bokrecensioner boktips

Liftarens guide till galaxen

Författare: Douglas Adams
Genre: Science-Fiction
Ämnesord: Humor, äventyr, fantasy
Utgivningsår: 1979
ISBN: 9176433692


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Långt ute på kanten av det aldrig kartlagda bakvattnet till den gudsförgätna änden av västra spiralarmen av vår galax finns en liten gul sol som ingen någonsin tagit notis om.
På tre minuter går jorden under och den brittiske undersåten Arthur Dent är den ende överlevande. Tillsammans med utomjordingen Ford Prefect forslas han ut i rymden.

Utdrag ur boken:
- Kanske vi kan slippa ditt ego för en stund? Det här är viktigt, sa Trillian.
– Om det finns någonting viktigare än mitt ego, så vill jag att det infångas och likvideras omedelbart, svarade Zaphod.

Medelbetyg: 3,84 (165 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Liftarens guide till galaxen :
2003-09-22 14:36
Underhållande, bisarr, komisk serie av böcker som man kan läsa närsomhelst, varsomhelst, hursomhelst.
Betyg 5
2003-09-28 20:14
Den här boken har verkligen allt, mitt favoritinslag är nog osannolikhetsdriften. Första gången tog det mig en helg att läsa ut den. Har läst den en gång till efter det eftersom man hinner glömma mycket kul i boken innan. Kungen av sciencefiction -böckerna, inget snack om saken
Betyg 5
2003-10-11 13:08
Lättläst och underhållande. Sen så är det ju så att det är en bok som folk väldigt ofta refererar till. Glöm inte handuken!
Betyg 4
2003-10-26 16:25
En helt underbar bok, humorn är bland det bästa jag läst. Den enda lilla motsättningen jag har är att det kan bli lite samma skämt efter ett tag.
Betyg 4
2003-11-16 18:41
En rolig och rätt bisarr bok. I början satt jag och skrattade högt och tyckte att den var bland det roligaste (och konstigaste böcker jag läst) men efter ett tag när man börjar komma in i stilen blev det hela lite tjatigt. Skämten återkommer fast i lite olika form. Min bror (ett riktigt Liftarens guide till galaxen-fan) försökte få mig att läsa alla böckerna, men vid den tredje stupade jag. Det började kännas lite väl tramsigt och meningslöst...
Men Liftarens guide till galaxen är ändå en bok som jag tycker att man ska läsa därför att vissa delar är vansinnigt roliga och att människor ofta drar citat ur den, då den är något av en klassiker.
Betyg 3
2003-11-18 21:08
HELT sanslös och hysteriskt rolig! Har bara läst första och skrattade högt nästan hela tiden. Douglas Adams måste varit en väldigt speciell person, hur kommer man annars på en så osannolik historia?
Betyg 5
2003-12-01 20:53
En mycket rolig (och i vissa fall även tänkvärd) bok. Inte bara första boken är bra utan alla fem är jätteroliga. Av någon anledning så är den här boken en av de populäraste för både hackare och datorentusiaster. Men är rekommenderad för absolut alla!
Betyg 5
2003-12-10 00:44
Den allra roligaste och galnaste bok jag nånsin läst! Min absoluta favoritbok!
Betyg 5
2004-01-02 21:31
en av favoriterna som kan plockas fram närhelst livet känns en smula trist - se dock upp för den i talboksform med Rabeus (tror jag), hans röstförvrängningar förstör hela grejen.
Betyg 5
2004-01-26 21:09
Hrm... Ledsen, men jag gillade inte alls boken. I min "tegelstenspocket" var alla 5 volymerna samlade.
Jag tycker att boken började hyfsat, men sedan blev det liksom "för mycket". Uppriktigt sagt så slutade jag när jag hade ca 100 sidor kvar, men det innebär ju att jag i alla fall läste de första 4 böckerna. Jag tvingade mig igenom boken eftersom "alla" sa att den var så himla bra!
Jag ska nog ge den en ny chans så småningom, men då vill jag nog läsa den på engelska.
Betyg 1
2004-02-01 13:36
En av de bästa böckerna jag har läst. Det är oerhört inspirerande på alla sätt och vis. Slutet var bäst, konstigt nog.
Betyg 5
2004-02-09 11:26
Liftarens guide till galaxen är utan tvekan den mest surrialistiskt knäppa, roliga och utflippade bok jag någonsin har läst. Då pratar jag dock endast om den första av de fem böckerna i världens längsta triologi. Den fjärde och femte boken läser man främst för att man ska ha tagit sig igenom hela serien. De tre första böckerna är däremot det roligaste jag läst!
Betyg 5
2004-02-11 16:09
Njae, första boken är rolig men sedan går det neråt. Måste erkänna att jag gav upp vid slutet av andra. I och med att jag nästan alltid ger böcker en chans och läser klart så säger detta en hel del. Kanske nästa gång?
Betyg 2
2004-02-19 13:25
Liksom "Moment 22", "Goda Omen", "Resan till Ixtlan" och dess likar kan denna bok inte nå något annat än en slags pseudobibelstatus. I den grad unik, att dess like fullständigt saknas i världen. Denna sortens uppfinningsrikedom måste prisas för den herculeiska bedrift den utgör, och det är med uppskattning vi mäter jublet.
Kanske inte en bok som förändrar, då själva handlingen kanske inte innehåller något djupare budskap, men det faktum att boken blev skriven innebär det garanterat. Liksom Tristan Tzara och dadaismen, har Adams sprängt gränser och krossat litterära föreställningar och måsten, till den grad att allvaret svårligen återfår sitt skoningslösa grepp, och små ljusa sprickor av humor och självdistans obönhörligen letar sig in överallt i framtida läsning.
För det Adams, tack! Tack i en utsträckning där alla begrepp om storlek kommer till korta. Tack!
Betyg 5
2004-02-26 15:09
Stundtals rolig, men den saknar all litterär behållning!
Betyg 2
2004-03-01 16:08
Lättläst mordern klassiker.
Betyg 5
2004-03-07 20:35
Jag pendlade mellan att ge den en fyra eller en femma. I vissa avseenden så är den verkligen genialisk, men samtidigt så är humorn så konsekvent att det bara blev en fyra. En helt perfekt bok att ha och läsa ett kapitel i lite då och då när man bara behöver le lite.
Betyg 4
2004-03-15 13:54
böcker som jag utan tvekan kan läsa igen och igen, Douglas Adams är en genialisk författare när det gäller humor böcker. Det är absolut den bästa bok jag läst.
Betyg 5
2004-03-15 20:27
klassisk...
ett måste för alla bokintresserade.
Betyg 5
2004-04-06 17:31
Rolig,, en bok att läsa om livet suger!
Betyg 4
2004-04-24 13:52
Douglas Adams är jävligt svamlig i denhär boken. Handlingen svänger från den ena meningen till den andra. Men den är ändå inte allt för svamlig mellan raderna. Han driver rätt fint med vårat sjuka samhälle, fast boken utspelar sig i rymden. Douglas när nog betydligt mycket djupare än vad många kan tro. Men han är så svamlig att man börjar undra om han bara är en mycket svamlig och förvirrad man mer än en stor filosofisk humorist.
Betyg 4
2004-04-25 00:17
Att boken är rolig har väl alla fattat nu, men en sak har alla glömt.
Att Liftaren i grund och botten är väldigt filosofisk och satirisk. Adams drar ständigt paralleller till olika tankeprinciper och egenskaper som finns här på jorden. I bland får han in satiren med hjälp av väldigt extrema grepp, t.ex Bistromatikdriften (vars kalkyler baserar sig på det faktum om att tal skrivna på restaurangnotor icke följer några kända matematiska lagar.)
Han har en extremt imponerande förmåga att behandla djup vetenskap, filosofi och meningslöst trams som om allt var lika mycket värt. I Adams universum ÄR allt lika mycket värt.
Karaktärerna är också sköna, alla på sitt sätt. Den förnöjsamme Arthur, den bohemiske Ford, egocentrikern Zaphod, söta och självständiga Trillian samt mångas favorit, den ultradeprimerade roboten Marvin.

För att inte skrämma bort folk med mitt pretentiösa snack så citerar jag på liftarslang: "Har du brämat dendär snablade Ford Prefect? Där har du en lyftkran som vet var han har handduken!"
(bräma = känna, vara medveten om, träffa, ha samlag med; snablad =verkligt juste polare; lyftkran (här) =en verkligt otroligt juste polare.)

Fem är för lågt betyg. Denna bok (dessa böcker) är är ingen bok, utan en livsstil.

Det måste dock tilläggas att de tre första delarna är klart bäst. Den ursprungliga trilogin har ju den äkta Liftarens Guide-andan.
I del fyra "Ajöss och tack för fisken" försökte han uppenbarligen pröva på en ny berättarstil och satsade mera på romantik (!) och mera "normala" händelsebeskrivningar. Tempot blev lugnare, och knäppheterna mindre intensiva. Denna är ändå mycket bra enligt mig.

Det är främst den sista delen som håller en märkbart lägre nivå.
Tempot är mycket segare än tidigare, och varje flummighet beskrivs alltför ingående. Det känns också som om allt krut blivit avfyrat tidigare, och då Trillian får en dubbelgångare blir det nästan FÖR mycket. Men ljuspunkter finns även i denna del, t.ex. planeten "Och nu då?"

P.S Akta er för den fruktansvärda BBC-Tvserien som gjorts.
Betyg 5
2004-04-27 16:25
lyssnade på radioteaterns uppsättning av denna. riktigt underhållande!!
Betyg 3
2004-05-01 19:45
Lång. Men bra! Slutet är så himla coolt när man fattar vad nummer fyrtiotvå, som går som en röd tråd genom boken, betyder!
Betyg 3
2004-05-02 22:47
Mycket roande bok (böcker). Var några år sen jag läste alla, men har nyligen läst den första boken igen. Måste dock säga att den första boken är helt klart bäst, andra boken är rätt så bra den också, men tredje, fjärde och femte boken håller absolut inte samma klass som de två första. Den sista boken läste jag bara av envishet så att jag kunde säga att jag läst alla. Därför är det svårt att sätta ett medelbetyg över alla böcker, när betygen sträcker sig ändå från 2 till 5. Men eftersom de första böckerna drar upp betyget så pass mycket så får det nog bli en fyra.
Betyg 4
2004-05-20 21:22
en av de roligaste böckerna jag någonsin läst och troligen den knäppaste!
Betyg 5
2004-05-21 22:37
Hmmm, ja, böckerna är bra, i början... men sen flänger dom ju bara omkring! Jag gillade de filosofiska tankegångarna bakom, men när jag kom till mitten av "Adjöss och tack för fisken" tog det stopp. Inte ett ord till orkar jag nu! Den djupare tanken satt som en käftsmäll.
Men det hade räckt med halva bokens längd.
Betyg 3
2004-05-25 18:28
Hysteriskt flummig bok...
Betyg 4
2004-05-27 14:38
Vad ska man säga! Det galnaste, tokigaste, roligaste man kan läsa. Jordbon Arthur Dent vaknar bakfull en morgon med en känlsa av att han glömt något viktigt. Just de, hans hus ska rivas för att ge plats för en ny motorväg. Hans gode vän och utomjordlingen Ford Prefect bryr sig dock inte. För han vet nämligen attjorden är på väg att sprängas för att ge väg till en ny intergalaktisk moterväg. Detta är utgångspunkten och kanske det minst knäppa i denna bok. En triologi om fem delar!!!
Betyg 5
2004-06-17 08:41
Äh, så jäkla bra är den väl inte
Betyg 3
2004-07-02 04:24
Är detta en bok som man kommer lätt in i? Jag är inte så speciellt bra på att förstå böcker och jag brukar inte läsa speciellt mycket, men denna boken skulle jag vilja läsa och jag undrar då om det är värt att försöka? :)
2004-07-24 12:26
Hysteriskt rolig, även om de senare böckerna tappar en del. Ska nog ta fram och läsa om den inom en snar framtid :) Min sorts humor, helt klart!
Betyg 4
2004-08-18 10:26
En trevlig bok som jag läst både en, två och åtta gånger. Språkligt inte någon höjdare.
Betyg 3
2004-08-24 11:55
Denna härliga klassiker! Så skruvad, rolig och tänkvärd på samma gång. Dock så är det de två första böckerna som är bäst, de två sista böckerna känns ganska långdragna.
Glöm inte towel Day, den 25 maj, läs mer på; www.towelday.kojv.net/
Betyg 4
2004-09-01 12:11
Den absolut bästa bok jag har läst. Jag rekomenderar verkligen denna boken till alla som inte har läst den!
Betyg 5
2004-09-02 14:33
Det är lite onödigt att försöka beskriva den på något speciellt sätt - den innehåller och är ju så mycket! Men en sak som skiljer den från många andra böcker är att den är så totalt befriande. Allt kan hända i den, utan att man blir förvånad eller upprörd, vilket känns väldigt skönt.
De olika karaktärerna som dyker upp är alla olika sorters personligheter, vilket gör att det nästan aldrig är en tråkig bok. Nästan säger jag dock, eftersom kvaliten inte är helt jämn rakt igenom. Det å andra sidan uppvägs av de många positiva sakerna man kan säga om "Liftarens Guide till Galaxen".
Betyg 5
2004-09-16 11:29
Jag tyckte att den var hellt otroligt bra!
Betyg 5
2004-10-04 08:24
Om man känner för en rolig bok och har en lång helg framför sig är den här boken verkligen något att satsa på. Undvik Rabeus talversion till varje pris, den är fruktansvärd!
Betyg 4
2004-10-11 00:25
vbkg
Betyg 5
2004-11-10 14:34
hmm, vad ska man säga? Usch tror jag. Den får en svag tvåa, konstigt att så många tycker att den är så bra.

Var tvungen att editera detta, jag kan inte tänka mig att det finns mycket sämre böcker. Tvåan blir en etta.
Betyg 1
2004-11-21 18:22
Det är en bok man kan läsa om och om igen utan att den blir tråkig, jag har läst alla böckerna i serien: Liftarens guide till galaxen, restaurangen vid slutet av universum, ajöss och tack för fisken, livet universum och allting och i stort sett menlös. Och dessutom har jag sett filmen. Jag skulle inte kunna välja ut den av dem som jag tycker att är bäst, alla är i stort sett lika bra. Tack för en härlig bokserie Douglas Adams!
Betyg 5
2004-02-12 12:00
En mycket bra och rolig bok. Allt är kul, till och med förordet och de sakerna som skulle vara "sorgliga", till exempel att, nej. Nu ska jag inte avslöja för mycket. En starkt rekommenderad bok.

Ett litet (men rätt så långt) utdrag ur boken, som finner väldigt roligt:

"Motorleder är anordningar som gör det möjligt för somlioga människor att snabbt förflytta sig från punkt A till punkt B, medan andra människor kan ta sig mycket fort från punkt B till punkt A. Människor som bor vid punkt C, som är en punkt mellan punkt A och punkt B, råkar ofta in i grubblerier om vad som är så fantastiskt med punkt A eftersom så många människor från punkt B nödvändigtvis måste dit, och vad det är som är så fantastiskt med punkt B eftersom så många människor från punkt A måste till varje pris måste dit. Dom önskar ofta att folk en gång för alla kunde bestämma sig för var van dom vill vara nånstans."
Mr Prosser önskade att vore vid punkt D. Punkt D var ingen särskild punkt, det var bara vilken punkt som helst mycket långt från punkterna A, B och C. Han skulle ha en trevlig liten stuga vid punkt D med yxor över dörren, och sen skulle han tillbringa många trevliga stunder på punkt E, som skulle vara den pub som låg närmast punkt D.
Betyg 5
2004-12-11 20:42
Totalt underbar bok! Läser den för den 5:e gången nu, tröttnar inte det minsta. Douglas Adam skriver på ett helt otroligt sätt, jag undrar hur man kan komma på en sådan här historia. Han driver med vårt samhälle även om historien utspelar sig i rymden, riktigt ironiskt!

"Så log han på det sättet som vanligtvis brukar få folk inpärrade i rum med mjuka väggar"

"Att flyga handlar bara om att kasta sig mot marken och missa"
Betyg 5
2004-12-12 23:17
Boken är katastrofalt seg och trist, den går inte att komma in i. Knappt att den är värd ett betyg på 1.
Betyg 1
2004-12-18 19:20
Inget vidare, lite för space'ad!
Betyg 2
2005-01-10 17:20
Rolig, smart, spännande och ROLIG. Man tänkte till lite efter man läste den här.
Betyg 5
2005-01-14 05:33
Absolut en av de roligaste böckerna, om än ganska ojämn.
Betyg 4
2005-01-27 17:15
klockren!
Betyg 5
2005-02-13 14:58
En bok så full av knäppheter och roliga beskrivningar har jag aldrig varit med om. Det går omöjligt att minnas allt och ibland kan det vara svårt att hänga med i storyn, i och med att de detaljerna för den lite djupare plotten är så utspridda.

En serie underbara böcker...utom sista sidan i femte boken, men den förtränger jag.

2005-04-06 12:59
Tidvis hysteriskt underhållande, sjuk humor. Tidvis tråkigt orealistiskt, osammanhängande. Delvis smart, sarkastisk, intelligent men till lika stor del platt och onyanserad.

Svårt att bedöma denna boken. Läste första boken, Liftarens guide till galaxen, men den gav inte mersmak till fortsättning.
Betyg 3
2005-05-06 19:09
de första var klara 5:or.. men de blev lite sämre senare... längtar till filmen :P
Betyg 4
2005-06-10 14:57
Första boken får helt klart en femma... men sen blir det faktiskt lite mindre kul... nåja. Fortfarande en kul och extremt stilbildande historia.
Betyg 3
2005-06-22 16:41
Mycket rolig bok. Jag rekommenderar att ni läser den på engelska.
Betyg 4
2005-06-25 18:04
Kul bok, trevlig och rolig och förhållandesevis tjock bok som jag tyvärr inte kan bli alltför exhalterad av. Gillade den visserligen, men vissa partier var alltför sega för att de där underbara ställena riktigt skulle räcka till ett högre betyg. Fast läs den ändå. Fascinerande trots allt.
Betyg 4
2005-08-10 15:30
Helt okej. Att jag inte orkade beställa de andra delarna från biblioteket när jag läst den första säger ändå en hel del.
Betyg 3
2005-08-25 17:37
Tveklöst det mest underliga och skruvade jag någonsin läst, vilket dock inte enbart är positivt. Arthur Dent, en man i sina bästa år, blir en dag, en dag som vilken som helst skall tilläggas, brutalt överraskad då det framkommer att hans hus tyvärr måste rivas eftersom en ny väg skall byggas, en väg som dessvärre måste gå igenom Arthurs hus. Några timmar senare sitter Arthur förvånad på ett rymdskepp, till vilket han kommit med hjälp av sin gode vän Ford Prefect som konstigt nog visar sig vara en utomjording. Han får veta att Jorden, hans hemplanet, blivit förintad av ett par elakingar till utomjordingar eftersom den, vilket är något olyckligt, låg i vägen för en ny autostrada som inom en snar framtid skall upprättas. Eftersom han inte längre har någon plats att kalla hem är han tvingen att förlita sig på Ford och dennes något tvivelaktiga och opålitliga natur, vilket leder till en utflykt genom hela universum, en utflykt som självklart är kantad av de mest förbluffande äventyren.

En liftares guide till galaxen är stundtals överdrivet rolig och skrattattackerna kommer ibland på löpande band, men tyvärr blir det för mycket med ordvitsar, konstiga äventyr och meningsuppbyggnader som faktiskt saknar mening, eftersom i princip alla sidor är präglad av något av ovanstående. Det finns tillfällen då det verkligen kan bli för mycket av det goda, och detta gäller tyvärr på denna roman, jag tröttnar till slut på alla spetsfundigheter och uppkomsten av kufiska karaktärer till höger och vänster. Förvisso så är Liftarens guide till galaxen, Adams magnum opus, på det hela ingalunda en dålig bok, det är tyvärr inte bara min kopp av te, men jag kan förstå den hausse som denna roman skapat, den är originell och driver med det mesta som går att driva med. Dessutom skall Adams ha en eloge för att han på ett elegant sätt för in filosofiska spörsmål i romanen, fast egentligen är hela romanen en filosofisk spekulation. Men som sagt, för mycket av det goda och att detta inte riktigt är min typ av litteratur, och vad innebär då detta kan ni fråga er? Inte fan vet jag!
Betyg 3
2005-10-23 18:50
Brutalt kul!
Betyg 5
2006-02-06 02:50
Kanske är det det översvallande beröm en del ger den som ligger boken i fatet.Jag vet ärligt talat inte,men den känns grymt överreklamerad och överciterad.Hur många gånger har jag egentligen hört folk med en rysning förtjusas över att de genom Douglas Adams bok insett att meningen med livet,universum och allting är "42"?
Orkar inte ens tänka efter just nu...men det har blivit tröttsamt och uttjatat.Känns som dadaism.Men det är bland annat just för det eviga citerandet den är värd att läsa,hör liksom till allmänbildningen numera...

Det är visserligen en rolig och ganska så pårökt berättelse om en man,Arthur Dent,som får sitt hus demolerat av de lokala myndigheterna(en motorväg ska byggas just där huset ligger) och rätt som det är finner sig själv på resa genom rymden tillsammans med karaktärer som verkar sprungna ur en ganska berusad hjärna,på rymdskeppet "Hjärtat av Guld".
Jorden ska nämligen förstöras,liksom kommunaltjänstemännen gjorde med Arthurs hus,av de fruktade Vogonerna som tänker bygga en intergalaktisk motorväg genom rymden.Jorden har inte varit något annat än ett experiment som nu ska avslutas.
Räfst och rättarting,men Arthur,och hans gode vän Ford Prefect (som visar sig vara en utomjording utskickad av ett intergalaktiskt bokförlag för att samla information om olika livsformer och planeter som kan visa sig nyttig för liftare i galaxen),blir alltså räddade och börjar en resa som inte kan betecknas som annat än psykedelisk.

Som satir känns den inte engagerande så länge,som Sci-Fi är den inte lyckad eftersom den förstås saknar alla ambitioner till realism,snarare är den en trams-Star Trek uppskruvad till femhundra plus en gnutta partydroger.Det blir snart bara en soppa av surrealistisk humor som jag undrar om ens författaren menade något särskilt med på slutet,annat än att driva lite med sina läsare.Meningen med allt är liksom ingenting eller vad man gör det till,är det vad han vill säga med allt nonsens(som trots allt har en del guldkorn inbäddade)?Work it out for yourself.Jag skrattade iallafall inte särskilt mycket efter första volymen,det blev mest tröttande.
Den hade inte förlorat på att vara kortare,på slutet av samlingsvolymen orkar man nästan inte med all crazyhumor längre,man är proppmätt och nästan smått bedövad.
Den här sortens humor ska väl helst inte överdoseras...

Betyg 3
2006-03-14 21:54
Enbart fruktansvärd fjantig. Naivt barnslig - enbart löjlig. En stor besvikelse.
Betyg 1
2006-03-20 18:40
Liftarens guide till galaxen

Liftarens guide till galaxen är en science fiction bok som innehåller fem delböcker samlade på 880 sidor där läsaren får följa jordbon Arthur Dents otroliga och osannolika resor genom rymd och tid. När de destruktiva monstren vogonerna utrotar jorden startar Arthurs stora äventyr då hans vän Ford Prefect lyckas lifta med kökspersonalen på samma rymdskepp som vogonerna reser i. Som ett hjälpmedel i liftandet har de båda en var sin version av ”Liftarens guide till galaxen” som ger förnumstiga svar på frågor och funderingar. Ett oumbärligt hjälpmedel för en liftare.

Boken innehåller mycket humor och satir över människors vanor och beteenden. Formuleringarna är ofta väldigt kryptiska, finurliga och roliga. Ett exempel: ”Den avgörande skillnaden mellan ett föremål som det kan bli fel på och ett föremål som det omöjligen kan bli fel på är att när det blir fel på ett föremål som det omöjligen kan bli fel på, så visar det sig oftast att det är helt omöjligt att komma åt eller reparera”. (s. 777). Följande formulering likaså: ”En datamaskin började pladdra upphetsat för sig själv. Den hade lagt märke till hur en luftsluss helt meningslöst öppnades och stängdes. Detta berodde på att själva Meningen för tillfället var ute på lunch.” (s. 66). Ett annat exempel är Ford Prefects upptäckt att jordbor ofta har ett behov av att uttala det självklara såsom: ”Fint väder idag” – när vädret är fint, ”Det där var nära ögat” - när någonting var nära ögat, och ”Vi kommer att dö” – när allt verkar hopplöst och ingen utväg finns. Ett ytterligare exempel är definitionen av människan som en organism med en apbaserad livform. Jag bokstavligen älskar dessa formuleringar och tankeväckande funderingar.

Författaren Douglas Adams har en otrolig fantasi och en oerhörd förmåga att konstruera alla möjliga konstiga scener och scenarion. Eller vad sägs om levande madrasser i ett träsk? En kommersialiserad show där universums undergång spelas upp för en publik som efteråt kan åka tillbaka till den tid de kom ifrån från början? Eller vad sägs om råttorna som jordens mest intelligenta livsform? Eller en livsform som ständigt återföds och ständigt dör på grund av Arthurs existens? Eller en maskin med namnet den oändliga osannolikhetsdriften som kan få vad som helst att hända? Eller vad sägs om att jorden och mänskligheten enbart är ett datorexperiment med syftet att leverera frågan till det yttersta svaret? Eller en överkompetent och uttråkad robot som lider av extrem depression?

Boken väcker också mycket tankar och funderingar kring filosofiska spörsmål. Lever människan rätt? Håller människan på att förstöra sin miljö eller är det enbart skräckpropaganda? Finns ödet eller är allt en slump? Vad är meningen med livet? Det är här det berömda svaret 42 kommer in i bilden. En dator med namnet ”Djupa tanken” får i uppdrag att svara på vad som är meningen med livet, universum och allting. Datorn tog 7,5 miljoner år på sig och kom fram till något så abstrakt som ett tal. Något som mössen, som i en annan dimension i andra gestalter konstruerade datorn, inte kunde använda för att bli rika på. Därför upplystes de av ”Djupa tanken” att de måste fråga sig vad själva frågan var. För att få reda på frågan fick en ännu bättre dator utföra arbetet i 2 miljoner år. Det var då jorden skapades. Men tyvärr hann vogonerna förstöra jorden innan frågan var klar. Förslag till kontenta: Det viktigaste kanske inte är svaret på livets mening utan frågan om livets mening. Är frågan korrekt ställd?

Boken målar upp ett närapå anarkistiskt universum som i mångt och mycket riskerar att krackelera på grund av alla tids- och rymdresor. Därför finns det en grupp som kampanjar för ”verklig tid”, något som jag skulle vilja associera till den konservativa ideologins företräden.

Även en liten romans byggs upp, men tar tvärt slut. Det är ett av de stora frågetecknen i boken som jag gärna skulle vilja ha lite mer förståelse av. Bokens slut är, förövrigt, väldigt abrupt och det tog ett tag för mig att smälta det hela. Men samtidigt faller så gott som alla pusselbitar på plats på den sista sidan. Liftarens guide till galaxen är ett imponerande verk då flera olika händelser förs samman på ett eller annat sätt. Även om det är mycket fantasy i det hela så är det en bedrift att få allt att logiskt hålla ihop.

Sammanfattningsvis är boken mycket spännande och många överraskningar väntar läsaren. Vad som helst kan hända och det intressanta är att se hur aktörerna i boken hanterar de olika situationerna.
Betyg 5
2006-04-18 16:40
Ford Prefect och Arthur Dent ger sig ut på ett rymdäventyr efter att Arthurs hemplanet (jorden) blivit förstörd för att ge plats åt en ny motorväg.

Den här serien har verkligen fått mig att skratta. Karaktärerna och handlingen kan tyckas vara en aning (!!!) flummiga, men om man verkligen lever in för att förstå, inser man att Liftarens Guide Till Galaxen är genialiskt uppbyggd.

Det är en riktigt humoristisk och underlig bok som jag tycker alla borde läsa någon gång i livet...

Men alla kan nog inte ta del av den sjuka humor som Douglas Adams slår upp i den här tegelstenen. Antingen så hatar man den, eller så älskar man den.
Om du gillar Monty Python och deras syn på humor kan jag verkligen rekomendera den här boken.

Dags för mig att läsa om den här serien igen, i och med mitt inkommande författarporträtt. Ser fram emot det för jag minns hur mycket jag älskade Adams verk.
Ska skriva en uppdaterad recension så fort som möjligt.

