bokrecensioner boktips

Saturnus tecken

Författare: Ulrika Kärnborg
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789127142473


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Stormaktstiden: en tid av erövring och expansion, en nymornad nationalstat som går in i krig på utmattande krig. Rövade rikedomar och överflöd för hovet, en svältande befolkning i ett land med medeltida drag, där oknytt och troll fortfarande befolkar skogarna.

Mitt i detta står kanslern Axel Oxenstierna. Han är en slug man: en karriärist, krigsivrare och maktspelare. Samtidigt märkligt modern. Vem var han egentligen, adelsmannen som överlevde Linköpings blodbad 1600, som förlorade flera barn i sjukdomar, som arbetade, arbetade, arbetade?

Ulrika Kärnborgs roman ställer mannen Axel, »Oxpannan«, i centrum. Av Gustav II Adolf får han uppdraget att hämta hem prinsessan Maria Eleonora av Brandenburg. Giftermålet ska bli det perifera Sveriges biljett till den internationella arenan. Men drottningen är en person med en stark vilja och rivaliteten mellan henne och Oxenstierna om kungens gunst blir allt hårdare. Samtidigt följer vi dvärgen Lisbeta som blir Maria Eleonoras förtrogna.

"Saturnus tecken" är en romanfantasi om den man som la fundamentet till nationen Sverige, och samtidigt en suggestiv och brutal skildring av en brytningstid.

Våren 2018 utkommer "Lejonburen", den andra delen i Ulrika Kärnborgs romandiptyk om stormaktstiden.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Saturnus tecken :
2016-11-01 16:44
Vi får följa handlingen genom Axel Oxenstierna eller Maria Eleonora/dvärgen Lisbeta. Romanen slutar med att kungens lik ska transporteras upp till Stockholm. Jag är oerhört intresserad av Stormaktstiden och kämpar därför på med romanen. Mitt intresse väcks av Lisbeta och även av drottningen. Partierna med Oxenstierna och fätlttåget är urtråkiga. Ser fram mot fortsättningen och hoppas på lite mera flyt i berättandet.
Betyg 3
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Samma Författare: