bokrecensioner boktips

Vasadrottningen

Författare: Karin Tegenborg Falkdalen
Genre: Fakta
Ämnesord: krig, mord, historia
ISBN: 9789187263163


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Katarina Stenbock var endast sjutton år när hon blev bortgift med den nästan fyrtio år äldre Gustav Vasa. Äktenskapet blev barnlöst men Katarina kom sina många styvbarn nära även om dessa relationer också innebar en del osämja. Efter makens bortgång skulle änkedrottningen få uppleva Vasatidens många intriger, krig och konflikter om den svenska tronen.
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Vasadrottningen :
2015-08-31 10:22
Karin Tegenborg Falkdalen har skrivit en faktaspäckad bok om Katarina Stenbock, tredje hustru till Gustav Vasa och sedan under närmare 60 år änkedrottning av Sverige. Som aktiv maktspelare under fem kungar var hon uppenbarligen en personlighet av rang. Boken är därför spännande, i synnerhet de avsnitt som specifikt behandlar Katarinas förhållande till släkten och i synnerhet till andra kvinnor. Då ges det en inblick i en värld som är en annan än den som gängse skildras i historisk litteratur. Men dessa glimtar är ganska få, och inramningen är trots allt den storpolitiska. Därför blir bilderna av Erik XIV, Johan III och Karl XI nästan mer levande än de av änkedrottningen. Förmodligen är det en förklarlig följd av bristande källmaterial.

Men läsvärt är det ändå.
Betyg 3
2015-12-20 14:05
Katarina Stenbock var 17 år när hon gifte sig med Gustav Vasa och blev Sveriges drottning. Katarina levde i en turbulent tid under inte mindre än sex olika Vasa-kungar. Hon lyckades skapa nära relationer med flera av kungabarnen och fick vara medlare mellan kungamakten och den egna släkten inom högadeln. Katarina bistod flera kvinnliga släktingar i samband med förlossningar och annat.

Karin Tegenborg Falkdalen lyfter fram det kvinnliga perspektivet i sin biografi över Katarina Stenbock. Hon klargör att äktenskapen arrangerades utifrån olika styrkeförhållanden och maktspel och hade inte med kärlek att göra. Ett exempel är Katarina själv som blir bortgift vid 17 års ålder med Sveriges kung Gustav Vasa som är nästan fyrtio år äldre än hon själv.En mycket bra och läsvärd biografi.

Betyg 4
2017-03-26 16:37
En mycket välskriven biografi över Gustav Vasas tredje hustru och hennes tid.
Betyg 4
Liknande böcker:
Hundraårskriget
 D. Harrison
Nordiska sjuårskriget..
 K. Harrison Lindbergh
Barcelona : Katalonien..
 T. Gustafsson
Franska Revolutionen
 D. Harrison
Rogers rangers
 B. Nelsson
Mordet på Gustav III
 D. Harrison
Samma Författare: