bokrecensioner boktips

Landet utanför: Sverige och kriget 1939-1940

Författare: Henrik Berggren
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, historia
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789113100463


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men med finska vinterkriget och det tyska angreppet på Norge och Danmark våren 1940 tycktes det som om Skandinavien skulle bli skådeplats för den stora urladdningen mellan stormakterna.

Ransoneringskort delades ut, den illa utrustade svenska armén mobiliserades, kommunister internerades och riks­dagen började förbereda grundlagsändringar för att begränsa tryckfriheten. Men samtidigt som ljusen släcktes i många av Europas städer fortsatte vardagslivet i Sverige. Biograferna gick för fullt, dansorkestrarna spelade, män och kvinnor blev kära och fick barn, författarna skrev böcker och sportaffärerna sålde kälkar och skidor som aldrig förr.

Den första delen av trilogin Landet utanför skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig under det första krigsåret. Framställningen går fram till den mörka sommaren 1940 då de tyska arméerna stod segerrika på den europeiska kontinenten och endast Storbritannien kämpade vidare. Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget? Borde Sverige göra det?

"Lysande läsning!" Ingalill Mosander i Go kväll

"Henrik Berggren är en perfekt guide genom det snåriga andra världskriget. Det är spännande, kunnigt och riktigt bra genomfört!" Historievärlden
Medelbetyg: 4 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Landet utanför: Sverige och kriget 1939-1940 :
2019-04-17 10:00
Henrik Berggren har skrivit en mycket underhållande genomgång av Sveriges förhållande till omvärlden under inledningen av andra världskriget. Med nedslag i både officiell historiebeskrivning och enskilda livsöden (Astrid Lindgren, Ingemar Bergman m fl) ges en omfattande bild av en omtumlande tid.

Boken är både intressant och lättläst, och enda skavanken är författarens ibland något toleranta syn på politikernas insatser.
Betyg 4
2021-05-14 09:46
intressant bok om det första krigsåret i Sverige.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Landet utanför: Sverige och kriget 1939-1940
Liknande böcker:
Terrorns rike
 C. Schiøtz Wibye
Vikingatidens vagga
 K. Ekero Eriksson
Tyrannens tid : om Sve..
 M. Västerbro
Hos etruskerna
 A. Henrikson
Rule, Britannia!
 J. Hakelius
Anteckningar om sjukvård
 F. Nightingale