bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
101 historiska hjältar
Jag vill inte tjäna
Swede Hollow
Liknande böcker:
The children's book
 A. Byatt
Den eviga elden
 K. Follett
Natt över Oslo
 M. Fors
Domens dag
 R. Olofsson
Kvinnokungen
 K. Sjögren
Ravenspur
 C. Iggulden
Boken om vikingarna
 C. Ingelman-Sundberg
stjärnlösa nätter
 A. ASAd
I ekens tecken
 B. Mårtensson
Den förlorade trädgården
 G. Bassani

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker


     

Swede Hollow

 
Författare: Ola Larsmo
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2016
ISBN: 9789100139681
 

KÖP PÅ CDON.COM


Direktlänk till boken hos Bokus


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


"Swede Hollow" är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer.
Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild.
Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedda.
I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som endast har det gemensamt att de fallit ur ett Sverige i stark förändring. Familjen Klar från Örebro flyr från en katastrof. David Lundgren jagar en förlorad och hopplös kärlek. Den föräldralösa Inga från Dalsland söker större frihet och kontroll över sitt eget liv. De möter en verklighet präglad av hårda arbetsvillkor, sjukdom och plötsliga utbrott av naket våld - men de kom att tillsammans bygga sig ett liv i utkanten av den framväxande industristaden St Paul, illa sedda och utsatta för omvärldens förakt, men med drömmar om att "ta sig upp på gatan". Deras drömmar tar sig olika uttryck, men lever och verkar ända in i vår tid.

"Ola Larsmo har skrivit en lysande och gripande roman. ... Swede Hollow är ännu en bekräftelse på romanens styrka som konstform, hur den drabbar och förändrar genom att låta oss tänka andra människors tankar."
Dagens Nyheter

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Swede Hollow :


okidoki 2016-10-14 14:23
Vi möter dem först på båten till Amerika. Familjen Klar, Inga och Lundgrens. Det här är en kollektivroman som växer och fyller oss med vemod och vördnad. Deras och vår stund på jorden skyndar förbi och glöms bort.
Betyg 4

poby 2016-12-15 10:16
En mycket intressant bok om en glömd det av den svenska emigranthistorien.
Mycket av den svenska emigrationen till Amerika präglas av böckerna och filmerna av Vilhelm Moberg om Karl-Oskar och Kristina. De svenska emigranterna kämpade sig fram genom den vilda västern, odlade upp en jordlott, var duktiga och klarade sig bra och skrev ett brev hem till Sverige om hur bra allt hade gått.
Många klarade sig bra i Amerika, men den här boken handlar om dem som fick kämpa för att överhuvud taget överleva.
S:t Paul i Minnesota har ett område, som heter Swede Hollow. Här samlades en del av de svenskar, som inte kom fram till "drömmen", utan svalt och frös och levde ett erbarmligt liv.
Boken är skönlitterär, men bygger på en mycket grundlig forskning av historikern Ola Larsmo. Läs boken och få en annan syn på den svenska emigrationen till USA.
Betyg 4

Skriv egen bokrecension till Swede HollowKÖP PÅ CDON.COM


 


Köp boken som film på cdon: