bokrecensioner boktips

Historien om Europa

Originaltitel: Historien om Europa
Författare: Karsten Alnæs
Genre: fakta
Ämnesord: historia, europa
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9789100111946

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det finns ett brinnande intresse för historia i Sverige. Nu kan du göra en riktig djupdykning i vår egen världsdels dramatiska historia. I det första bandet av fyra i verket Historien om Europa skildrar Karsten Alnæs åren 1300-1600. En tid av nya spännande tankar och idéer, av konst och vetenskap i utveckling. Men också av grymma krig, djupa orättvisor, återkommande svält och fasansfulla farsoter.

Att läsa Alnæs är som att göra en tids- och upptäcktsresa i Europa tillsammans med en alldeles egen, privat guide. Med schvung och entusiasm beskriver han de stora dragen i historien, men gör också täta inzoomningar då läsaren kommer gångna tiders människor oerhört nära, fattiga såväl som rika. Genom att bjuda på många autentiska ögonvittnesskildringar, liksom utdrag ur memoarer, krönikor, dagböcker och brev, skapar Alnæs en speciell närvarokänsla som ligger reportaget nära. Allt är väl underbyggt med konkreta faktauppgifter, statistik, utdrag ur rättegångsprotokoll och så vidare. Här finns berättelser man aldrig glömmer. Läs till exempel om den långvariga belägringen av den lilla byn Sancerre anno 1573. Ögonvittnet Jean de Léry berättar om hugenotternas gränslösa lidanden där, om svälten som till slut får byborna att börja äta upp varandra. Läs Ulrich von Huttens direktrapport av hur det var att drabbas av syfilis för femhundra år sedan. Läs om de brutala judeförföljelserna i Barcelona på 1390-talet och om vår egen Engelbrekt Engelbrektssons bravader ungefär fyrtio år senare – och mycket, mycket mer! I Alnaes bok får du följa med från Grönland i norr till Andalusien i söder. Du besöker en lång rad städer och byar, kliver in i kloster, kyrkor, palats, bondgårdar, sjukhus och verkstäder. Ett riktigt läsäventyr väntar!
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Historien om Europa :
2021-02-25 11:47
Jag återvänder om och om igen till denna enorma samling historier om människor i Europa från 1300 till 1945. Välskrivet, intressant, kul, kunnigt!
Betyg 4
Liknande böcker:
Homeros
 S. Linnér
Catalina affären
 W. Agrell
Sverige vid avgrunden
 D. Ahlander
Kreuger kraschen
 T. Blom
Bortrivna sidor ur his..
 C. Bergström
Undan stormen: Sverige..
 N. Franzén
Hundraårskriget
 D. Harrison