bokrecensioner boktips

Mannekäng i rött

Författare: Folke Mellvig
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, kärlek, kultur, spänning, sverige, 1950-tal, klassiker, kult
Utgivningsår: 1959


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Trivsam Hillman-deckare i modehusmiljö som inleds med upplösningen av en utpressningshistoria mot ett kommersråd Valter Asplund. Men en i utpressarligan fattas; Hillmans fru Kajsa tar anställning som mannekäng på det flotta modehuset Femme, styrt med järnhand av den i en bilolycka förlamade Thyra Lennberg. Det dröjer inte länge förrän "den röda" mannekängen Katja Sundin hittas mördad...
Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mannekäng i rött :
2018-11-24 12:20
Omläsning💖
Kriminalkommissarie Sune Öhrgren ber sin gamla goda vän, detektiven John Hillman att han ska finna utpresserskan Katja Sundin alias den röda mannekängen. De båda herrarna är båda omedvetna om att Kajsa, Johns fru har blivit kontaktad av Thyra Lennberg, ägarinna till modehuset Le Femme där Katja arbetar. Kajsa tar anställning som fotomodell samtidigt som hon ska hålla ett öga på personalen då Thyra är säker på att det är någon som vill modehuset ont. Thyra Lennberg är en åldrad rullstolsbunden drake som likt en diktator radar upp sin personal på led för inspektion: Att ha cerise färgat läppstift till rosa nagellack godkänns inte av Thyra och hon instruerar högljutt att Le Femme inte är något modehus för kreti och pleti, det exklusiva och förfinade måste alltid vara deras motto!
Snart upptäcks den röda mannekängen, Katja Sundin i skyltfönstret till Le Femme. Någon har satt en kniv i ryggen på den vackra utpresserskan och sedan satt upp henne som skyltdocka i fönstret. Det dröjer dock inte länge efter den upptäckten förrän Thyra Lennberg brinner till döds ute i sin exklusiva villa. Branden visar sig vara anlagd och herrskapen Hillman tillsammans med Sune Öhrgren och den extremt klantiga hjälpredan till Hillmans- den stammande tokstollen Freddy som drömmer om sin egna deckarbyrå tillsammans med unga vackra Sonja- börjar utreda hur fallen hänger ihop och vem mördaren eller mördarna är. Kommer de hinna finna den skyldige innan ytterligare ett mord begås?
Bland de misstänkta finns: Bobbie Norddahl, Thyras mycket hetlevrade fosterson, Birgitta Lindell, Thyras högra hand på Le Femme, Rickard von Hook, Thyras tjusiga systerson, Gabrielle von Hook, Rickards känslokalla syster och så finns här också den aningen mystiska modetecknaren Petra "Peter" Morell. Inte att glömma, en märklig dam, nästintill identisk med Thyra Lennberg som dyker upp på modehuset strax efter Thyras död med en katt, identisk med Thyras egna som tros ha bränts till döds i villan tillsammans med Thyra...
Den här deckaren är skriven efter filmen som kom ut året innan och är därför nästintill identisk med filmatiseringen. Detta gör dock inte särskilt mycket för mig då jag anser att filmen "Mannekäng i rött (1958)" är den bästa svenska deckaren som gjorts i landet med underbara skådespelare och med vackra kreationer från Mago. Det lesbiska förhållandet mellan Peter och Gabrielle nämns inte i filmen, de vågade väl inte det på den tiden- men här tas det upp. Mycket kort dock. Boken innehåller också stillbilder på flera av skådespelarna från filmen.
En liten pärla som jag läste ut på någon timme. Den här liksom filmen kan jag varmt rekommendera!
Toppbetyg!
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Mannekäng i rött
Liknande böcker:
Fasad
 J. Hurtig Wagrell
Järtecken
 C. Carlsson
På ett ögonblick
 J. Callaghan
Daisy Darker
 A. Feeney
Blodrött hav
 L. Sigurðardóttir
En bondes död
 N. Naseh