bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
It was on fire when I..
 R. Fulghum
Street Cat Bob
 J. Bowen
Här är mitt liv
 L. Holmqvist
Timme för timme dag fö..
 C. Peters
Ända in i märgen
 A. Taesler
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink
När två världar kollid..
 B. Lindholm
Vägen ut
 H. Martinson
Den tyske officerens h..
 E. Hahn Beer
Hundhistorier
 J. Herriot

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerNew Delhi - Borås

 
Författare: Per J Andersson
Genre: Biografi
Ämnesord: humor, religion, natur, kärlek, spänning, äventyr
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789175032757
 
Spänning:  5
Romantik:  6
Humor:  6
Lärorik:  7
Sorglig:  4

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En alldeles fantastisk sann historia

Som en skimrande saga är berättelsen från verkliga livet om Pradyumna Kumar som föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Han kallar sig Pikej. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: "Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken".

Profetian följer honom genom livet. Men motgångarna är svåra och många gånger tvivlar han.

På konstskola i New Delhi lär han sig att teckna porträtt. Varje kväll står han i en park för att rita av människor och få ihop till brödfödan. Hans liv är fyllt av kontraster - ena stunden svälter han och sover på gatan, i nästa blir han bjuden hem till premiärminister Indira Gandhi som vill att han ska måla hennes porträtt.

En kväll när Pikej som vanligt står i parken och tecknar kliver en ung blond kvinna fram i ljusskenet vid staffliet. Lotta von Schedvin har rest med folkvagnsbuss från Borås och känt sig dragen till Indien sen hon var liten. Hon är född i oxens tecken, tänker sig en framtid som musiklärare och familjen äger skog i södra Sverige.

Så börjar denna hisnande kärlekshistoria. Chansen att de två ungdomarna ska återses när Lotta har rest hem till Borås igen är minimal. Om det inte vore för en begagnad damcykel av märket Raleigh. Cykeln tar Pikej landvägen mellan Asien och Europa. Trots umbäranden och oändliga motgångar trampar han envist vidare västerut.

Idag är Pikej och Lotta gifta och har två barn. De bor tillsamman i det gula trähuset vid skogen i Sjuhäradsbygden utanför Borås. Pikej har arbetat som bildlärare och Lotta är fortfarande musiklärare på Engelbrektsskolan i stan.

"New Delhi-Borås" lär oss att allting faktiskt är möjligt. Verkligheten överträffar dikten och kärleken övervinner allt. Det enda som behövs är tillförsikt, envishet och en begagnad cykel.

Författaren Per J Andersson är resejournalist och Indienkännare och har bl a grundat resemagasinet Vagabond.

"En osannolik, fantastisk berättelse med ett lyckligt slut."
Aftonbladet

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av New Delhi - Borås :


IssaS 2014-06-03 09:29
Men vilken fin berättelse och vilken fin människa man får följa. Jag gillar verkligen den här boken; att man får lära sig om kastsystemet i Indien, om att resa från New Delhi, genom olika länder, ex Iran och Turkiet och fram till Österrike, Danmark och Sverige. Och att få följa en persons inställning till livet och människorna. Bra beskrivet av författaren också olika miljöer, färger, ljud, dofter.
Betyg 4

bonadea 2018-11-27 10:21
Jätte fin berättelse och allt ska vara sant. Väldigt intressant att läsa om Indien hur det är att leva i ett kast samhälle. Pikej tillhör de kastlösa dvs de som är längst ner i samhället, men han vägrar acceptera sitt öde....
Rekomenderar
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till New Delhi - Borås


  Köp boken som film på cdon: