bokrecensioner boktips

Jackaroo

Författare: Cynthia Voigt
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kärlek, spänning, ungdom, äventyr
Utgivningsår: 1987
ISBN: 9780689864353


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3,25 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jackaroo :
2004-08-07 22:02
åh! Här kommer ännu en recension av en historisk roman! Men denna gång dyker vi djupare ner i sagor och gammal folktro. Vi befinner oss i England, kan vara sen medeltid, i en gammal stuga. I ett skåp finner värdshusvärdens dotter Gwen en dräkt. En dräkt som en gång i tiden har tillhört Jackaroo, hjälten från sagornas tid.

Gwen, som i byn är känd som en argbigga med en mkt vass tunga, ser hur folk plågas av fogdens tunga skatter, hunger och orättvisor. Hon, som själv har mat för dagen, varma kläder och en någorlunda bra framtid, känner med de mindre lyckligt lottade, och beslutar sig för att ge dem lite tro på framtiden genom att ta dem tillbaka till sagornas tid. Hon ikläder sig dräkten, och hjälper så många hon kan.

Men hon inser snart att överheten inte vill ha en sagohjälte lös, och plötsligt jagas hon av jarlens soldater. Skall hon lägga tillbaka dräkten där hon fann den och aldrig mera rida som Jackaroo, eller skall hon fortsätta hjälpa människorna med risk för sitt eget liv...?

Boken tar upp situationen för vanligt landsbygdsfolk, sagor och sägners betydelse för att ge tröst när de har det svårt, samt förhållandet mellan överheten och vanligt folk. Boken är detaljrik i beskrivningarna av både människor, hus, kläder mm, och ger en bra bild av storyn.

Boken läste jag första gången när jag var i 12års åldern, och då hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Efter en ny genomläsning, som jag befarade skulle kännas mindre fasthållande, håller den fortfarande måttet. En mkt välskriven bok som ger en härlig efterklang. Jag kan inte rå för det, men engelsk medeltid ligger mig varmt om hjärtat!
Betyg 3
2004-12-09 12:00
ännu en historisk roman.
jag bara älskade den här boken, den var väldigt väldigt spännande och man bara läste... kände inte hur fort det gick ... hehe det tog mig faktiskt bara 4 dagar att läsa den. jag läste den nån gång i åttan, ganska länge sen ... men eftersom jag har läst många böcker om kvinnor förr i tiden (kvinnor som vågade vara annorlunda, snarare hjältinnor) så tycker jag den här en av dom bästa jag läst.
Betyg 4
2006-04-02 13:36
Längesen jag läste den här... Men jag tyckte om den, fast ingen av mina större favoriter.
Betyg 3
2009-08-03 20:46
Hej,
en historisk ungdomsbok som jag tyckte var en bra story.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jackaroo
Liknande böcker:
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Där vassen viker
 L. Edgarsson
Den blå gardinen
 S. Nilsson Bassell