bokrecensioner boktips

Den stora Utställningen

Författare: Marie Hermansson
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek, kultur
Utgivningsår: 2018
ISBN: 9789100169992

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar jag pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det är 1923 och i Göteborg pågår den stora jubileumsutställningen. Staden står på tröskeln till den moderna tiden och sväller av optimism och stolthet.
Nittonåriga Ellen har fått sitt första journalistjobb på utställningens egna tidning. Hos sin faster råkar hon bli vittne till en hemlig sammankomst. Chockad vänder hon sig till Nils Gunnarsson, en ung detektivkonstapel med ambitioner.

Nere i Berlin sitter Albert Einstein i sitt tornrum på Haberlandstrasse. Hans privatliv är tilltrasslat och hans ekonomi har urholkats an inflationen. Dessutom är han mordhotad av högerextremister och törs knappt gå ut ensam. Nu är han tvungen att åka till Göteborg för att hålla sitt nobeltal, annars får han inte ut sina prispengar.

Med Den stora utställningen har Marie Hermansson skrivit en stor, medryckande roman om några människor vars öden knyts samman på ett sätt de aldrig hade kunnat förutse.
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Den stora Utställningen :
2018-03-04 13:23
Jag tycker att den var bra. Bara lite seg i början men sen blev den bättre och bättre. Slutade med att jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Jag tycker att den är bra skriven, på sånt sätt att den var lätt att läsa och den var intressant.

Nu läste jag denna i en bokcirkel men det är alltid trevligt att kunna diskutera om boken man läst .Detta är en bok jag varmt rekommenderar.

Jag har länge gillat staden Göteborg, kan inte tänka mig bo där men att åka dit på semester är alltid trevligt.
Betyg 4
2021-04-04 17:23
Året är 1923, Göteborg ska fira sitt 300-årsjubileum med en stor utställning, kombinerat med underhållning och festligheter. 19-åriga Ellen gör sitt första journalistjobb på utställningens egen tidning. Av en slump får hon vetskap om en sammansvärjning som kan komma att kosta en person livet. Lyckligtvis har hon kontakt med en ung detektivkonstapel, Nils, som tror på henne och tillsammans försöker de förhindra dådet. Dessutom får vi träffa åsnan Bella och hennes skötare, den fattiga pojken Otto vars mor är död och fader okänd.
En av utställningens höjdpunkter är att den nyblivna nobelpristagaren Albert Einstein ska hålla sitt nobeltal på mässan. Det är han tvungen till annars får han inte ut sina prispengar. Men han vill egentligen inte åka, han har trassel i privatlivet och dålig ekonomi, dessutom är han motarbetad av högerextremister och vågar knappt gå ut. Men han avreser och på tågstationen i Göteborg väntar en stor välkomstkommitté med den svenske vetenskapsmannen Svante Arrhenius i spetsen. Men ingen Einstein finns med på tåget...

Marie Hermanssons roman är en kombination av deckare, feelgood och historisk skröna och är egentligen skickligt hopsnickrad. Men den faller mig inte i smaken, den känns seg och förutsägbar. Kanske var jag helt enkelt inte på humör för den typen av bok? Ett plus är att det är en deckare av gamla typen där läsaren slipper massa blod och våld. Bokens styrka är annars det historiska skeendet, dels om hur den stora utställningen är uppbyggd och vad den betydde för den växande staden och dess folk, dels om Einstein själv och hans liv vid den tidpunkten. Jag visste inte att han redan då var drabbad av antisemitismen, inte heller att han var så ifrågasatt att Kungl. Vetenskapsakademien inte vågade ge honom nobelpriset för hans relativitetsteori utan för en av hans mindre viktiga upptäckter.

Hermansson har skrivit ett tiotal romaner, mest känd är hon väl för Musselstranden men jag tycker att Hembiträdet är hennes bästa verk. Den är lagom kinky för min smak... Har också läst Svampkungens son och Mannen under trappan.
Betyg 2
Liknande böcker:
Snöstorm
 A. Erba
Bungalow
 Å. Edwardson
Lyckligare utan dig
 M. Wester
Som syskon
 N. Klein
Bytet
 N. Klein
Det här är livet
 C. Kjellsson
Sen for jag hem
 K. Smirnoff
Öppna din famn
 G. Årestad