgisk av mig, fastän mycket var sämre förr. Men Bordellhärvan (Geijeraffären) 1976 är lika mycket 70-tal som Hoola Bandoola, näbbstövlar och en naiv barnatro på ideologier.
Själv minns jag mest hur vpk-aren Jörn Svensson och den då unge folkpartisten Per Garthon skrek i riksdagen att papprena skulle läggas på bordet. En socialdemokratisk justitieminister och en senare borgerlig statsminister hade delat horor (däribland minderåriga flickor) med ett antal suspekta individer med förgreningar ända bort till polska spioneriet. Den som läckte ut uppgifterna var den unge krimnologen Leif G W Persson. Peter Bratt (som några år innan delat cell med Jan Guillou sen de avslöjat den illegala underrättelseorganisation IB) skrev om det i DN.
Hus i helvetet i Riksdagen. DN tvingades dementera allt. Hela affären sopades rejält under mattan. Leif G W skrev en deckare som byggde på Geijeraffären; Grisfesten. Den filmades senare under namnet Mannen från Mallorca av Bo Widerberg.
Nu 2004 har det kommit ut en bok om den politikernas skandalösa beteenden och den ännu mera skandalösa mörkläggningen. Boken är lättläst och ger en god bild av det glada 70-talet då det var mindre fult att gå på bordell än att dricka vin i teve, om inte man är minister förståss. Men tyvärr har boken flera brister. Jag saknar en ordentlig källförteckning. Det är svårt att bedöma vad som är sant, eftersom så mycket bygger på muntliga uppgifter. Boken är rörigt skriven och det saknas ett register. Men bara det faktum att det är den första boken som skrivits i detta ämne, gör att den trots allt får en trea i betyg.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Makten, männen, Mörkläggningen


  Köp boken som film på cdon: