bokrecensioner boktips

Jag hade så mycket

Författare: Trude Marstein
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, ungdom
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789100179007

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jag hade så mycket :
2020-10-24 14:29
Monika längtar efter passion och mening, men har svårt att slå sig till ro. Hon har behov av omväxling, en känsla av att allt glappar även när det är bra. Hon kan inte hålla ihop med någon en längre tid, eller vill hon inte? Vi får följa henne i olika skeden i livet, från 13-årig flicka till en +50-kvinna som börjat summera det som varit. Varför är gemenskap så svårt och vad kunde hon gjort annorlunda?

Marstein har skapat ett genomarbetat porträtt av en modern kvinna. Genom tidshopp, ca fem år i taget, får vi följa Monikas och hennes systrars liv. Som titeln antyder har hon goda förutsättningar men får ändå inte till det riktigt, varken med karriär eller relationer. Hon dras till äldre män och redan på högskolan inleder hon en relation med en gift lärare. Men äldre män är måttligt intresserade av fler barn, så den biten dröjer för Monika. När hon så blir ihop med den jämnårige Geir och får en dotter drar omgivningen en lättnadens suck. Äntligen är hon i hamn. Men så enkelt är det inte och snart är hon en vv-mamma som slits mellan dotterns behov och sina nya män.

Boken känns trovärdig om än inte helt lättläst då författaren excellerar i ständiga tillbakablickar, inte bara från den tid som passerat sedan förra kapitlet utan även från Monikas barn- och ungdom. Som läsare måste man vara på tårna. Men det är okej, värre är att boken är onödigt lång, 450 sidor. Stryk hundra sidor och det hade varit en utmärkt relationsroman, nu är den "bara" bra...
Betyg 3
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Örådet
 J. Sverker
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Ensam tant i Ryssland
 L. Linderborg
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord