bokrecensioner boktips

Reqviem för en vanskapt

Författare: Mattias Hagberg
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, historia, vetenskap
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789173894159


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hon kallades Stor-Stina. Hon var ett monster, ett medicinskt mirakel, en samisk kvinna av gigantiska proportioner. Under några år i början av artonhundratalet visades hon upp på varietéteatrar i Sverige och på kontinenten. Vid samma tid väcktes också vetenskapens intresse för det abnorma. Avvikande kroppar skulle ge svaren på mänsklighetens gåta.När Stor-Stina oväntat återvänder till hembyn efter att ha rest i impressarion Wolfgang Wolfensteins sällskap är hon stum och tillbakadragen. Hon bär på en hemlighet. Under en enslig skidtur blir hon slagen av en björn och avlider i kallbrand. Men döden är bara ännu en hållplats på Stor-Stinas resa.Rekviem för en vanskapt är lika mycket en skräckroman som en idéroman om normalitetens makt och rasbiologins födelse. Samiska myter blandas med en provinsiell kristendom och obduktionens dystra ritual. De nyss avlidna lever tätt inpå de levande, och döden fördelar ordet.Mattias Hagberg är reportagejournalist och författare. Hans sen-aste bok Herredjuret (2011) var en lyrisk essä om människans förhållande till det vilda. Rekviem för en vanskapt är hans första roman.Christina Katarina Larsdotter (1819-1854), född i Brännäs i Malå kommun, känd som Stor-Stina, kallades »Lapplands jättinna«. Efter hennes död fördes kvarlevorna till Karolinska institutet där hennes skelett visades upp för allmänheten innan det förstördes i en brand.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Reqviem för en vanskapt :
2016-08-23 16:52
Boken handlar om Stor-Stina. Hon var en samisk kvinna, som levde i början på 1800-talet. Stina var abnormt stor, troligtvis beroende på ett mutationsfel. Stina blev indragen i en kringresande cirkus och åkte runt i norra Europa. Hon dog drygt 30 år gammal hemma i byn i Norrland.
Vi får följa med Stina under hennes fruktansvärda resa runt Europa, som "vanskapt". Författaren väver samman historien med vad som hände med hennes kropp efter det att hon dött. En professor blir besatt av att få tag i kroppen och att visa upp den (eller delar av den) för vetenskapen i Stockholm. En grotesk historia, som har många obehagliga och otäcka inslag.
Boken bygger på en verklig historia, och mycket av det som finns i boken är sant. Men vad är sanning och vad är fiktion? Frågan dyker upp hela tiden, och kan mycket väl relateras till en hel del annat, som finns i vår omvärld.
Otäck, ibland äcklig, fascinerande men framförallt en bra bok!
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Reqviem för en vanskapt
Liknande böcker:
Flykten
 S. Scarrow
Världen utan dig
 J. Santopolo
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Kräldjursmemoarer
 S. Ulstein
Skriva & älska
 L. King
Skilsmässan
 M. Herngren
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Olympia
 M. Kallentoft
Samma Författare: