bokrecensioner boktips

Bokhandlaren i Kabul

Författare: Åsne Seierstad
Genre: Fakta
Ämnesord: Afghanistan, religion, krig
Utgivningsår: 2002
ISBN: 9170010420


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Våren efter talibanernas fall i Afghanistan tillbringade den norska journalisten Åsne Seierstad hos familjen Khan i Kabul. Bokhandlaren i Kabul är hennes skildring av denna tid, av en familj som söker sin plats i det nya Afghanistan i kampen mellan det morderna och det traditionella. Det är berättelsen om ett land där dammet från ruinerna ligger tjockt, men också om en gryende vår och om ett folks försök att befria sig från en historia fylld av krig och förtryck, i hopp om ett bättre liv.

Utdrag ur boken:
Skilsmässa var aldrig något alternativ för Sharifa.Om en kvinna kräver skilsmässa har hon nästan inga rättigheter. Barnen följer mannen, han kan rentav förvägra henne rätten att träffa dem. Hon blir en skam för familjen, ofta utstött, och alla ägodelar tillfaller mannen. Sharifa skulle bli tvugen att flytta hem till en av sina bröder.
Medelbetyg: 3,26 (31 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Bokhandlaren i Kabul :
2003-11-14 23:51
Åsne Seiserdal tillbringar en tid hemma hos familjen Kahn i Kabul. Där mannen styr alla i familjen med järnhand och ingen vågar trotsa hans order.Det känns frustrerande att tänka på att det är en "riktig" historia och inte en uppdiktad roman. För kvinnosynen är inte den bästa. Men det är intressant att läsa om vad som händer i Afganistan efter att talibanstyret har fallit. rekomenderas strarkt.

Betyg 4
2003-11-15 10:07
En skildring av en Afghansk familj där ett stark patriarkisk styre råder, både inom och utan för hemmets väggar.
En grym och upprörande berättelse!

Åsne Seierstad har skrivit en viktig roman byggd på fakta.
Trots kritik från "vissa" håll är boken lysande!
Förmodligen hade en manlig kollega till Åsne tolkat situationen annorlunda? Eller?
Betyg 5
2003-12-06 10:52
En bra "dokumentation" om hur det är att leva i ett land, i en familj, där
traditionerna styr mer än förnuftet!
Betyg 4
2004-01-13 15:19
Otroligt bra beskrivning av livet dår borta, fantastisk insyn i hur det är att vara kvinna eller man i Afganistan, läs den och bli klokare!
Betyg 4
2004-02-01 14:08
Boken är jättebra och läsaren får en bra syn på hur andra människor lever men eftersom ingen kan skriva exakt vad den ser på grund av att våra åsikter färgar vårat synsätt kan man inte ta allt ordagrant. Det är också mycket svårt att sätta sina tankar till ord så att det blir rätt.
2004-02-28 18:51
(Även kallad Åsnehandlaren i Seierstad ;) Mycket intressant och ganska underhållande bok. En motsvarande bok borde skrivas för varje etnisk grupp på jorden... Kan inte du ta tag i det? ;)
Betyg 4
2004-03-05 10:44
Åsne Seierstads bok känns ganska torr. Jag hade förväntat mig att den skulle vara mycket bättre. Visserligen lyfter den fram kvinnoförtycket under talibanerna bra. Men ändå känns det som om hon missar stora delar och istället litar blint på bokhandlarens berättelse. Jag skulle istället rekommendera alla som är intresserade av denna fråga att istället läsa boken "till Afganistan kommer gud bara för att gråta".
Betyg 2
2004-03-05 14:48
Det var den sämsta boken jag har läst. Jag gillar sådana här böcker men den här kändes inte riktigt äkta, men det beror nog på att hon var en utomstående som skrev om ett land. Jag fastande inte helt enkelt.
Jag rekomederar att läsa Mitt förbjudna ansikte som är skriven av en afghanska som kallar sig för Latifa, den är mycket bättre och där får man verklign läsa hur kvinnorna är förstryckta.
Betyg 1
2004-05-24 19:36
"Bokhandlaren i Kabul" är journalisten Åsne Sierstads högst aktuella bok om en familj i Afghanistan, som hon gästade den första våren efter talibanregimens fall. Åsne berättar enkelt en historia om verkliga människor i landet och om
deras vardag. Den historiska realiteten, både det förgågnas våldnader, sovjetisk övermakt, inbördeskrig, talibanväldets blinda raseri och okunskap tecknas
upp utifrån skeendena i individernas liv. Åsne riktar en viss kritik mot kvinnobehandlingen i familjen och landet, som hon dock betonar inte är fast förbunden med religonen, utan snarare med kultur och samhälle. Åsne dömer inte, hon visar oss vardagen och låter oss själva dra slutsatser och göra Ställningstaganden. Hennes bok är ingen frågeställning utan ett konstanterande.

Jag själv upplever boken bra men oerhört frustrerande att läsa. Möjlighet till förändring känns avlägsen och ökar känslan av vanmakt. Åsnes bok är en läsvärd bok om verkligheten bakom tidningsrubrikerna och om offrens fortsatta framtid. Det är ingen bok som avses förklara historiens skeende, men leder ändå varsamt in läsaren i historiens snårskog och under skuggan av terrordåden 11 september 2001.
2004-06-21 21:17
en bok som borde läsas av fler personer. öppnade mina ögon.
Betyg 4
2004-07-06 13:12
Lite ojämn, inget riktigt flyt i berättelsen. Jag tycker det märks att Åsne är mer journalist än författare.
Men beskrivningarna av kvinnornas situation är oerhört intressanta och skrämmande.
Betyg 4
2004-07-14 14:15
Jag skall erkänna att jag blev mäkta provocerad av den här boken. Inte av bokens innehåll i sig, men av berättelserna. Åsne Seierstad har fått utstå mycket kritik i Norge efter att boken gavs till "bokhandlaren" i en engelsk version av en "Se och Hör" journalist, och kritiken är enligt mig helt obefogad. Snygg walraffing.

Själva författartalenten till Åsne saknas dock. Hon har ett dåligt flyt i boken, språket är monotont och det är allt för många upprepningar.
Betyg 3
2004-08-19 20:23
Det märks att Åsne Seierstad är utrikescorre för boken är skriven på ett "journalistiskt" sätt mer än vad kanske en etablerad författare skulle ha gjort. Däremot är den läsvärd och spännande och man får en bra inblick i afghanskt liv och leverne. Det märks att Åsne verkligen har varit där mer än som en vanlig turist, för boken är full av små detaljer som höjer läsupplevelsen. Jag kan dock förstå kritiken mot boken, bla av bokhandlaren själv, men tror ändå att Åsne skildrar livet i Afghanistan såsom hon upplevt det helt enkelt. Helt klart läsvärd och intressant!
Betyg 4
2005-06-06 22:29
Har precis läst den och, visst, det är ett angeläget ämne, det är ett jätteviktigt dokument och en bok som ligger rätt i tiden.
Problemet är att det märks så väl att det är en journalist som skrivit, hon står för "långt bort" och betraktar, jag skulle ha gett mycket för små inlägg om hur hon själv behandlades som utomstående, som journalist och som kvinna.
Att läsa "bokhandlaren..." var som att läsa en SO-bok. Inte otrevligt, inte oangeläget, men helt utan överraskningar.
Betyg 3
2005-06-07 14:53
Leila är en flicka med några slags drömmar. Hon vill bli lärarinna i engelska, lämna byn, kanske till och med landet. Hon får träffa ministern för att få de nödvändiga stämplarna (grym byråkrati + korruption) för att få licens att vara lärare. Sedan förhörs hon på Koranen förstås och klarar frågorna trots att de försöker sätta dit henne. Sen får hon en kemifråga som hon inte alls kan och hon frågar om de inte ska testa hennes engelskakunskaper. De ler hånfullt: Då skulle du ju kunna säga vad som helst! De kan inte själva engelska... Det är en skriande brist på lärare, ändå sitter de där och gör allt för att hon inte ska klara testet. "Där de intellektuella borde finnas är det tomt" säger huvudpersonen, bokhandlaren i Kabul.

