bokrecensioner boktips

Bilder

Författare: Ingmar Bergman
Genre: Biografi
Ämnesord: kultur, film
Utgivningsår: 1990


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bilder :
2018-04-20 10:42
Bilder – Ingmar Bergman
Få filmintresserade har missat att 2018 är den svenska mästerregissören Ingmar Bergmans år. Nu skulle filmskaparen ha fyllt 100 år. Jag har sedan tidigare varit intresserad av Bergman och har sett de flesta av hans klassiker. I år har jag tänkt att arbeta mig igenom alla hans filmer. Ett omfattande projekt som kommer att ta sin rättmätiga tid.

Till min hjälp har jag Bergmans egen biografi Bilder , som till skillnad från hans tidigare bok Lanterna Magica, uteslutande fokuserar på hans filmer. Jag läste boken i ett svep och planerar att återgå till den vid varje film jag ser.

Att Bergman var en kompetent författare råder det inga som helst tvivel om. Hans filmdialog ekar mer av skönlitteratur än realism, ett stilgrepp som kan finnas högtravande och pretentiöst, men personligen älskar jag det. Språket är lika mycket en del av Bergmans värld som fotot, kvinnorna och diskuterandet av existensiella frågor är.

I Bilder skriver han mer avslappnat än vad jag är van vid. Det finns ett avskalat lekfullt språk som är oerhört roligt att ta del av. Det är enkelt, men också väldigt laddat. Kanske beror det på hur objektivt han bedömer sina egna filmer. Han drar sig inte för att såga sig själv eller lyfta fram något som blev utmärkt.

Givetvis ska vissa partier tas med en nypa salt. Vi har att göra med en historieberättare. Att fantasin och överdrifterna har varit framme och kryddat kan vi nog vara säkra på, men i stora drag får jag en känsla av att Bergman är oerhört uppriktig.

Att rent praktiskt ta sig an alla dessa gamla filmer är inte helt enkelt. Var hittar man dem? Jag hade turen att komma över denna sida med en lista på var man kan streama film. På vissa av dessa tjänster har jag sett åtminstone ett par Bergmanfilmer, men det är märkligt att en av världens största filmskapare inte kan få större distribution i sitt eget hemland.

Sammanfattningsvis: Bilder är en utmärkt bok, som alla cineaster borde ta sig an. Bergman skriver med ett följsamt och säkert språk och känns uppriktig i sin kritik och beröm mot sig själv, sina medarbetare och sina filmer.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bilder
Liknande böcker:
Östergren om Östergren
 S. Farran-Lee
En droppe midnatt
 J. Diakité
Min Dotter Amy
 M. Winehouse
Fallet
 A. Heberlein
Modet att köra : En sa..
 M. Al-Sharif
Året med 13 månader
 Å. Linderholm
Samma Författare: