bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
Barnets Kroppsspråk
 E. Howard
Factfulness
 H. Rosling
Farewell to Reality: H..
 J. Baggott
Kvantbiologi: vetenska..
 J. Al-Khalili
Kvantsprånget - från k..
 R. Renström
Astronomi - en bok om..
 C. Lagerkvist
Relativity: The Specia..
 A. Einstein

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBibelkoden

 
Författare: Michael Drosnin
Genre: Fakta
Ämnesord: religion, vetenskap
Utgivningsår: 1998
ISBN: 9175881896
 
Spänning:  5
Lärorik:  5

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Tre israeliska forskare vid Hebrew University i Jerusalem, Doron Witztum, Eliyahu Rips och Yoav Rosenberg, har gjort en överraskande upptäckt som de redovisat i den respekterade tidskriften Statistical Science 1994. Vad de funnit är att i den hebreiska originaltexten av Bibeln (Gamla testamentet) finns en till synes kodad skrift inlagd! Genom att utesluta alla mellanrum och skiljetecken i texten, så att den blir en enda lång sammanhängande bokstavsrad - så som det sägs att den ursprungliga skriften en gång sett ut - och sedan hoppa över ett bestämt antal tecken i olika riktningar i texten, kan man liksom i en kodad text läsa uppgifter om historiska händelser ända fram till vår egen tid! Den dolda texten skulle ha legat där sedan skrifternas tillkomst för omkring 3000 år sedan. Det rör sig om en enkel kod, men den har inte kunnat knäckas förrän nu, med hjälp av datorprogram.

Dr Eliyahu Rips, som är matematiker, anser att koden finns i Bibeln med 99,998 procents säkerhet.

Den amerikanske journalisten Michael Drosnin, tidigare vid Washington Post och Wall Street Journal, som är ateist av judisk härkomst, fick höra talas om koden och beslöt sig för att göra en undersökning. Han lärde sig hebreiska och ägnade fem år åt saken. Sin slutrapport ger han i boken The Bible Code (Simon & Schuster, 1997). Boken har väckt en enorm uppmärksamhet och blivit en världsbästsäljare.

I den till synes kodade texten nämns en lång rad personer och händelser - hundratals, kanske tusentals, ingen vet ännu. Napoleon finns med, liksom den ekonomiska depressionen, som började 1929, andra världskriget med Roosevelt, Churchill, Stalin och Hitler - den senare illsammans med orden "nazist och fiende" och "ond man" - månlandningen med Armstrongs berömda ord, ett litet steg för en människa men ett stort steg för mänskligheten, Watergate med orden "president fick sparken", förintelsen av judarna, Hiroshima och året 1945, mordet på Kennedy och namnet på hans mördare, Gulfkriget med Saddam Hussein, ja alla större världshistoriska händelser, och även en del mindre. Uppfinnare och deras uppfinningar nämns också - Edison, Marconi, bröderna Wright och så vidare, liksom konstnärer som Homeros, Shakespeare, Rembrandt, Picasso, Beethoven och Mozart. Newton nämns - hans namn korsas av ordet "gravitation". Einstein är med - hans namn är korsat av orden "en ny och utomordentlig förståelse".

Detta var bara ett litet urval.

Redan Isaac Newton trodde att Bibeln innehöll dold, kodad information. I Bibeln berättas nämligen om en förseglad skrift, som skall bli synlig i de yttersta dagarna. Newton lärde sig hebreiska och ägnade en stor del av sin tid åt att försöka finna den hemliga skriften - men han lyckades inte. Först i nutiden, i datorernas tid, har det varit möjligt att knäcka koden och få tillgång till texten. Det synes alltså som om den skrivits för att kunna upptäckas med hjälp av datorer i vår tid.

Den dolda skriften kan naturligtvis inte finnas där, egentligen - den beskriver ju händelser som inträffat långt efter det att Mose på Sinai berg mottog Moseböckerna från Gud. Men matematiker vid Harvard, Yale och Hebrew University har ansett sig kunna bekräfta att skriften verkligen existerar. Det finns tydligen en hemlig kod i Bibeln, säger de.

Händelserna och personerna beskrivs kortfattat men exakt. Det är inget mångtydigt som hos Nostradamus.

Drosnin skriver i The Bible Code att han kollat allting i sin egen dator i det han utnyttjat två olika program, bland annat det som dr Rips har använt.

Drosnin själv fann i den kodade texten bl a Yitzhak Rabins namn och korsat med detta orden mördare och mörda samt det hebreiska året 5755 (1995-1996). Han varnade premiärminstern, eftersom namnen Anwar Sadat, John och Robert Kennedy finns nämnda i Bibeln på samma sätt, med även mördarnas namn nämnda. Den 4 november 1995 bekräftades texten genom mordet på Rabin. Man hittade då också i den kodade texten namnet på hans mördare, Amir.

Mordet skingrade alla tvivel som Michael Drosnin hade. Nu visste han att Bibeln berättade sanningen.

Bevisen finns i boken, där texten avbildas, skriven med hebreiska bokstäver, men den kan ju endast läsas av dem som förstår hebreiska.

Medelbetyg: 2,33 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Bibelkoden :


johannes74 2004-08-04 13:25
Väldigt intressant om koder gömda i bibeln. Tre forskare upptäcker märkliga sammanhang med händelser i och runt Israel.

Att bokens författare är ateist gör inte boken mindre trovärdig!

Rekomenderas skarpt!!

Svindlande tankar far runt i skallen som missiler efter att ha läst den här boken!!
Betyg 4

pontus 2004-08-04 19:12
Kom igen,
teorin om bibelkoden har motbevisats hur många gånger som helst, det är bara båg. Läs t.ex. den här recensionen av boken i Skeptical Inquirer: http://www.csicop.org/si/9711/bible-code.html
Jag kan naturligtvis inte säga något om bokens litterära kvaliteter.

koala_75 2005-02-02 17:56
Jag blir bara sänkt när jag läser denna bok. Jag Vet inte om det finns någon sanning i den, men författaren försöker på alla sätt och vis övertyga läsaren. Låg blir jag då det bara står om katastrofer, nöd och Harmageddon.
Jag är nära nog att ge den en etta men det är dock en intressant tanke i boken. Tanken på om man kan förhinda en profetia om man vet den i förväg. Det sätter lite fart på tankarna. Men annars en helt onödig bok för min smak
Betyg 2

axel-nelson 2006-02-28 00:37
Med den metod som författarna använt, går det att förutsäga mordet på Olof Palme eller färgen på nästa skjorta som Kungen tänker köpa, genom att läsa Sveriges Rikes Lag eller Rutiga Kokboken.
Betyg 1KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Bibelkoden


  Köp boken som film på cdon: