bokrecensioner boktips

De osynliga

Originaltitel: De usynlige
Författare: Roy Jacobsen
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2015
ISBN: 9789113060484


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I ett kargt klimat i ett nordnorskt kustområde utspelas Roy Jacobsens nya roman, som blivit en makalös försäljningsframgång i hemlandet och av många hyllats som hans bästa bok. Det är en roman som baseras på verkliga händelser mellan 1913-1928 och platsen är den vackra ön Barrøya som ligger vid Helgelandskusten.

Här bor Hans Barrøy, 35 år, hans hustru, hans åldrande far och hans lilla­syster Barbro som inte tycks duga mycket till. Men det här är romanen om Ingrid, som vi får följa från dagen hon döps fram till tjugoårsåldern då hon blivit en stark och självständig ung kvinna. Av sin mor får hon lära sig att sköta ett hushåll, av sin far får hon lära sig vad det innebär att växa upp på en ö och vad naturen förväntar sig av människorna där.
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av De osynliga :
2015-09-23 14:59
En stillsam och vacker roman om en familjs slit för uppehället på en ö i dåtid.
Betyg 4
2016-01-30 16:32
Familjen kämpar på för att klara sig. När föräldrarna faller ifrån, tar barnen vid på ett sätt som både överraskar och imponerar. Boken är kanske lite småtråkig i början, men den blir mer fängslande allt eftersom.
Betyg 4
2023-01-05 16:35
De osynliga , Roy Jacobsen 2013 i översättning av Staffan Söderblom

På den lilla karga ön Barrøy i norra Norge bor Hans med sin familj, deras liv består av hårt arbete som svetsar dem samman. Man vill lämna efter sig något som är bättre för nästa generation. Nya tider tränger sig på, men de boende på ön dras hela tiden tillbaka till sitt. Ingrid som är tre är här kommer mer och mer att bli huvudpersonen.

Jag hade lite svårt att komma in i boken, inte förrän i andra halvan släppte svårigheterna att urskilja de olika karaktärerna. Det var som om det var ön som var huvudpersonen, där människorna hade biroller, ett ovanifrånperspektiv . Kan så här i efterhand förstå syftet, att lägga en grund för det som komma skall i de efterföljande romanerna.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till De osynliga
Liknande böcker:
En vilsen själ
 G. Redin
Ensam i världen
 M. Sandemo
Nickelpojkarna
 C. Whitehead
Aldrig ensam
 Å. Hellberg
De ofrälsta
 R. Harris
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen