bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Attentat
Casino Royale
Döden På Jamaica
Döden Spelar Falskt
Goldfinger
I Hennes Majestäts hem..
Kamrat Mördare
Leva Och Låta Dö
Ur Dödlig Synvinkel
älskade spion
Liknande böcker:
Kevin & Schröder 2 - D..
 B. Danielsson
Svindel och svek
 H. Sigander
Requiem på Dimön
 M. Lindstein
Mytomanen
 S. Sarenbrant
I spindelns nät
 L. Lippman
Lösning i London
 L. Deighton
Nattviol
 N. Leavy
Den yttersta rättvisan
 D. Öhrlund
Jungfrustenen
 M. Mortimer
Nattens vittne
 H. Kritz

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerÅskbollen

 
Författare: Ian Fleming
Genre: Thriller
Utgivningsår: 1961
ISBN: 9780099576952
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Åskbollen, (eng. titel Thunderball) den nionde i en serie romaner om agenten James Bond, skrivna av Ian Fleming. Boken kom ut på engelska första gången 1961. Den filmades som Åskbollen med Sean Connery 1965, och som Never Say Never Again 1983, också då med Connery i huvudrollen. Terroristorganisationen S.P.E.C.T.R.E. introduceras i boken. Handlingen utspelas i England och Bahamas.

Bonds chef M tar del av Bonds senaste hälsorapport där en läkare rekommenderar två-tre veckors total abstinens för Agent 007 på grund av omåttligt bruk av nikotin och alkohol (60 cigaretter och en halv flaska sextio-sjuttio-procentig sprit om dagen). M skickar därför Bond till kuranstalten Shrublands.

När Bond kommer tillbaka från Shrublands har han aldrig mått bättre och är laddad med energi. Han har dragit ner på rökningen, lagt om diet helt och är redo för nästa uppdrag. Då får MI6 ett meddelande från den nya terroristorganisationen S.P.E.C.T.R.E. om att de, genom att muta piloten, har kapat ett NATO-plan innehållande två atombomber. SPECTRE hotar att med bomberna utplåna en hel storstad om inte en miljard pund i guldtackor utbetalas till organisationen. Kravet är riktat mot Storbritannien och USA.

Piloten, NATO-spanaren Giuseppe Petacchi, tar ner planet på havet utanför en Bahamas-ö och dödas av SPECTRE direkt efter slutfört uppdrag. Planet göms på havsbotten och de två atombomberna förs till båten Disco Volante som ägs av SPECTRE-mannen Emilio Largo.

James Bond skickas till Bahamas för att utreda saken. Han får hjälp av sin vän Felix Leiter som skickats dit av CIA. Bond träffar Emilio Largos älskarinna Dominetta "Domino" Vitali, som är syster till NATO-spanaren. När hon får reda på att brodern dödats, vänder hon sig mot Largo och hjälper Bond.

Bond och Leiter meddelar sina fynd till högkvarteret för Operation Åskbollen och får stöd av besättningen på amerikanska atomubåten Manta med att skugga Disco Volante och ta atombomberna när de fraktas från gömstället. Men SPECTRE har en hel styrka med grodmän som bevakar transporten och ett vilt undervattenskrig utbryter.

Affären kallas Operation Omega av SPECTRE. Britternas och amerikanernas motattack går under namnet Operation Åskbollen efter det tekniska namnet på den övre delen av de svampmoln som följer en atombombsexplosion.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Åskbollen :


Lock24 2016-03-18 06:43

Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Åskbollen


  Köp boken som film på cdon: