bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Inte bara applåder
 L. Björnstrand
Trådrullen
 S. Olin
Bilder
 I. Bergman
this is my life
 C. Lindarw
Här är mitt liv
 L. Holmqvist
Vincent Van Gogh - Ett..
 D. Sweetman
Vincent Van Gogh - Ett..
 D. Sweetman
Vincent Van Gogh - Ett..
 D. Sweetman
Vägen ut
 H. Martinson
En skruv lös
 V. Hagnell

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFloder av röd jord

 
Författare: Natasha Illum Berg
Genre: Biografi
Ämnesord: natur, kultur, äventyr
Utgivningsår: 1999
ISBN: 9789186969066
 
Spänning:  4
Lärorik:  4
Sorglig:  2

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Utdrag ur boken:
"Det farligaste djuret i Afrika är varken lejon, buffel eller elefant utan arga hustrur."

Medelbetyg: 4,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Floder av röd jord :


Arne 2004-10-31 20:19
Ibland är författaren intressantare än boken.
Natasha Illum Berg föddes 1971 på godset Eriksberg i Blekinge. Hennes farfar var den i Sydsverige legendariske Bengt Berg, en egensinnig naturfotograf och -författare som sysslade med faunavård och miljövård innan begreppen ens var uppfunna. Hennes far Iens var av samma skrot och korn, och bägge männen var kända för att komma bättre överens med djur än med människor. Föräldrarna skildes när Natasha var barn och som 12-åring flyttade hon till sin mamma i Danmark. Av ekonomiska skäl såldes Eriksberg några år senare, något som tog henne hårt.
Jakt och natur var en del av hennes uppväxt och när hon var 24 år reste hon till Afrika för att förverkliga sin dröm, att bli professionell storviltjägare. Det är världens kanske mest mansdominerade yrke och hon visste att det inte skulle bli lätt. Under flera år arbetade hon som oavlönad lärling hos yrkesjägare i Tanzania och boken handlar mycket om den diskriminering och nedlåtande behandling hon fick utstå från kunder, jaktguider och anställda. Det tog fem år men mot alla odds och trots allt motstånd lyckades hon. Jag var inne på nätet och kollade och hon är idag världens enda kvinnliga yrkesjägare, med eget företag, och guidar välbeställda jaktturister i Tanzania.

Kärleken till den östafrikanska naturen genomsyrar boken och det går en rak linje från henne till hennes landsmaninna Karen Blixen åttio år tidigare. Här finns också dramatiska skildringar av hur det känns att stå öga mot öga med en sårad buffel, och hur lejon smyger förbi utanför tältet i den afrikanska natten. Det som gör starkast intryck är dock hennes kamp för att bli accepterad av machokulturen. Som man skäms jag för hur hon behandlades och intalar mig att det inte är så i Sverige. Men det som tog Natasha hårdast var hur andra kvinnor såg på henne. Som pionjär i en mansvärld hade hon förväntat sig ett uppmuntrande "you go girl" från sina medsystrar. Istället blev det tvärtom, hon blev än mer ifrågasatt och avskydd. Hon är för ung, för vacker och för tuff för att tålas. Dessutom får hon försvara att hon som kvinna överhuvudtaget jagar; "kvinnor ska inte döda djur". Inte konstigt att hon säger: "Det farligaste djuret i Afrika är varken lejon, buffel eller elefant utan arga hustrur."

Ännu ett citat: "Jag blev, och är alltjämt, betraktad som ett odjur. En förvirrad bimbo som som försöker imponera på sin far, eller en arrogant skandinav som egentligen bara vill gifta sig med en professionell jägare; en smyglesbisk extremfeminist; en lögnare; en iskall hårding som stjäl de stackars kvinnornas män, eller iallafall alltid har den tanken i bakhuvudet......Men tjuven tror att alla stjäl."
Av alla invektiv som slängs efter henne är hennes favorit "The Northern European cold hearted bitch." Om hon brås på sin far och farfar stämmer nog epitetet ganska bra....

Jag är inte lätt att imponera på, och jag skulle säkert inte gilla Natasha om jag träffade henne. Men man måste beundra den som är beredd att betala ett så högt pris för att uppfylla sin dröm.
Hon har skrivit en ny bok som kommer ut på engelska nu i augusti. Men såvitt jag förstår är det en skönlitterär bok och inte ännu en självbiografi.


PS. De nya ägarna har fortsatt i familjen Bergs anda och Eriksberg är numera en safaripark där intresserade kan se hjortar, vildsvin m.m. i sin naturliga miljö.
Betyg 4

kirja 2012-08-17 23:32
Först lyssnade jag på Natasha Illum Berg som sommarpratare. När jag sedan såg hennes bok läste jag den med stor behållning. Med en penna strök jag under många tänkvädra rader. Läs den och gör en oförglömlig resa!
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Floder av röd jord


  Köp boken som film på cdon: