bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
När träden avlövas ser..
Liknande böcker:
Tidens historia
 T. Berg Eriksen
Rummet, tiden och männ..
 G. Clark
Farewell to Reality: H..
 J. Baggott
Den banala godheten
 A. Heberlein
Fysiken, Martinus Kosm..
 L. Pettersson
Hallucinationer
 O. Sacks
Den gula fläcken
 L. Feuchtwanger
Levande litteratur Frå..
 T. Zetterholm
Det svenska hatet
 G. Tamas
Time Travel: A History
 J. Gleick

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDet händer när du vilar

 
Författare: Tomas Sjödin
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, religion
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789173874205
 
Lärorik:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det finns en hemlighet i vilan.

Det som inte händer så länge man försöker just det inträffar så snart man ger upp.

I det vardagliga kan det visa sig när man inte kan komma på ett namn. Efter att ha prövat allt, gått igenom alfabetet, släpper man försöket med en suck. Då kommer man på det! Råd som sov på saken eller lägg det åt sidan en stund pekar åt samma håll: Någonting händer när ingenting händer. Onyttan är allt annat än onyttig.

Vad är vila? Mer än att inte arbeta? Vilka värden värnar vilan? Hur hanterar jag vilan i relation till känslan av att inte riktigt räcka till? Hur värnar jag rätten att få vara trött? Och inte minst, hur handskas jag med vilans ärkefiender Oro, Leda och Rastlöshet?

Tomas Sjödin har skrivit Det händer när du vilar för människor som har mycket omkring sig och som uppskattar det en bok om vårt behov av stillhet, men också om hur mycket vi behöver umgänge, måltider och fest.

I ett samhälle där allting går fortare och fortare har vilan gått från att vara det första, det som ger kraft till arbete och ansvar, till att hamna sist. Vilan har blivit en kompensation, en snabbladdning, istället för att vara en del av själva livet.

Tomas Sjödin är författare, pastor, föreläsare och en av Göteborgs-Postens regelbundna krönikörer. Efter en rad mer eller mindre självbiografiska böcker gjorde han häromåret sin romandebut med Tusen olevda liv finns inom mig. Han har sommarpratat i Sveriges Radios P1 2006 och 2009, och 2011 och 2013 blev han också framröstad av radiolyssnarna som vinterpratare. Han bor i Säve tillsammans med sin fru Lotta.

"Läste Tomas bok med stor inre behållning. Kände verkligen betydelsen av att ta till sig vilan från den dagliga rutinen och från det höga bruset i omvärlden. Betydelsen att genom vilan få tillgång till din egen potential i vardagen, för att kunna skapa ett fokus inåt i din nära omgivning och för att befria dig själv från stress och prestationsångest. För att helt enkelt må bra med dig själv och andra."
Jan Carlzon, företagsledare, tidigare VD och koncernchef SAS

"Att vila är att släppa taget. Bara denna enda mening är värd att läsa Tomas Sjödins senaste bok, Det händer när du vilar (Libris förlag). Tvåhundrasex sidor klokskap om den livsviktiga vilan. Jag önskar att alla läste den."
Hillevi Wahl, Metro

"Hela boken landar i en enda utandning som skär bort oron inom mig, och lyfter hoppet inom mig: 'Man behöver inte räcka till. Det räcker att man finns till. Allt utöver det är bonus.'"
Jakob Olofsgård, Jönköpings-Posten

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Det händer när du vilar :


mammene 2017-01-29 10:37
Det händer när du vilar, Tomas Sjödin och Libris förlag 2013

”Vila är inte främst att göra ingenting. Vila är att göra det man njuter av eller mår väl av. Och framför allt, vila är att göra något annat.”

Så skriver pastor Tomas Sjödin när han förklarar att denna bok tillkom just i vilan. Lite motsägelsefullt kanske, Tomas menar att vila inte är att göra ingenting, utan göra något annat som man mår bra av, vilket också kan innebära att man ligger på sofflocket. För det händer saker i oss när vi släpper taget och vilar. ”Vila är att släppa taget.”

Vila kan vara att ett ögonblick dröja på steget, eller istället för att irritera sig i en kö ta tillfället i akt att stanna i stunden, något som jag kommer på mig själv att många gånger göra. Vila kan vara en lång semester, en tupplur, en löptur, en promenad, att sluta ögonen ett par minuter i arbetsstolen eller att betrakta ett hav eller ett sädesfält. Jag vet själv hur jag länge kunde sitta och betrakta våra höns, omedvetet var det att vila.

Sofflocket är ett bra ställe att vila på, när Tomas skriver att han ligger på soffan och tänker på sin pappa, som låg på sofflocket och som ofta sa ”jag ska sova på saken”, tänker jag på min pappa som låg på kökssoffan och tog sin middagsvila. Han somnade ofta, klart han var trött och behövde det, och när söndagen kom blev det mer vila på soffan än annars, utförde det som måste ombestyras på en bondgård, som att mjölka och utfodra korna men sen inte mycket mer, lyssnade på radion, P1 förstås, det kunde bli en söndagstur med bilen. Sjödin vill framhålla sabbaten, att en dag i veckan vila inför den vecka som skall komma, inte vila efter utan före, så vi orkar möta morgondagen.” Vilan har flyttat eller flyttats från först till sist.”

Själv har författaren skapat en vilodag en slags sabbat i veckan, då han stänger av mobilen (nästan), datorn och gör saker han mår bra av, som att laga mat och samtidigt umgås med vänner, Tomas har en tro, det stör inte mig, den är inte krävande. Han beskriver hur han tänker och känner, om man bortser från tron så kan var och en fira sabbat på sitt eget vis. Man behöver inte vara religiös för att häpna över hur allt är uppbyggt, från ingenting till den värld vi lever i. Ibland glömmer vi den öppna blicken

”Att vila är att låta sig omskapas.” Rekreation betyder återskapa eller nyskapa, Tomas menar att nyskapandet händer i kroppen när vi sover och i själen under den vakna vilan. När vi vilar vakna så händer det saker med själen, vi skapar tankar. Men ur stillheten kan också oron komma, hur hanterar men den? Kan man vila från oro? Sjödin funderar om man kanske ska möta oron,vila i den och luta sig mot andra krafter, när ens egna inte orkar, han talar av egen erfarenhet.

Det här är en mycket förnöjsam läsning, som ger många eftertankar, en bok man kan gå tillbaka till. Sjödin skriver som han talar, lugnt och insiktsfullt. Vi lever i en uppspeedad tid där man ska vara så effektiv som möjligt och glömmer kanske återhämtningen, vila och sömn, sömnbrist är direkt livshotande när den blir långvarigt. Är det tom lite fult att erkänna att man vilar? Jag har en kubansk arbetskamrat som skämtsamt brukar säga ”du är så svensk” när jag svarar på hennes fråga vad jag ska göra i helgen, ”vila och läsa en bok”. Det ska jag nog ta som en komplimang.

Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Det händer när du vilar


  Köp boken som film på cdon: