bokrecensioner boktips

En främmande man

Författare: Maria Lang
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, kärlek, spänning
Utgivningsår: 1962
ISBN: 9117520517


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Utdrag ur boken:
Han var ej ung, ty håret hade grånat
hans rygg var krökt av något tungt han burit.
Fröding: En främmande man

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av En främmande man :
2011-10-30 18:56
Familjen Bure med vänner ska tillbringa några semesterveckor i ödebyn Ormsjöbodarna. Det kom att visa sig att det inte blev någon rofylld semester precis, utan spännande och till och med otäck.

I bestyren med att packa för en vistelse i de djupa skogarna är det samtidigt en livlig diskussion om semesterns vara eller icke vara. Det är professor emeritus M. Eklund, svärfar och far till paret Bure som egentligen är skeptisk till semesterfirande överhuvudtaget och i synnerhet när målet är en 1700-talsby som för närvarande står öde. Det här resmålet är Einar Bures och kriminalkommissarie Christer Wijks påhitt och de har en baktanke med det hela som de håller tyst om till att börja med. Ett mord har skett där för många år sedan och den som ansågs skyldig till det vill skipa rättvisa. Men inget av detta vet övriga familjen om, även om Puck Einars fru anar oråd.

Hela sällskapet på först sju personer startar sin resa, de blir efter vägen sex stycken, för när paret Bures dotter får feber så blir hon installerad hos släktingar. Det ska visa sig att antalet kommer att minska efter hand av olika anledningar och snart är Puck och hennes son Jonas ensamma i den ödelagda byn. Det är då den främmande mannen gör entré.

Det är första gången jag läser något av vår svenska deckardrottning Maria Lang och det var en positiv läsning. Det här är verkligen en pusseldeckare där det läggs ut ledtrådar åt alla håll, så till slut tycker man att de flesta verkar misstänkta. Lang bygger sakta upp en spänning som eskalerar efter hand och man känner det mörka och dolda. Sedan kommer upplösningen på slutet som det ska och man får sin förklaring.
Det är enkel och underhållande läsning och det är intressant att hamna i en tid när det t.ex. inte fanns så många tekniska hjälpmedel som vi är vana med nu och tar för givet. Några mobiltelefoner fanns inte, och det hade säkert underlättat för de inblandade, men det man inte vet saknar man heller inte.

Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till En främmande man
Liknande böcker:
Den tysta fågeln
 P. Mohlin
Fruset guld
 C. Börjlind
De första tolv
 D. Rudberg
Iskall sol
 L. Sigurðardóttir
Hör mig viska
 M. Kallentoft
Det tyska huset
 A. Indridason
Akrobaten
 A. Sundkvist
Grissly
 M. Kallentoft
Mörkare än midnatt
 M. Connelly