bokrecensioner boktips

Maktlös

Författare: Mona Sahlin
Genre: Biografi
Ämnesord: politik, psykologi, historia, kultur
Utgivningsår: 2020
ISBN: 9789100175085


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Maktlös :
2021-08-15 12:18
Den senaste självbiografin av och om Mona Sahlin, som i huvudsak berör tiden från hennes avgång som partiledare 2010 fram till 2019. Tyngdpunkten ligger på de svek hon anser sig utsatts för i samband med avgången/avsättningen, och det olycksaliga intyget till sin livvakt, vilket kostade henne jobbet som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Det senare blev för mycket även för en överlevare som Mona och brännmärkte henne för alla offentliga jobb i framtiden. Men läsaren får också tillbakablickar från hennes tidigare liv och karriär.

Jag är inte sosse och tyckte ganska illa om Mona Sahlin i början. Hon var en "jobbig brud" som ville synas och sökte konflikt snarare än samförstånd. Hon kunde vara både elak och otrevlig och satte en delvis ny agenda för debattklimatet. Men i samband med Tobleroneaffären tyckte jag synd om henne, hon fick ta orimligt mycket skit för en bagatell. Hon avgick ju, då kunde hon lämnats i fred tycker jag. Det som kom senare, med skatteskulder, obetalda p-böter och kronofogde var mycket värre, men det glider hon snabbt förbi.
När Mona kom tillbaka till politiken 1998 hade hon varit ute i verkligheten, drivit ett företag och insett hur småföretagare har det. Det fick henna att växa även om politiker och hon tillhörde därefter partiets högerflygel, även om hon absolut inte vill medge det. Hon lägger stor vikt vid sina insatser för hbtq-personers rättigheter och för integrationen. Efter Anna Linds död blir hon partiledare, den enda av partiets toppkvinnor som ville ställa upp. Men hon fick skulden för valförlusten 2010 och manövrerades bort, enligt egen utsago. Hennes bitterhet har fog för sig, kvinnor har svårt på toppositioner i politiken trots vår jämställdhet. Sak samma hände Anna Kinberg Batra och idag är hatkampanjen mot Annie Lööf ännu en skamfläck inom samma område.

Jag anser att det är meningslöst att läsa politikers självbiografier innan de avslutat karriären. Innan dess är de försiktiga (läs mesiga)för att inte stöta sig med partikamrater och media. Men sen åker bladet från munnen och Sahlin är inte nådig mot de kollegor hon anser svek när hon som bäst behövde dem. De enda av de gamla kollegorna hon hyllar är Ingvar Carlsson och förstås Olof Palme som hon ger en helgongloria. Hon är också kritisk mot den stelbenta politik som förs, där S-partiet avvisar alla försök till förnyelse - anser hon. Även politiska motståndare kan få en eloge, något som aldrig förekom under hennes aktiva tid...

Mona Sahlin är en gåta som person. En kompetent och framgångsrik politiker som på något sätt inte klarade att förstå vad som krävs av människan Sahlin i den positionen. Hon duckar inte för sina misstag och slarv men mellan raderna läser man att "det var väl inte så farligt". Hon är illa ute gång på gång, ändå fortsätter slarvet. Omedvetet tycker hon sig stå över futtigheter som att betala räkningar i tid eller låta bli att gynna nära medarbetare. Hon gör sig till offer och på en punkt håller jag med. Medias behandling av henne efter livvaktsdebaclet är den stora skandalen då de sprider rena lögner och även ger sig på hennes familj.
Även då avgick hon direkt och blev åtalad, det borde räckt med det.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Maktlös
Liknande böcker:
Moa Zedong
 H. Hägerdal
Sonja Wigert
 I. Theien
Lucke & Lull : arvet e..
 B. Af Kleen
Carl von Linné
 T. Blom
Augustus
 E. Queckfeldt
Erik XIV
 K. Harrison Lindbergh
Karl XV Folkets monark
 T. Sandberg
Dagböcker 1959
 T. Erlander