bokrecensioner boktips

Kosmiskt pussel - försöken att förstå universum

Författare: Joanna Rose
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, historia, framtid, vetenskap
Utgivningsår: 2017
ISBN: 9789188123954

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Bara för hundra år sedan trodde man att universum var en ganska enkel och stilla plats. Hela skapelsen en enda ö - Vintergatan med sina stjärnor och nebulosor - omgiven av oändligt mörker. Den kosmiska klockan verkade ticka pålitligt och regelbundet, och universum skulle vara för evigt.

Vi vill gärna tro att vi vet bättre nu. Under de senaste trettio åren har kosmologin, läran om universums begynnelse och utveckling, blivit så framgångsrik och så omskriven att man kan tro att den stora bilden nu är klar, att bara några små detaljer återstår innan det stora kosmologiska pusslet är färdiglagt. Inget kan vara mer förledande.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Kosmiskt pussel - försöken att förstå universum :
2020-09-06 11:33
Ytterligare en populärvetenskaplig bok på temana kosmologi och modern teoretisk fysik, där författaren onekligen har en stark bakgrund både vad gäller teoretisk kunskap och litterär förmåga. Baksidan är att boken till viss del är ett hopkok av flera uppiffade artiklar hon skrivit för Forskning & Framsteg, vilket märks genom att den röda tråden är ganska tunn genom många delar av boken. Förståelsen kan därför bli lidande för en läsare som inte har någon större vana i ämnet sedan tidigare. Och för mig personligen får jag inte ut så väldigt mycket nytt från dessa kapitel. Således inget att rekommendera vare sig för nybörjaren eller för den inbitne.
Betyg 3
Liknande böcker:
Kreuger kraschen
 T. Blom
Historien om Europa
 K. Alnæs
Bortrivna sidor ur his..
 C. Bergström
Undan stormen: Sverige..
 N. Franzén
Vägen till träldom
 F. von Hayek
Hundraårskriget
 D. Harrison
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh
Samma Författare: