bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
I tiden
Tillhör
Liknande böcker:
Orkidébarnet
 C. Lagerberg Thunes
En vinter i Stockholm
 A. Pleijel
Varför dansa foxtrot n..
 I. Hynes
Fånga fantasin
 N. Roberts
En vision av ljus
 J. Riley
Rubens skulle ha älska..
 I. Hynes
De polyglotta älskarna
 L. Wolff
Nu är jag ung hela mit..
 C. Kjellsson
På Y-fronten intet nyt..
 P. Eriksson
Kvinnan och björken
 K. Boh-Berglund

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker


     

Ett så starkt ljus

 
Författare: Lyra Ekström Lindbäck
Genre: Roman
Ämnesord: depression, psykologi, kärlek, framtid, ungdom
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789175791029
 
Romantik:  5
Lärorik:  2
Sorglig:  2

Direktlänk till boken hos Bokus

CDON.COM

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Köp på tradera


En förälskelse rinner i väg mellan fingrarna. Och så ännu en. De försvinner innan de ens har ägt rum, och lämnar Sara med huvudet brusande av en formlös sorg.
Joanna, den karismatiska skådespelerskan, vill inte riskera sitt ansikte för att komma henne nära. Barndomsförälskelsen Linnéa är en outtalad kärlekshistoria utan början eller slut.
Sedan träffar Sara C. Och plötsligt får känslorna av begär och paralysering nya, oanade dimensioner.

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:
Mellansdagsrea hos adlibris upp till 70% rabatt!

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ett så starkt ljus :


d@ddydj 2015-07-09 10:04
När Högsta Domstolen i USA röstade för samkönade äktenskap i år gick uttrycket ”Love is love” som något av en löpeld i massa kommentarfält. Och när det enbart kommer till fenomenet kärlek är den visserligen densamma mellan människor. Vi blir förälskade, vi känner begär, ibland blir vi besatta, ibland vill vi mer än den andra och ibland mindre. Men samtidigt skriver Lyra Ekström Lindbäck hur kontraproduktivt det blir att enbart fokusera på kärleken: ”Typ att all kärlek är vacker kärlek, vilket bara osynliggör att vi existerar i det här samhället på olika villkor”. För när behöver heteropar oroa sig för att bli misshandlade, höra smädelser, se äckel i andra människors ansiktsuttryck, när de öppet visar ömhet för varandra, håller varandra i hand, kysser varandra?

”Ett så starkt ljus” är en efterlängtad och fantastisk skildring om kärlek bortom heteronormen. Det är en roman som marginaliserar själva heterosexualiteten. Begreppet heteropar (istället för ordet par som är förunnat resten) blir ett underbart exempel som visar på hur kategorisering skapar marginalisering och ett annorlundaskap, fastän det heterosexuella i själva verket är norm men inte i Ekström Lindbäcks värld där det icke-heteronormativa får utgöra det normativa.

Läsandes ”Ett så starkt ljus” fick mig ofta att tänka på Lena Anderssons ”Egenmäktigt förfarande”. Huvudpersonen Saras kamp för att uppnå tvåsamhet får i vissa fall sådana proportioner av besatthet att tankarna automatiskt går till Esters desperata försök att få Hugo att falla för henne. Lena Andersson skapade ett så slagkraftigt porträtt av den obesvarade förälskelsen att det kommer bli svårt för andra författare att inte bli jämförda med henne, såvida de inte har något unikt att komma med. Men det har Ekström Lindbäck.

”Ett så starkt ljus” är något av en generationsroman för de som flyttat för att kunna vara sig själva, för de som längtar och trängtar efter kärleken, för de som väntar på att livet ska börja och för de med ångesten över att det inte blir mer än så här. Som Ekström Lindbäck skriver: ”Mitt liv är det i alla fall, och det händer oavsett om det finns någon handling”.
Betyg 5

Skriv egen bokrecension till Ett så starkt ljus

 


Köp boken som film på cdon: