bokrecensioner boktips

Roman med kokain

Författare: M Agejev
Genre: Klassiker
Ämnesord: filosofi, depression, psykologi, ungdom
ISBN: 9170549958


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Roman med kokain är berättelsen om den unge Vadim Maslennikovs sista år i livet. År 1919, endast nitton år gammal, hittas han död på en gata i Moskva. Dödsorsak: en överdos kokain.

Bland hans få efterlämnade tillhörigheter finns ett manuskript med titeln "Burkevits vägrade". Det är Vadims testamente, hans egen obarmhärtiga beskrivning av hur han utvecklas från förhoppningsfull gymnasist, till skoningslös cyniker, för att sluta som dödsdömd kokainist ...

M. Agejev är ett av den moderna ryska litteraturens mysterier. Möjligen är det en pseudonym, förnamnet är okänt. Den mytomspunna "Roman med kokain" utgavs för första gången i början av 1930-talet vid ett exilförlag i Frankrike. Romanen är ständigt aktuell och kom ut på nytt i Frankrike senast år 2003.
Medelbetyg: 4 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Roman med kokain :
2004-08-18 17:09
Berättelsen om den unge Vadim Maslennikovs sista år i livet är tecknad med skärpa och Agejevs konturburgna beskrivningar av drogberoende och av en kokainist förvirrade och tvångsneurotiska tankegångar är fascinerande. Jag tycker vidare att Agejevs skildring känns påtagligt självbiografisk, inte minst beroende av de detaljrika barndomsskildringarna. Den avslutande filosofiska utläggningen om hur människans sinnesstämning helt avgör, och fungerar som stimuli, för de efterkommande gärningarna är mycket intressant och förmodligen romanens verkliga höjdpunkt. Avslutningen känns dock väl abrupt och det tycks nästan som om författaren inte kunnat förmått sig att i detalj beskriva Maslennikovs slutliga förfall. Agejevs huvudperson är hursomhelst en av de mest osympatiska och känslokalla litterära gestalter som jag kommit att stöta på. Berättelsen har vissa beröringspunkter med Bulgakovs novell ”Morfin” även om kvalitetsskillnaderna är stora (till Bulgakovs fördel).

Betygsmässigt en trea, varken mer eller mindre.
Betyg 3
2005-03-08 14:53
utmärkt
Betyg 5
2006-05-27 20:42
Bra. Kanske för att mitt intresse för Ryssland är ganska stort. Att man inte vet vem författaren är gör på något sätt boken spännande redan innan man vänt första bladet.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Roman med kokain
Liknande böcker:
Livet på landet
 F. Reuter
Den glada vetenskapen
 F. Nietzsche
Ute i världen
 M. Gorkij
Bror Och Syster
 G. Eliot
Jude The Obscure
 T. Hardy
August Strindbergs Inf..
 F. Göranson
Boken om te
 K. Okakura
Lille Lorden
 F. Hodgson Burnett
Wuthering Heights
 E. Brontë