bokrecensioner boktips

Fem personer du möter i himlen

Författare: Mitch Albom
Genre: Roman
Ämnesord: , andlighet
Utgivningsår: 2004
ISBN: 9137123688


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Fem personer du möter i himlen är berättelsen om Eddie, en gammal krigsveteran som arbetar som vaktmästare på ett nöjesfält. Han har, i sina egna ögon, levt ett fullkomligt meningslöst och ointressant liv. På sin åttiotreårsdag omkommer han i en tragisk olycka och vaknar upp i livet efter detta. Där inser han att himlen inte är någon slutstation, utan en plats där man får sitt liv förklarat för sig av fem personer, några som man har känt, andra som kan ha varit främlingar. De belyser mysterierna i hans "meningslösa" liv, och avslöjar den skrämmande hemligheten bakom den ständiga frågan: Varför var jag där?

Fem personer du möter vill på ett varmt och humoristiskt sätt få oss att förstå att inget liv är meningslöst, att vi alltid lämnar något efter oss. Eller som Morrie Schwartz uttrycker saken: "All kärlek vi har skapat finns kvar. Alla minnen finns kvar. Vi lever vidare i hjärtat på var och en som vi har berört och format medan vi levde här."
Medelbetyg: 3,18 (22 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Fem personer du möter i himlen :
2004-09-14 20:18
Ensam, fattig och gammal är Eddie en alltiallo på traktens nöjesfält, ute på en pir. Han är bitter över sitt liv som krigsveteran, sitt jobb och sin hustrus allt för tidiga död. En dag sker det som absolut inte får hända. En nöjesattraktion går sönder och Eddie räddar en flicka från att dö. När han vaknar upp igen är han inte kvar i denna världen. Han är i ett slags himmel och här får han möta fem personer som ger honom ett nytt perspektiv på livet.

Baksidetexten fick mig att rysa. Det lät som författaren fått till en riktigt drypande "Coelhoberättelse". Även fast jag gav "Tisdagar med Morrie" ett relativt högt betyg blev jag inte särskilt förtjust i berättelsen. Den kändes alldeles för sentimental för min smak. Jag misstänkte alltså att "Fem personer du möter i himlen" kunde ge mig rejäl sentimentalitetsnoja.
Men jag blev mycket positivt överraskad! Denna roman har likheter med Dickens "En julsaga", där andarna förändrar huvudpersonens syn på livet och sitt eget handlande. Liksom Scrouge (kan inte stava hans namn) är Eddie ingen ängel. Han har gjort misslyckanden och hans öde kan delvis förklaras. Jag tyckte dock aldrig att denna roman gick över gränsen för det sentimentala. Eddie känns trovärdig och hans historia likaså. Jag kan varmt rekommendera "Fem personer du möter i himlen" bland annat för att beskrivningen av Eddies tid i kriget var oerhört starkt tecknad. Jag ger denna roman en femma.
Betyg 5
2004-11-21 02:06
Intressant och hoppfull filosofi att man får livet förklarat för sig när man dör. Att vad man gör påverkar andra i en ändlös kedja... Lättläst sagoberättelse, men dock lite för gudalikt mot slutet.
Betyg 4
2005-03-24 08:53
Den här boken borde sättas in som ungdomsbok. Den är mycket lättläst och har ett fint budksap.

Däremot tycker jag att jag saknar något. Det saknas något genom hela berättelsen. Jag kan inte sätta fingret på vad det är. Men även om Alboms budskap kommer fram och man får sig en tankeställare så ger inte detta mig så mycket. Jag skulle vilja att han gick in lite mer på djupet. Kanske jag är för generös om jag ger den en fyra
Betyg 4
2005-04-06 19:09
Eddie jobbar på ett nöjesfält, och har gjort det större delen av sitt liv. Han dör i en olycka, när han försöker att rädda en liten flicka från att krossas av en fallande vagn. När han vaknar upp i "himlen" möter han efter hand olika människor, som har betytt något för hur hans liv har gestaltat sig. Några har bara nuddat vid hans liv, men ändå på ett eller annat sätt förändrat hans levnadsöde.
Jag är mycket förtjust i bokens idé, men tycker lite efter hand att det liknar "Alice i underlandet". Eddie åker mellan olika himlar o ser "föreställningar" ur sitt tidigare liv. Dessa blir då förklarade av respektive "ängel". Summan av kardemumman är att inget liv är meningslöst o att våra öden vävs samman på ett eller annat sätt.
Betyg 3
2005-07-23 19:57
Näääää! Albom ska nog inte ge ut fler böcker om dom är i klass med den här! Usch vilken besvikelse efter att ha i många år älskat Tisdagarna med Morrie
Betyg 2
2005-09-08 17:20
Jag undrar jag om den här författaren är besatt av tankar om döden. Först Tisdagarna med Morrie och nu denna. Jag tyckte inte alls om Tisdagarna med Morrie och hade inte tänkt att ödsla mer tid på samme författare men så fick jag tillfälle att låna Fem personer du möter i himlen och tänkte att jag fick ge författaren en chans till.

Nog tyckte jag att den här boken var bättre än Tisdagarna med Morrie. Den var underhållande på sitt sätt men man kom inte Eddie in på djupet. Och ärligt talat så kan man ju bli deprimerad av allt snack om döden även om den nästintill romantiserades i boken.

Det får bli en trea.
Betyg 3
2005-09-08 20:51
Hej!
Hade stora förväntningar på denna boken. Visst var det ett bra budskap att det finns en mening i livet, men fick inte svar på allt i berättelsen tyckte jag. När jag läst färdigt så fanns det fortfarande frågetecken...
Betyg 3
2005-09-20 22:32
Lite udda, lite finurlig. Tisdagarna m Morrie gav mer tycker jag, men visst ger den här en oxå lite att fundera över!
Betyg 3
2006-09-28 08:25
Lite mindre övertydlig än "tisdagarn med Morries" och har ett bra budskap. Alla personerna har både svarta och ljusa sidor.
Betyg 4
2006-10-13 11:14
Helt ok
Betyg 3
2006-12-10 15:57
Jag håller med Koala_75. Boken är helt OK och budskapet är viktigt, men det känns som om det är något som saknas. Eftersom boken är så kort som den är är det troligtvis djupet den saknar, av förklarlig anledning. Tänkte först inte vara så generös så att jag sätter en fyra, men den spelar trots allt ganska vackert på känslonerven.
Betyg 4
2007-11-16 13:08
En önskvärd bild av livet efter döden, då man får träffa människor man influerat, även om det inte alltid varit på ett bra sätt. En förklaring på varför livet blev som det blev. Helt ok.
Betyg 3
2009-01-05 19:32
Mina förväntningar var väldigt höga efter att ha läst "Tisdagarna med Morrie". En inte särskilt intressant karaktär som levde ett inte särskilt intressant liv. Men det är ju så det är för de flesta av oss, vi är inte särskilt intressanta. Tyvärr kändes det lite som bortkastad tid att läsa om soldaten/tivoliarbetaren Eddie. Tur att boken var kort.
Betyg 3
2009-01-25 20:39
Nej, jag blev besviken. Efter att ha läst tisdagarna med Morrie så är det här en blek kopia. Godkänd, men mina förväntningar var mycket högre än så.
Betyg 3
2009-02-03 03:18
säger sammalika som många andra, man blir lätt besviken efter att ha läst tisdagarna m morrie.. men dock glad att jag läst den..
Betyg 3
2009-07-30 13:48
Jag brukar påpeka att vissa romaner är splittrade - efter att ha läst "Fem personer du möter i himlen" är jag splittrad. Jag är det i den mening att jag inte vet vad jag direkt tyckte om boken. Den är läsvärd och jag försöker hitta något den saknar, och vad styrkan är. Det enda som poppar upp i huvudet är - bra. Jag kan inte sträcka mig till betyg 4, och eftersom 3,5 inte finns, får det endast bli en trea.
Betyg 3
2009-12-09 21:02
Min första bok av denna författaren. Man blir kastad in i historien och jag gillar den direkt, även om det tar ett litet tag att lära känna personerna och så. Men det är ändå en helt underbar bok som är lite lärorick och allt!
Betyg 4
2012-08-02 23:54
Det här är bra.
Jag har inte läst Albom tidigare och kanske är jag överdrivet generös i min bedömning men det här bör många läsa.

Det är ganska okomplicerad livsfilosofi med en rad bra tankeväckare.

Jag gillar det kompakta formatet vilket lyfter det tunga innehållet. Albom kunde ha siktat högre med denna välskräddade historia men väljer att avstå från transportsträckor.

Sammantaget en lättläst bok som alla borde läsa. Rekommenderas!

Mitt favoritutdrag: "Kärleken kan falla som ett regn från ovan så att det lyckliga paret står där och blir genomdränkta av dess livskraft. Men ibland när livet lyser skoningslöst och kärleken torkar på ytan måste livskraften komma underifrån, från rötterna."
Betyg 5Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Fem personer du möter i himlen
Liknande böcker:
Magikern och Kärlekens..
 P. Wahlström