Visst märks det att Åsne Seijerstad är journalist och inte litterär författare, men det hon berättar är så intressant att jag bortser från det.
Betyg 4
2005-07-23 21:27
En intressant och lärorik bok.
Betyg 3
2005-08-10 16:21
Det är intressant och skrämmande att läsa om barnens och kvinnornas ställning i Afghanistan. Samtidigt som man måste förfäras över hur männen tyranniserar kvinnorna märks det hur kvinnorna själva accepterar sitt beroende och sin underlägsenhet. Ingen förändring kan ske förrän kvinnorna förstår att de är värda lika mycket som männen.
Det värsta är egentligen hur stor skvallret och förtalets makt är.
Betyg 3
2005-08-16 22:17
I och med denna bok, så märker man att Åsne Seierstad egentligen är en fullblodig journalist.
Med journalistiska drag skildrar hon skickligt livet i Kabul - om människoöden som har olika slut och början...

Denna bok är ingen lättläst skönläsning - utan det är en bok som rapporterar om verkligheten.

Jag blev varken inspirerad, häpen eller ens glad av att läsa boken... Bokhandlaren i Kabul var ganska intetsägande.
Betyg 2
2006-03-03 13:01
Boken är förvånadsvärt intetsägande trots dess viktiga ämne. Stundtals var den så tråkig att jag funderade på att sluta läsa den. Jag läste dock klart den och konstaterade att jag aldrig riktigt kom in i karaktärerna, vilket gjorde mig frustruerad eftersom dom borde varit starka.

Jag ångrar inte att jag läste boken då den verkligen fick mig att tänka på hur det kan vara i andra kulturer. Men det är ingen bok jag rekommenderar, det måste finnas andra böcker som tar upp ämnet bättre. Flytet och spänningen saknades helt.
Betyg 2
2006-05-04 22:05
En bok som lika gärna kunde ha lämnats oskriven. Seierstad utgår helt från sin västerländska syn på världen och skriven utan någon som helst förståelse för islamsk kultur.
Betyg 1
2006-05-24 10:41
En inblick i en familjs liv i Afghanistan efter talibandernas fall. Visst språket är inte fulländat men jag berörs ändå av kvinnoförtrycket och traditionernas makt. Boken väcker tankar och funderingar inte bara om livet i Kabul utan även mitt eget liv. Vilka av mina invanda beteenden och värderingar borde jag se över?
Betyg 4
2007-04-18 09:41
De finns vissa som tycker att Åsne Seierstad hängde ut denna familj utan att tänka på följderna för att tjäna kosing, och visst, så här i efterhand har de kanske en poäng. Men det betyder inte att detta inte är ett spännande och läsvärt dokument över en stad, ett krig, en kultur och framför allt en familj.
Betyg 4
2007-07-31 22:18
Intressant!!
Betyg 3
2008-09-11 16:20
Ett lite torrt reportage om kvinnornas situation i Kabul.
Betyg 3
2009-07-24 19:33
Jag blev så arg när jag läste boken. Ett patriarkiskt samhälle där kvinnor betraktas som egendomar och dubbelmoralen råder, blev Afghanistan för mig. Hur har ett land som i början av civilisationen varit ledande kunnat förbli där?

Jag måste säga att jag inte blev förtjust i boken. De korthuggna berättelserna och journalistspråket har gjort att boken saknat ett litterärt värde för mig.
Betyg 2
2009-09-17 21:54
Det är, som andra recensenter påpekat, ett reportage och inte en roman. Bortsett från dess litterärt värde, tycker jag att det är en intressant och viktig skildring av liv i Afghanistan.
Betyg 3
2010-12-25 11:39
Jag har läst åtskilliga böcker om Afghanistan nu, och i och med en fördjupningskurs i skolan läste jag "Bokhandlaren i Kabul" av Åsne Seierstad. Tidvis chockerande, tidvis fänglande, tidvis frustrerande - men rakt igenom en äkta skildring, men likaså en skildring från ett västerländsk perspektiv. Ibland känns kritiken för blind och lovorden av USA och västvärlden för varma. Fortfarande en stark och intressant inblick i en vanlig Afghansk familjs liv, men en aning blekt berättad.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Bokhandlaren i Kabul
Liknande böcker:
Korstågen
 D. Harrison
Den siste gudfadern
 J. Follain
Ungernrevolten
 A. Szulc
Kalmarunionen
 D. Harrison
Finden
 D. Harrison
Kampen om Afrika
 A. Karlsson
Dracula
 K. Harrison Lindbergh
Josef Stalin
 D. Harrison
Kalmarkriget 1611-1613
 K. Harrison Lindbergh