bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Den lycklige prinsen
Dorian Grays porträtt
Lord Arthur Savile's C..
Spöket på Canterville
Teleny: eller Medaljen..
The Birthday of the In..
The happy prince
The Happy Prince and o..
The importance of bein..
The picture of Dorian..

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerLord Arthur Saviles brott och andra berättelser

 
Författare: Oscar Wilde
Genre: novellsamling
Ämnesord: spöket på canterville
Utgivningsår: 1962
ISBN: 9127554406
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Medelbetyg: 2,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Lord Arthur Saviles brott och andra berättelser :


ElinLeticia 2004-08-18 18:29
Denna lilla samling består av tre berättelser; "Lord Arthur Saviles brott", "Spöket på Canterville" samt "Miljonär som modell". Den första handlar om en man som får en ohygglig spådom (och därefter tvingas ta konsekvenserna av denna). "Spöket på Canterville" är troligtvis den mest kända av novellerna och berättar om det brittiska spöket Canterville som misslyckas att skrämma en odrälig amerikansk familj. Slutligen är "Miljonär som modell" en präktig liten historia som visar att god moral alltid leder till goda resultat.

Av dessa tycker jag helt klart att "Spöket på Canterville" är den bästa. Den är humoristisk, elak och sorglig. För sin tid var den antagligen ytterst nyskapande och den läses med en antydan till leende än idag. Tyvärr blir det aldrig mer än en antydan. Jag fann den här samlingen ganska medioker, även om jag helt klart gillade Wildes sköna och lite småbitska språk. Jag ger den en trea.
Betyg 3

stigh 2005-10-27 14:13
”Lord Arthur Saviles brott” är en novellsamling som förutom titelnovellen också inrymmer ”Spöket på Canterville” och ”Miljonär som modell”.

”Lord Arthur Saviles brott” handlar inte helt oväntat om en man vid namn Arthur Savile och hur denna konfronteras med en spådom som säger att han inom kort kommer att begå ett mord. Jag tycker att det tydligt framgår att Wilde vid skrivtillfället tagit starka intryck och inspirerats av amerikanen Edgar Alan Poe såtillvida att Wilde liksom Poe blandar stringent logik med den totala absurditeten. Resultatet är dock enligt mitt tycke ett fullkomligt misslyckande. Wilde lyckas inte alls (tillskillnad mot Poe) med att få mig som läsare att köpa framställningen, huvudpersonens agerande känns enbart frånvänt, verklighetsfrämmande och därför löjligt. Inte ens språket får godkänt…det känns som att novellen författats av en omogen tonåring. ”Spöket på Canterville” är betydligt bättre men långtifrån bra, återigen tycker jag mig märka Poe’s inflytande men berättelsen känns likväl anmärkningsvärt platt. Det enda intressanta med denna novell är den plötsliga perspektivbrytningen i mitten varefter händelserna plötsligt utgår från spökets perspektiv. Den sista novellen ”Miljonär som modell” är en riktig plattityd vars andemening är att ädelmod vinner i längden.

Sammanfattningsvis tycker jag att den här novellsamlingen är högst medioker (gränsande till dålig). Hade en okänd person lämnat in den till ett förlag tvekar jag på att den hade blivit utgiven.
Betyg 2

Maddin 2008-03-05 17:44
Spöket på Canterville var väl egentligen den ända som var något å ha. Men den ligger också på gränsen till underänt
Betyg 2KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Lord Arthur Saviles brott och andra berättelser


  Köp boken som film på cdon: