bokrecensioner boktips

Ånger

Författare: Roy Jacobsen
Genre: Roman
Ämnesord: psykologi, kärlek, far-dotterrelation
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789113043593


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Hans Larsen är 72 år då han kommer ut ur fängelset. Under hela sin tid som inlåst har han haft ett oöppnat brev från dottern. Nu läser han det. Trots att han får veta att dottern Marianne bor i samma stad med sin dotter beslutar han sig för att det bästa han kan göra är att hålla sig undan. Han tänker att hon har det bättre utan honom.

Så träffar han oväntat en kvinna och flyttar in i hennes stora villa. Livet leker, han upplever en ny vår, ser på framtiden med tillförsikt. Dottern vet däremot inte ens om att han blivit frisläppt. Men en dag tar nyfikenheter över och Hans ber en man spionera på dottern och barnbarnet. Utan att han vet om det har hans dotter börjat lägga ihop ett och ett - snart rör de sig i cirklar som kommer allt närmare varandra. Kanske finns där en väg till försoning och kanske göms där ett litet mirakel i vardagen.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ånger :
2013-04-23 17:28
Bokrecension
Författare: Roy Jacobsen
Titel: Ånger
Originaltitel: Anger
Översättare: Staffan Söderblom
Antal sidor: 263
År: (2012)
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113043593
Roy Jacobsen, född 1954 i Oslo, debuterade 1982 och fick sitt stora genombrott med romanen Segerherrarna (1991) som bland annat belönades med svenska Ivar Lo-priset. Både den och vikingaromanen Frost (2003) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Med uppväxtskildringen Underbarn (2009), vilken på många sätt anknöt till Segerherrarna, befäste han sin plats som en av de nordiska författarna. Roy Jacobsen är ledamot av Norska Akademien och bosatt i Oslo.
Staffan Söderblom, född 1947, är författare och en av våra mest aktade översättare från norska. Bland de författare han översatt kan nämnas John Erik Riley, Thorvald Steen och Einar Økland. Källa: (Norstedts).
Efter att suttit i fängelse i tio år släpps 72-årige Hans Larsen ut. Hans dotter Marianne bor med sin dotter Greta i samma stad, men Hans bestämmer sig för att inte kontakta henne. Han tänker som så, att hon vill väl ändå inte ha någon kontakt med mig. Han förälskar sig i den nyblivna änkan Agnes och flyttar in i hennes stora villa.
Parallellt med Hans berättelse får vi möta hans dotter Marianne och hennes dotter Greta. Marianne tror att fadern ska sitta inne ett par år till och har inga tankar på att han är frisläppt. Vi får följa deras vardag och tankar om varandra som är berättade med en hel del ångest. Dialogerna är lite annorlunda och innehåller mycket djup. Det är en stilistisk och gripen skriven roman. Fina gestaltningar och metaforer. Jag tyckte det var en fin roman, men innehöll inte den spänning som jag tycker om.

Betyg 3/5
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Ånger
Liknande böcker:
Två systrar
 J. Bengtsson
Stormberget
 L. Marklund
Mousa varats mysterium
 B. Lundberg
Trolsk som pärlan
 V. Andrews
Skriften i vattnet
 J. Lindqvist
Ett år
 E. Flygare Carlén
Röd som rubinen
 V. Andrews
Ensam i världen
 M. Sandemo
Rött, vitt & kungligt..
 C. McQuiston