bokrecensioner boktips

Vägen under stjärnorna

Författare: Moa Martinson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: humor, historia, kärlek
Utgivningsår: 1940


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Moa Martinson
Vägen under stjärnorna
I september 1830 traskar ett guldlockigt gossebarn efter sin fars, självspillingens, kista. Som vuxen kommer han att sätta hjärtan i brand hos östgötaslättens pigor och Norrköpings borgarfruar.

Unge Vändel är Vägen under stjärnornas förföriska centrum och hans anrika gård Vändelhög bondesamhällets sista utpost i den krassa penningekonomins tidevarv. Väl är han en karlakarl i kärlekens gärningar, men gården regeras av kvinnor som både älskar och hatar honom: hans okyssta syster Ida, "le som sur sill", den stolta torpardottern Rika som ger sin husbonde korgen gång på gång, socknens slöa skönhet Manda som aldrig tröttnar på smek och den rappkäftade mjölksurran Ulla Lord från knekttorpet i Kolmården. Hon ämnar inte försitta en chans till ett rikt gifte och hon blir den åldrade Vändels öde.


Genom myllret av livsöden skönjer vi den levande landsbygdens begynnande förfall. Traktens egendomslösa flyr till Amerika eller till norrköpings hemlighetsfullt bullrande fabriker.
Vägen under stjärnorna hör till det östgötaepos som även omfattar Drottning Grågyllen, Brandliljor och Livets fest. I dessa romaner framstår Moa Martinson som en suverän historieskildrare, en folklig Selma Lagerlöf.
Medelbetyg:
Betygsätt:
Bok recensioner av Vägen under stjärnorna :
2004-12-03 10:49
Läste Moa Martinson i gymnasiet och blev så fäst att det slutade med att jag läste alla hennes böcker.Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Vägen under stjärnorna
Liknande böcker:
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding