bokrecensioner boktips

Tragedi på en lantkyrkogård

Författare: Maria Lang
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, humor, spänning, 1950-tal
Utgivningsår: 1954
ISBN: 9789113054155


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hemma hos kyrkoherde Tord Ekstedt på Västlinge prästgård firar man jul och i salongen delas det ut klappar. Elvaåriga dottern Lotta är överlycklig. Hon har fått en vitullig kattunge av sin kusin Puck och hennes man Eje.

Julefriden är fullständig tills det ringer på ytterdörren och den vackra grannfrun Barbara Sandell berättar att hennes man Arne är försvunnen.

Kort därefter hittar Puck honom i hans butik, slagen i huvudet med en yxa! Den idylliska kyrkbyn har blivit en mordplats och listan över misstänkta kan göras lång.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Tragedi på en lantkyrkogård :
2020-12-21 02:23
I min ungdom läste jag febrilt alla de Maria Lang-böcker som utkom och uppskattade de väldigt mycket då. Jag tror att jag har läst de flesta av de många böcker hon skrev. Så här på senare år brukar jag läsa om några stycken per år. Så här i jultid kom jag på att jag detta år ännu inte läst något av henne och vad passar då bättre än att läsa hennes juldeckare, Tragedi på en lantkyrkogård som först utkom 1954 när jag var tre år gammal.
Den här boken har filmatiserats två gånger. En nyare version som inte ens är värd att kommentera, samt klassikern: När mörkret fallet (1960) i en regi av Arne Mattson- en filmatisering mycket lik boken med samma persongalleri och handling, bortsett från det faktum att mördaren i filmatiseringen är en annan än i bokformatet. Jag tycker mycket om filmen med dåtidens stora stjärnor såsom: Karl-Arne Holmsten, Sif Ruud, Hjördis Pettersson, Elsa Prawitz och Nils Asther. Jag tycker personligen att filmen är bättre än boken.
Med det sagt så är boken på inga vis dålig. Här finns massor av 50-talets gemytliga charm blandat med en väl uppbyggd deckarintrig. Prosan är bra. Och persongalleriet är mycket underfundigt med härliga personligheter som man aldrig finner i en modern deckare. Det blir lite pladdrigt emellanåt, många dialoger fram och tillbaka. Det som stör mig mest är ändå berättarjaget Puck Buré. Jag minns inte i hur många böcker som Puck och hennes man Eje medverkar i. Om inte Puck var berättarjaget så tror jag nästan att det hade blivit bättre då jag till och från stör mig på hennes karaktär.
En charmig deckare som faktiskt inte är helt oblodig trots sin ålder, perfekt att slölyssna till så här vid juletid.
Bra uppläsning därtill!
Slutbetyg, en 4:a!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Tragedi på en lantkyrkogård
Liknande böcker:
En bondes död
 N. Naseh
Islossning
 A. Dahl
Mörk flod
 D. Meyer
Parasiten
 S. Sarenbrant
Dödsmärkt
 P. James
Pistolen
 b. rai
Det trettonde fallet
 Å. Edwardson
Ökenstjärna
 M. Connelly
Hellre vara djävulen
 I. Rankin