bokrecensioner boktips

Hansson och Greta

Författare: Bengt Järnblad
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, humor, kärlek
Utgivningsår: 2021
ISBN: 9789189308725


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
När han ställde cykeln utanför sceningången tänkte han att det inte inträffat. Det var något han fått för sig. Fantiserat ihop.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Hansson och Greta :
2021-08-02 20:38
Sagovärlden rämnar när Moa lämnar Hans, han som kallas Hansson eftersom han en gång hade en kompis som kallades Karlsson. Moa har drabbats av Den Stora Passionen och avpolletterar utan vidare sin snälla men tråkiga man. Som så många kvinnor förblindade av kärlek (eller kåthet...) intalar hon sig att allt ska bli så bra och att barnet ska anpassa sig. Greta är bara fem år men stor nog att både förstå och inte förstå de vuxna. Bägge försöker sätta Greta i första rummet men lyckas bara sådär och dottern mår inta alls bra av skilsmässan. Moa går vidare och har allt, kvar står Hansson och Greta och undrar vad som hände. För att slippa umgås med mammans nye man tar Greta till en ödesdiger utväg...

Det här är en riktigt bra relationsroman, en realistisk och osminkad skildring av en skilsmässa med barn inblandade. Den är skriven av en man, Bengt Järnblad, som sägs vara en känd skådespelare fast jag aldrig hört talas om honom. Men skriva kan han. Han väjer inte för de obehagliga konsekvenserna av de vuxnas behovsuppfyllande, till skillnad från många kvinnor som gärna fokuserar på det positiva med en separation. Han står på barnets sida utan att demonisera Moa eller Hansson, han visar bara att talet om en lycklig skilsmässa är en motsägelse i sig, åtminstone i början. Sagan får inget lyckligt slut trots att en Jultomte är inblandad och den elaka häxan visar sig vara en man, i jämställdhetens namn. Men inget olyckligt heller, livet går vidare och de inblandade får göra det bästa möjliga av det.

Boken är utgiven på det lilla förlaget ekström&garay men finns på Adlibris och många bibliotek. Kanske svår att hitta men absolut värd besväret!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Hansson och Greta
Liknande böcker:
Andras vänner
 L. Moriarty
Världen utan dig
 J. Santopolo
Je m'appelle Agneta
 E. Hamberg
Vattendansaren
 T. Coates
Kräldjursmemoarer
 S. Ulstein
Skriva & älska
 L. King
Skilsmässan
 M. Herngren