bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Fristen
Liknande böcker:
Ora et labora: Varnhem..
 .
Trettioåriga kriget
 D. Harrison
Sveriges medeltid
 D. Harrison
Den osannolika mördare..
 T. Pettersson
Stormaktens undergång
 D. Harrison
Dackefejden Det sora u..
 T. Blom
Röd hungersnöd Stalins..
 A. Applebaum
Möten i monsunen
 I. Ottosson
Nordiska korståg
 D. Harrison
Österlens Historia Frå..
 G. Hellström

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerÄr detta en människa

 
Författare: Primo Levi
Genre: Fakta
Ämnesord: historia, koncentrationsläger
ISBN: 9789100131289
 
Spänning:  7
Humor:  1
Lärorik:  9
Sorglig:  9

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Utdrag ur boken:
”Jag tänkte att ju mer objektiva och ju mindre känslomässiga mina ord lät, desto mer trovärdiga och effektiva skulle de bli; det är bara så vittnet inför rätten kan fullgöra sin uppgift, som är att bereda vägen för domaren. Domaren är ni.”

Medelbetyg: 4,67 (6 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Är detta en människa :


Tallstoy 2004-09-19 14:42
Primo Levis bok om sin tid i Buna-Monowitz (Auschwitz) är bland det absolut bästa som skrivits! Levi var en italiensk kemist som tillfångatogs av den fascistiska milisen och skickades till Auschwitz. Att han överlevde berodde dels på att han hamnade i 'kemiska kommandot' (en slavgrupp som sysslade med industrikemikalier till en gummifabrik nazisterna hade fått för sig att bygga), dels på att det bara var ett års krig kvar när Levi anlände.
Primo Levi återger helvetet med sådan knivskärpa att man ryser och får kalla kårar hela tiden! (Utan att det vältras i vidriga detaljer, Levi visste bättre än så.) På var och varannan sida finner man citat som bör ramas in på väggen. I Italien används ÄR DETTA EN MÄNNISKA som skolundervisning; så borde det vara överallt. Levi skrev många fantastiska böcker men denna bok är ett absolut måste för alla som vill få någon sorts insikt om vansinnet som utspelades i andra världskrigets tyska läger...
" 'Vi är tiotusen här i Buna-Monowitz, kanske trettiotusen med Auschwitz och tillhörande läger. Var är de andra?' '...Kanske förflyttade till andra läger?' föreslår jag. Schmulek skakar på huvudet, vänder sig till Walter; 'Er will nicht ferstejfen': Han vill inte förstå..."
Jag ber om ursäkt om något ord är fel; när jag skulle citera boken nu visade det sig att jag lånat ut den... Hm.
Betyg 5

moberg 2007-08-26 15:13
Detta är en bok som skulle användas i undervisning i historia. Primo Levis beskrivning av sin tid i koncentrationsläger är saklig och den är inte "överdriven", han frossar inte i hemskheter.
Betyg 5

Freddi 2008-09-17 19:14
Direkt efter Primo Levis långa färd tillbaks från Buna-Monowitz (Auschwitz), där han var fängslad från februari 1944 fram till befrielsen i januari 1945, började han genast skriva ner sina upplevelser och betraktelser. Med smärtsamt noggrann detaljrikedom beskriver Primo sina lägerkamrater, de dagliga rutinerna, vakternas våldsamma likgiltighet, de outhärdligt meningslösa arbetsuppgifterna vars främsta syfte var att få fångarna att dö av utmattning och armod.
Som ingen annan överlevare före honom reflekterar Primo över sina upplevelser. Många beskrivningar från överlevare har varit känslosamma, innerliga eller kyliga och distanserade. Men ingen har som Primo lyckats vara både och. Med en kylig iaktagelseförmåga väljer Primo ut just de detaljer som gör mest ont att höra om. Som att efter en riktig, riktig bra dag i lägret kunde man känna sig olycklig som en fri människa. Eller berättelsen om den galna dvärgen - som i ett vanligt samhälle skulle varit utstött och hatad, men under dessa extrema omständigheter var den bäst anpassade och till och med verkade lycklig.
Primo Levi ger mig som läsare så många bilder att jag vet hur det såg ut, luktade och kändes där. Jag vet hur människorna såg ut och jag lärde mig att tycka om dom, och skaffade mig även den nödvändiga kylan inför detta - för att kunna hantera att de oundvikligen kommer att dö vilken dag som helst.

Redan i bokens titel slår Primo Levi an tonen av vad han vill berätta. Han vill inte i första hand berätta om fasorna och hemskheterna. Redan 1947 när han skrev boken förstod han att detta inte var det viktiga - och så många efter det har gjort precis bara det: berättat en grym historia i vilken de var hjältemodiga och starka överlevare. För som nobelpristagaren Elie Wiesel beskrev Primo efter dennes död (självmord?) 1987: "Primo Levi dog i Auschwitz, för fyrtio år sedan."
Boken visar det. Han var ingen överlevare. Redan efter ett halvår hade han helt gett upp och bara genom ren tur råkade han överleva. Och orsaken till att han gav upp är det boken vill föra fram.
Han ville berätta hur en människa slutar vara en människa under vissa omständigheter. När överlevnadsinstinkten blir den drivande kraften. Där stillandet av hungern är viktigare än alla ideal man en gång haft. Både fångarna och vakterna i lägret kunde diskuteras huruvida de fortfarande var mänskliga.
I större utsträckning än att vara en vittnesbörd om förintelsen är "Är detta en människa" en vittnesbörd om människan. Primo gör förintelsen till ett mikroskopglas där människan och mänskligheten betraktas, analyseras och kategoriseras. Obevekligt, obönhörligt och smärtsamt.

"Är detta en människa" är en av de bästa böcker jag läst om förintelsen. På snudd i samma klass som Claude Lansmanns "Shoah". Boken är nära en jordgubbe men får här en mycket stark femma.
Betyg 5

poby 2012-05-07 17:53
Boken är skriven av en av de mycket få människor, som överlevde Auschwitz. Levi hade "turen" att vara utbildad kemist, och fick därför jobba inomhus under sin fångvistelse. Hans besrättelse från fånglägret är fruktansvärd, och man blir återigen lika tagen och förstummad över den grymhet, som judarna blev utsatta för.
Betyg 4

trebor 2018-07-28 11:15
Spännande lärorik och intressant hur det var att leva i koncentrationsläger. Fyra
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Är detta en människa


  Köp boken som film på cdon: