bokrecensioner boktips

Stormakten växer fram

Författare: Dick Harrison
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, religion, historia
Utgivningsår: 2019
ISBN: 9789177890539


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

»Stormakten växer fram är en bok man blir klokare av.« BTJ

År 1612 var Sverige omgivet av fiender. Ekonomin var urusel och befolkningen led av utskrivningar och härjningar. Två decennier senare hade scenariot förändrats fullständigt. Från att ha varit ett av Europas svagaste och mest utsatta riken hade Sverige förvandlats till en militär gigant vars soldater lade kontinenten för sina fötter.

In på scenen kliver Gustav II Adolf av sina påhejare kallad "lejonet från Norden och rustar upp Sverige till att bli en storspelare i det rasande trettioåriga kriget. Trots att kungen stupar vid Lützen redan 1632 har han inlett en framgångssaga som ska vara i tre decennier.

Med blick för både enskilda öden och storpolitiska perspektiv berättar Dick Harrison historien om när Sverige var som störst.

Bokserien Sveriges dramatiska historia lyfter fram spännande episoder och fascinerande tidsepoker ur den svenska historien. Här presenteras på ett fängslande sätt de människor och händelser som format det land vi idag lever i.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stormakten växer fram :
2020-08-14 11:14
Dick Harrisons bok Stormakten växer fram är en bra översikt över tiden då Sverige var en stormakt.

Stormaktstiden intar en mycket speciell plats i den svenska historien. När Gustav II Adolf blev kung vid 17 års ålder 1611 hade han fått tre krig i arv efter sin fader Karl IX. Vid trontillträdet satte Gustav II Adolf upp som mål att behärska Östersjön.

Gustav II Adolf ansåg att ett lands inkomster skulle komma från tull och handel. Då var det viktigt att behärska så stora kustområden och så många hamnstäder som möjligt. Häråt syftade den svenska utrikespolitiken under hela 1600-talet.

Kalmarkriget mot Danmark avslutades 1613 med freden i småländska Knäred. Kriget mot Ryssland avslutades 1617 med freden i Stolbova. Efter ryska landavträdelser hade Sverige kontroll över hela finska viken. Sverige lyckades med stilleståndet i Altmarkt 1629 bryta Polens dominans över den södra Östersjökusten. Frankrike var med i förhandlingarna. Detta var en taktisk manöver för att få Sveriges stöd i den sönderslitande konflikt som skulle kallas trettioåriga kriget. Ett krig som bestod av en rad sammanhängande konflikter med varierande bakgrund. De stridande utgjordes framförallt av katoliker på ena sidan och protestanter på den andra sidan. Det mäktiga tysk romerska riket stod främst på den katolska sidan, medan den protestantiska sidan dominerades av Sverige. Sveriges nyvunna ställning som stormakt i norra Europa bekräftades vid den westfaliska freden 1648. Då var Sveriges territorium större än någonsin.
Betyg 4
Liknande böcker:
Undan stormen: Sverige..
 N. Franzén
Finska fjärrpatruller
 L. Saressalo
Hundraårskriget
 D. Harrison
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh
Barcelona : Katalonien..
 T. Gustafsson
Franska Revolutionen
 D. Harrison
Rogers rangers
 B. Nelsson
Mordet på Gustav III
 D. Harrison