Uppdaterad recension 22/12 2008

Inte mycket mer att säga, serien håller än. Det var ett rent nöje att fräscha upp minnet av Douglas stil.
Betyg 5
2006-05-04 10:39
Superb och galen!
Betyg 4
2006-06-02 15:50
Modern kvasi smörja. Läs Strindbergs böcker istället.
Betyg 1
2006-06-10 17:02
Man kan inte klaga på fantasin hos författaren. Jag har nog aldrig läst någon galnare roman. Och samtidigt i alla tidresor och galaxer så lyckas han med att skapa spänning. De två första böckerna i serien sträckläser jag men i de senare tappar jag intresset och känner att nu är det för mycket, nu räcker det.

Gillar man engelsk humor a´la monthy pyton så är detta den rätta boken att läsa.
Svårt att sätta betyg. De två första delarna vill jag gärna ge en fyra på och de resterande en trea så det blir tre+ i betyg
Betyg 3
2006-06-12 18:48
Bokinformationen får mig att backa. Nej jag vill inte läsa mer.
Betyg 1
2006-07-10 09:57
Blev väldigt besviken när jag läste den. Alla sa att den var så rolig och bra. Jag tyckte inte om den alls. Väldigt trist, och man kan läsa flera sidor utan att fatta någonting.
Slutsats: Inte min typ.
Betyg 1
2006-07-15 14:37
Trög de första 50 sidorna el så. Första delen kul, andra delen sjukt kul, i tredje delen tröttnar jag dels på språket och flummigheten. Jag har alltså inte tagit mig igenom den, men jag ska göra ett nytt försök, Det var längesedan jag läste den, och kanske ska jag ta en del i taget och ta en paus med en annan bok emellan.
2006-08-03 10:51
Alla böcker i serien är hysteriskt roliga, älskar den här serien och känner att det snart är dags att läsa den en tredje gång.
Betyg 4
2006-08-09 01:42
Den här boken kommer alltid (alla 5) vara en del av mitt liv. Jag vet att jag aldrig kommer läsa en bättre bok och att jag heller aldrig kommer ångra mig om det. Den visar för mig på något sätt lite vad mitt liv handlar om. Det gäller att passa på och ha roligt, fara runt och göra stora saker...innan man dör, abrupt...
Betyg 5
2006-09-27 12:19
JA vad ska man säga om den här boken...Jag känner männsikor som har slängt ifrån sig boken efter tre kapitel och sen sådna som jag som har läst den 8 gånger.

Det börajr med att Arthur Dent på morgonen och får reda på att hans hus ska rivas - kommunen ska bygga en motorled. Sen kommer Arthur Dents kompis Ford Prefect, visar sig vara besökare från en annan planet. Dent kommer att få värre problem:Hela jorden ska utplånas av de fruktade Vogonerna för att ge plats åt en hypergalaktisk expressled....Sen bygger boken på Denst och Fords Irrfärder i rymden ihop med Zaphod Bebbelbrox och Trillian...

I historien är det instukigt så utdrag av boken Liftarens guide tilll galxen, tex varför man alltid ska ha en handduk med sig.

Betyg 5
2006-10-16 14:21
Jag är måhända lättroad, men jag har läst den här boken åtskilliga gånger och skrattat lika mycket varje gång. Sist jag läste den fick jag en del konstiga blickar av mina medresenärer på tåget, och till sist kom en av mina medpendlare och frågade vad jag läste som framkallade så många gapskratt så tidigt på morgonen.

Det här är en fullständigt vansinnig och totalt skruvad berättelse, som i sin kompletta galenskap är helt oöverträffad. Ordvitsarna haglar över läsaren, och den ena bisarra referensen efter den andra flyger förbi. Återigen bör man läsa på originalspråk, översättningar dödar mycket humor. Att sträckläsa alla fem delarna, eller hela samlingsvolymen, är kanske lite mer än man mäktar med, men att varva med en annan bok fungerar ypperligt. Detta är en må-bra-bok i allra högsta grad, och alla borde åtminstone göra ett försök att läsa den! Min äldre syster har alltid fnyst åt den och muttrat något om att "jag läser inte science-fiction" men efter att jag läst första kapitlet högt för henne, så snodde hon mitt exemplar för gott. Kan betyget bli bättre?
Betyg 5
2006-10-20 19:16
Kan bli lite lång och seg ibland men boken har en helt fantastisk humor och en logik som är helt dess egen!
Betyg 4
2006-11-30 19:28
Skön men bara ett tag.
Betyg 3
2007-01-16 19:14
ahh denna är helt grym
Betyg 5
2007-01-30 19:17
Helt underbar bok.
Betyg 5
2007-02-01 20:11
Humor och Science-Fictionboken nummer 1!
Betyg 5
2007-02-18 17:05
håller med de övriga recencenterna, galghumor och sarkasm på högsta nivå, en toppenbok som ger en annan syn på topparna och dalarna i ens liv
Betyg 5
2007-02-20 18:46
Ett helt sjukt roligt galax äventyr.
Betyg 5
2007-03-12 22:04
Måste läsas!!! Det finns de som säger att boken bara innehåller trams - men att säga så, det är vad som är trams. Man måste läsa mellan raderna, jag tycker att den här säger mer om människan och vår tid än många andra böcker! Rekommenderar även ljudupplagan med Johan Rabeus som inläsare.
Betyg 5
2007-03-29 22:09
Fantastisk bok - det blir inte roligare än så här. Bör läsas noggrannt, på orginalspråk, och massvis med gånger. Har även lyssnat på Johan Rabeus uppläsning och jag måste säga att även hans insats får 5 i betyg. Några av guldkornen är superdatorns tankar om konkurrerande datorer, valens tankar, samt samtliga av Marvins kommentarer. Läs!
Betyg 5
2007-04-15 13:38
Utomjordingen Ford Prefect (anställd av redaktionen till det digitala uppslagsverket Liftarens guide till galaxen) räddar jordbon Arthur Dent när vogonerna spränger jorden för att ge plats åt en intergalaktisk motorväg. Det visar sig senare att Jorden enbart är ett experiment för att hitta frågan till svaret på "Livet, universum och allting".Detta är verkligen den bok som man bör ha läst minst en gång i livet! Det är en av den mest udda bok jag läst. Boken är tjock, men blir inte långtråkig för det är nästan en ny händelse på varje sida.
Betyg 4
2007-06-01 22:32
Douglas Adams är en gud för mig. Tänk om han bara fått leva lite längre och skriva några fler böcker... Jag tror att jag kan större delen av liftarens guide-böckerna utantill.
Betyg 5
2007-07-06 16:56
svalnar mot slutet av serien
Betyg 4
2007-07-26 16:27
Rolig emellanåt. För det mesta är den väldigt rörig; det är svårt att få grepp om handlingen då det är ungefär 30-40 kapitel per 150 sidor. Mycket hoppande hit och dit. Det blir för komplext för min smak.

Betyg 2
2007-08-14 14:35
Jag gillade den så där. Snurrigt slut enligt mig.
Betyg 2
2007-09-02 17:43
En av de bästa serierna som har skrivits. Mer än så behöver man inte säga.
Betyg 5
2007-10-07 22:39
Inte lästa alla fem dessvärre
Betyg 3
2007-10-22 15:27
kommer ihåg att jag skrattade många gånger när jag läste den
Betyg 4
2007-11-08 14:47
Stundtals är den här boken genialisk, men tyvärr tröttnar jag ganska snabbt på den här typen av humor. Jag har inte ens orkat läsa ut serien utan fastnade någonstans i mitten av trean. Boken är rolig så länge alla galna grejer känns överaskande, men ganska snart vänjer man sig och tycker bara att det blir oengagerande och tråkigt att läsa en bok som är så ologisk. Man kan inte identifiera sig i någon av situationerna och det finns ingen riktig struktur i handlingen. Man känner inte att boken är på väg någonstans.
Betyg 2
2007-11-10 21:15
Lite halvrolig men ingenting för mig. Orkar inte läsa uppföljarna.
Betyg 2
2007-11-13 13:35
Nu har jag läst den första av fem delar och är inne på den andra. Det är en ganska rolig bok men lite rörig emellanåt men när man väl förstår hur boken är utformad så stör man sig inte så mycket på det. Jag gillar den man skrattar högt och önskar det fanns någon bredvid sig som man kunde läsa upp stycket för.
Betyg 3
2008-02-02 12:30
En klassiker. Man kan helt klart undra huruvida Adams var drogpåverkad eller ej när han skrev den här boken för det är bland det mest utsvävande böcker och fantasifulla berättelser jag läst. Det jag gillar mest i den här boken är hans satir mot människan och samhället vi lever i här på jorden.
Betyg 3
2008-03-23 14:34
Vilken dynga!!
Pallade inte ens att läsa klart.
Betyg 1
2008-04-01 15:32
Äslskar denna boken, läste den för några år sedan men kan fortfarande bara öppna upp boken på slumpmässigt kapitell och börja läsa därifrån när jag har tråkigt. Fullständigt underbar, det blir aldrig för mycket. Faktum är att jag ville ha mer av både humorn och berättelsen när jag var klar.

Passade mig utmärkt.
Btw; Snälla sluta skriva 4 olika plots här. Räcker med en. Tack!
Betyg 5
2008-04-09 03:15
Det här är en bok jag läser favoritavsnitt ur då och då bara för att få mig ett gott skratt. Det är en skön stämning hela serien igenom, men storyn är ändå aningen tunn och därmed känns det hela för långt. Men som sagt, jag kan inte klaga på underhållningsvärdet.

"O fläskiga fontanell / din smet bestryker mig / med slibbfalusker ur en guttubral skrafån.
Vid mina förfäders polyper vill jag skåda / hur mjälla kakakläckans ögon smäktar i sin låda / och eljest dränk min grämjelses garott med lim av torsk, som aldrig förr!"
Betyg 3
2008-06-08 22:39
Till en början väldigt rolig. Sen bara otroligt seg, humorn upprepar sig, handlingen känns oviktig.
Betyg 3
2008-10-10 13:11
En jobbig och snurrig bok tycker jag
Betyg 2
2008-12-06 13:44
Man kan kort och gott säga att det är en rolig och intressant sci-fi bok, dock utan något djupare budskap. Jag läste boken för ett tag sedan och kommer ihåg att meningen med livet är 42! Väldigt intressant. Kanske kommer jag att läsa de resterande delarna av boken!

En lätt bok man kan unna sig mörka och tråkiga dagar.
Betyg 3
2009-02-08 12:58
Åh, jag bara älskar den här boken! Har läst den 5 eller 6 gånger nu, och den är precis lika rolig varje gång :D
Kapitel 9 är klockren. Så flummig att det finns inte :D
Betyg 5
2009-06-22 23:57
Mycket underhållande!
Betyg 3
2009-08-03 13:16
Lite barnslig.
Betyg 3
2009-08-12 17:42
En mycket konstig bok och tillika historia. Hade svårt att förstå den.
Betyg 2
2009-11-03 00:06
Douglas Adams är verkligen sinnes...

Underbara böcker! Har läst alla i denna serie. Det är det roligaste och mest störda jag stött på i bokväg!

En mening i boken förstod jag inte, så jag läste den igen, fattade fortfarande inte, läste igen och IGEN.. näe, jag fattade verkligen inte, så jag läste vidare och nästkommande mening var "jo, det går att förstå, läs igen." WTF! stört!

Men ack så kul.
En av mina favoritfigurer än den varelsen som fått evigt liv och som spenderar sin evighet med att åka universum runt och säga åt ALLA att de är skitstövlar - i bokstavsordning! Det ni!
Betyg 4
2009-12-14 18:10
Liftarens guide till galaxen är väldigt underhållande, den är brittiskt galen och en märkbar stilbildare för sci-fi genren. Problemet är att det blir lite väl mycket av det goda med fem böcker, det kunde gott väl slutat vid den fjärde. M;en är du sugen på galna äventyr och en hel del skratt är detta boken för dig, onekligen! :)


Betyg 3
2009-12-15 15:34
Den roligaste boken (böckerna) jag någonsin har läst. Ett fantasisprudlande mästerverk som tar en på en resa genom galenskapernas universum och sätter tillvaron på pottan. Man kan läsa den i ett sträck, man kan även plocka upp den från och till och bara läsa ett parti ur den och den är ändå lika rolig.
Sällan har jag skrattat så mycket och blivit så glad av en bok som denna. Tycker dock att den tappade efter tredje boken, och faktum är att jag aldrig läst klart den trotts att jag läst den fyra gånger. Men det gör inget, för den är så fruktansvärt bra ändå.
Betyg 5
2010-02-09 23:36
Förvirrande nog är Liftarens guide till Galaxen (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) första delen i en trilogi som har 5-6 delar! Men inte nog med det, titeln används också på en samlingsvolym som omfattar alla de fem egentliga böckerna i "trilogin". På engelska heter samlingen dock "The Ultimate Hitchhiker's Guide to the Galaxy".

Oavsett om man menar den första boken i serien eller samlingsvolymen så är det bland det roligaste som någonsin skrivits. Sanslöst rolig parodi på science fiction med en massa värme. Otroliga förvecklingar och tillsynes osammanhängande infall blandas, kopplas ihop och förklaras med tiden - i stort sett...

Har du inte läst den ännu, så läs åtminstone den första boken. Gillar du inte den, så strunta i resten - för Douglas Adams är inte för alla. Men om du gillar den första boken (och det kommer du nästan säkert att göra) så är du lyckligt lottad, för det finns ytterligare minst fyra böcker i serien med vansinnigt rolig läsning och timmar av skratt.

Betyg, en sexa. Men eftersom skalan bara går till fem, så får det väl stå en femma.
Betyg 5
2010-03-20 11:45
Klart dålig bok, ganska underhållande ibörjan, men efter några sidor inser man att författaren bara återanvänder samma skämt om och om igen, det sker ingen utveckling och man har ingen behållning av boken. Möjligtvis kunde den varit värd en 3:a om författaren hade nöjt sig med att bara skriva första boken, men nu är boken ett enda rapande...
Betyg 2
2010-10-02 14:40
låt mig inte skratta hahahahahhahahahahhahahahahahhahahhahahhahhahhahahahahahhahahahahahahahhah hur kan man GILLA denna bok..den som gör de har tappat förnuftet
2010-10-04 15:05
En fruktanvsärt bra bok!
Betyg 3
2010-10-26 21:35
Underbara Klyftiga kommentarer. Man måste läsa så noga bara, för allt är klockrent. Önskar så att jag kom på allt själv.

Exempelvis: "De är lika sexiga som en trafikolycka. "

Vem kommer på sånt! det är brilljant
Betyg 4
2011-01-19 11:53
Denna älskade jag!
Betyg 4
2011-05-14 13:53
Det var här min kärlek till Douglas Adams började. Redan på första sidan gapskrattade jag och resten är historia. Adams hade förmågan att blanda skruvade saker med briljant humor och det var här allt började. Dock är boken bättre på originalspråket eftersom skämten fungerar bättre, men om man någonsin skall läsa en humoristisk Science Fiction så är det denna! Vrickad, rolig och alldeles underbar.
Betyg 4
2011-11-06 21:49
En enastående klassiker! Vansinnig och briljant på samma gång. Jag kan tycka att det blir lite väl ojämnt men svackorna kommer helt i skuggan av topparna. Det är stundtals magnifikt.

En kavalkad i komiska paradoxer och en träffsäker samhällssatir. Jag har aldrig satt markeringar i böcker för senare uppföljning men här ångrar jag det. Det finns en uppsjö med stycken av yttersta världsklass.

Douglas Adams var en ordkonstnär i sann mening.
Betyg 5
2012-01-11 20:00
Några roliga skämt här och där. Mellan detta är det bara dåliga skämt som man måste tragla sig igenom.
Betyg 2
2012-01-14 18:42
Denhär boken hade väldigt roliga skämt som man kan citera, men man får ingen inlevelse i boken. Den saknar spänning & när man inte kan leva sig in hos karaktärerna så blir den lite halvtråkig. En lättsmält humorristisk bok helt enkelt.
Betyg 3
2012-09-25 19:08
En mycket roande och komisk bok.

Min tanke när jag läste den här boken var: "Antingen var författaren ett geni, eller så hade han en otrolig fantasi. Kanske båda delar?"
Betyg 4
2012-11-12 21:17
Inte den mest seriösa boken . underbar samhällssatir.
Betyg 4
2013-01-09 18:51
Jag lyssnade på radioteater som sändes i tolv delar somrarna 1987 och 1988
Berättaren - Sven Wollter (avsnitt 1-6), Ernst-Hugo Järegård (avsnitt 7-12).
Helgalen berättelse men ändå ganska intressant och tänkvärd
Betyg 3
2013-10-13 18:21
Hade hört att det här skulle vara en riktigt rolig bok. Men tyvärr var det inte min humor alls :/
Fick nästan tvinga mig igenom den för jag vill ändå läsa klart den för att se om den blev mer intressant/rolig mot slutet men näe. Den enda behållningen var väl roboten Marvin som var lite rolig...annars en besvikelse. Men alla kan ju inte ha samma humor.
Betyg 1
2014-05-12 00:24
Magnifik och genialisk bok. Härligt underhållande och rolig.

Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Liftarens guide till galaxen
Liknande böcker:
Nightflyers
 G. Martin
Use of Weapons
 I. Banks
Stjärndamm
 L. Wilderäng
Stjärnfall
 L. Wilderäng
Consider Phlebas
 I. M. Banks
Demonernas portar 3 -..
 J. Rosenblad