bokrecensioner boktips

Stockholmaren

Författare: Ivar Lo-Johansson
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, politik, hälsa, humor, historia, kärlek, ungdom, stockholm 1920
ISBN: 9789174513936

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Stockholmaren behandlar samma tidsperiod och bearbetar samma erfarenheter som i Kungsgatan, men böckerna är ändå väldigt olikartade. Stockholmaren är obehaglig och uttrycker i långa stycken villrådighet och självförakt. Men också en absurd humor, som tävlar med Fellinis.
Författarens möte med den döde Dan Andersson beskrivs i Stockholmaren. På natten den 17 septemper, 1920, efter det att nyheten om Dan Anderssons förgiftningsdöd på ett hotell i Klara stod att läsa i stockholmspressen, sökte sig Ivar Lo-Johansson ut till Karolinska institutets bårhus, som hyste diktarens döda kropp. Han lyckas få en poliskonstapel att släppa in honom. Äntligen får han beskåda den diktare han dyrkat men aldrig fått möta som levande

Utdrag ur boken:
-Hallå där, det är nån som ska byta ut några djävla formulär, skrek en vaktmästare.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Stockholmaren :
2015-02-02 19:19
Att läsa Ivar Lo-Johanssons bok Stockholmaren är som att få en bit historia. Men inte bara detta utan även en del humor t.ex om hur det gick till när olika ledningar och rör skulle grävas ner i gatan.
Jag kunde se framför mig när Ivar Lo drog sin kärra på Stockholms gator. Boken är lättläst och ger en mersmak att vilja fortsätta läsa Ivar Lo-Johanssons övriga självbiografiska böcker.
Betyg 3
Liknande böcker:
Vardagar
 U. Lundell
Jag kan ha fel och and..
 B. Lindeblad
Prästungen
 G. Tunström
Självporträtt
 J. Sartre
Första världskriget
 D. Harrison
Knutbyflickan
 L. Kuling
Lindas bästa/värsta
 L. Skugge
Henry Kissinger inför..
 C. Hitchens