bokrecensioner boktips

K-dagen och vägen vidare

Originaltitel: Warday
Författare: Whitley Strieber & James Kunetka
Genre: Science-Fiction
Ämnesord: filosofi, depression, krig, politik, hälsa, religion, framtid, vetenskap
Utgivningsår: 1984
ISBN: 9118523129


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Först hade det skämtsamt kallats "Stjärnornas krig" - USA:s projekt att bygga upp en ogenomtränglig rymdskärm mot kärnvapenraketer. 1988 är försvarssystemet under full utbyggnad. Sovjet ser maktbalansen hotad och skjuter ner en av de amerikanska rymdfärjorna. På sekunder accelererar krisen mot katastrofen. Kriget varar i 36 minuter. Sedan är både den ryska och den amerikanska krigsapparaten krossad. Väldiga områden i supermakternas länder är sönderbrända, förgiftade. Miljoner och åter miljoner människor är döda; men ännu fler bör strålningsdöden inom sig. Den dagen då Amerika och Sovjet sopades bort från den politiska kartan kom helt enket att kallas Krigsdagen: K-dagen. Fem år efteråt ger sig två överlevande ut på en resa över hela den amerikanska kontinenten för att få en klar bild av den faktiska situationen i deras land - nyhetsförmedlingen är ännu nära obefintlig. Deras rapport från ett kollapsat välfärdssamhälle är i varje detalj ett ohyggligt dokument: om svält, farsoter, laglöshet, mutationer och icke minst den "selektiva" sjukvården. Det är en med stilla saklighet helt övertygande bild av en framtid som kan bli vår, när som helst nu.

Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av K-dagen och vägen vidare :
2015-05-18 20:22
Så skedde till slut det kärnvapenkrig vi alltid fruktat sedan tillkomsten av kärnvapnet. Men vad vi trodde skulle bli slutet på hela mänskligheten, visade sig bara vara slutet på två stormakter: USA och Sovjetunionen (boken har alltså några på nacken). ”K-dagen och vägen vidare” beskriver vad som hände härnäst i USA, efter att elektroniken kollapsat, när radioaktiviteten blev något att leva med, när dödstalen gick om födelsetalen.

Jag kunde inte sluta tänka på alla de resurser vi har idag, åtminstone i västvärlden. Jag tror aldrig någonsin förr så många haft tillgång till så mycket. Men att tro att detta är en självklarhet känner man inte på något sätt efter att ha läst ”K-dagen”. Bara något som den digitala eran vi befinner oss idag är fruktansvärt skör. Ändå förlitar vi oss så mycket på det digitala, det går nästan inte att leva såvida man inte är uppkopplad på något sätt; tydligast åskådliggörs det i hur vi väljer att förlita oss på pengar i form av en abstrakt sifferkombination istället för något handfast. Det är även genom det digitala vi är uppkopplade till hela världen och har så lätt till kommunikation – e-post, SMS, facebookchat, mobiltelefoni. Hela världen idag är enda elektronik som vi inte vet hur vi kan leva utan, såvida vi inte tvingas till det.

Fast det digitala är i slutändan ändå något av en lyxvara. Men vad ska man göra när miljontals i befolkningen är drabbade av strålskador och till följd av en kvarvarande radioaktivitet fortsätter människor att drabbas samt våra efterkomningar till följd av mutationer i den kvarvarande befolkningen. I boken blev man tvungen till selekterad sjukvård, där enbart sjuka människor som ansågs kunna bli friska gavs vård. Det låter hemskt och går tvärtemot dagens vård. Men när resurser blir en bristfråga och man åter vill bygga upp ett samhälle kommer det behöva fattas beslut som egentligen ingen vill uttala högt.

Vad som gjorde mig mest illa till mods var det politiska efterspelet. USA blev beroende av andra statsmakter som inte var drabbade och som därmed hade ett övertag vilket de inte drog sig för att utnyttja – en maskerad välvilja.

”K-dagen och vägen vidare” kändes förvånansvärt aktuell, trots att den är över 30 år gammal. Och på något sätt ännu mer aktuell idag när vi så lätt kan förlora så mycket mer än för 30 år sedan. Boken manade oss till att sluta se oss oförmögna att själva åstadkomma förändring och att aktivt göra motstånd mot sådant vi vet är fel och förödande. Kanske är jag pessimist, men 30 år senare tror jag detta budskap också kommer ses i efterdyningarna av en katastrof. Men det hoppfulla är människan som varje dag fortsätter att leva och hoppas på det bättre. Det var ju det ändå det sista som var kvar när Pandoras ask stängdes – hoppet.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till K-dagen och vägen vidare
Liknande böcker:
Uppdrag Hail Mary
 A. Weir
Nightflyers
 G. Martin
Code Walkers
 S. Laguna
Oxygen och Aromasia
 C. Lundin
Use of Weapons
 I. Banks
Stjärndamm
 L. Wilderäng
Stjärnfall
 L. Wilderäng
Consider Phlebas
 I. M. Banks
The Separation
 C. Priest
Samma Författare: