bokrecensioner boktips

Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig. Om mitt liv samt om Dolores &

Författare: Elin Boardy
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789174294330


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mary Jones historia är berättelsen från Skattkammarön om Long John Silver, pirater och papegojor, sedd ur kökspigan Marys perspektiv. Det är 1700-tal och en engelsk landsortsflicka tvingas av fattigdom att ge sig ut för att finna en tjänst, hamnar i Bristol och knackar på dörren till krogen Kikaren, som drivs av Dolores och hennes make, ingen mindre än självaste Long John Silver. De ska bli hennes herrefolk och familj. Dolores lär Mary läsa och skriva och det är hon som ger Mary dagboken och uppdraget att teckna deras historia. Mary Jones berättar om sitt liv i dagboken - hur hon skickades bort av sin syster som inte längre kunde ta hand om alla föräldralösa syskon, hur hon får arbete på Kikaren och så småningom, medan åren går, blir mer som en dotter än en kökspiga för Dolores och Silver. Mary Jones historia är ett utsnitt ur en stor klassisk roman där perspektivet är vänt och kvinnorna får kliva fram framför männen. Nu får vi möta arbetet i köket, kroppens alla hemligheter och intimiteter, rädslan för våldet i en rättslös värld, kärleken och sorgen.
I Mary Jones historia är det Mary som talar med en klar och egen röst, helt fristående från både Long John Silver och Skattkammarön.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig. Om mitt liv samt om Dolores & :
2015-01-07 14:40
Ger oss berättarglädje och fantasi. Lite svår i början innan jag begrep hur det hängde ihop. Mary börjar skriva i sin dagbok i blå huset på Hispaniola strax efter Silvers död. Hon berättar om sitt liv där och det tidigare livet på krogen Kikaren i Bristol. Här är kvinnorna i centrum vilket jag gillar.
Betyg 4
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne
Samma Författare: