bokrecensioner boktips

Sanningen är en sällsynt gäst

Författare: Lars Borgnäs
Genre: Fakta
Ämnesord: depression, mord, historia, spänning
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9113011766

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Polisen gjorde ett antal häpnadsväckande missar när den utredde det uppmärksammade mordet på Catrine Da Costa. Tv-journalisten Lars Borgnäs hittar i en grundlig genomgång av fallet samband med andra olösta mord från den perioden.

Sommaren 1984 hittades kvarlevorna efter Catrine Da Costa i två svarta sopsäckar inte långt från rättsläkarstationen i Solna. Den uppmärksammade rättegången slutade med att de som i medierna kom att kallas Obducenten och Allmänläkaren friades från anklagelserna om mord, men ansågs ha styckat kroppen.

Diskussionen kring mordet och rättsprocessen har fortsatt. Välkända journalister och debattörer lyckades via tv och tidningar få polisen att starta en ny utredning 1999 som skulle rentvå läkarna. Men vilken substans fanns det i denna nya utredning, frågade sig Lars Borgnäs och undersökte fallet i fyra uppmärksammade reportage i SVT:s Uppdrag granskning under 2001–02.

Han går tillbaka till det ursprungliga utredningsmaterialet och hittar ett flertal häpnadsväckande missar som skulle kunna leda fram till att man hittar gärningsmannen. Borgnäs visar också på intressanta samband mellan mordet på Catrine och flera andra kvinnomord i Stockholmstrakten vid början av 1980-talet.

Lars Borgnäs är en av Sveriges mest erfarna radio- och tv-journalister och har gjort flera uppmärksammade reportage i SVT:s Striptease och Uppdrag granskning, bland annat om Palmeutredningen och ”Estonia”-utredningen.

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Sanningen är en sällsynt gäst :
2004-12-04 19:13
"Sanningen är en sällsynt gäst" heter den bok som reportern Lars Borgnäs skrivit. Borgnäs är bland annat känd som reporter för samhällsprogrammet "Uppdrag Granskning" i SVT. Boken som har undertiteln "Sökandet efter Catrine da Costas mördare" har sin grund i ett antal reportage som Borgnäs gjorde under åren 2001-02 i Uppdrag Granskning. Borgnäs har valt i boken att gå till botten med de utredningar rörande ett antal mystiska kvinnomord i Stockholmsområdet i början av 1980-talet, där ibland den unga kvinnan Catrine da Costa. Boken är underhållande i betydelsen att den är lättläst, trots dess makabra innehåll, och bjuder på en hel del reflektioner kring hur långt man är beredd i Sverige för att underhålla sanningen om en mördare. En granskande bok som rekommenderas till alla som uppskattar samhällsprogrammet "Uppdrag Granskning".
Betyg 4
2005-01-16 19:00
Om mordet på Catrine da Costa. Boken är intressant och känns saklig.
Läs också:
"Catrine och rättvisan" - Hanna Olsson
"Döden är en man" - Per Lindeberg
Betyg 4
2006-02-27 12:03
Det är är verkligen en kanonbok! Man blir helt förstummad av att läsa om polisens inkompetens och ovilja när det gäller att lösa morden på bland annat Catrine Da Costa och två andra prostituerade kvinnor.

Lars Borgnäs har verkligen vaskat fram många frågetecken och han har gått på djupet. Jag visste väldigt lite om fallet med Obducenten och Allmänläkaren innan denna bok, men här får man en ordentlig inblick i fallet. Och jag blir rädd och förbannad över att det får gå till så här. Det är inget som säger att Borgnäs bok är den absoluta sanningen, men jag tror han är nära.
Betyg 5
Liknande böcker:
Kreuger kraschen
 T. Blom
Historien om Europa
 K. Alnæs
Bortrivna sidor ur his..
 C. Bergström
Undan stormen: Sverige..
 N. Franzén
Hundraårskriget
 D. Harrison
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh
Barcelona : Katalonien..
 T. Gustafsson
Franska Revolutionen
 D. Harrison
Mordet på Gustav III
 D. Harrison