bokrecensioner boktips

Juvelskrinet

Författare: Jan Mårtenson
Genre: Deckare
Utgivningsår: 2014
ISBN: 9789146225355


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Juvelskrinet är den 42:a Homandeckaren av genrens mästare Jan Mårtenson!

"Bingo", sa Erik. "Bolin. Tsarens hovjuvelerare."
Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren i Gamla stan, har bett sin kollega Eric Gustafsson att värdera ett magnifikt smycke som hans flickvän Francine har ärvt. Hon har också dokument som hävdar att andra smycken från det ryska imperiet gömdes i ett palats i Sankt Petersburg under revolutionen.
Homan blir inbjuden till ett jubileum i sin gamla skola, med anor från 1300-talet och där Olaus Petri en gång var elev. Bland hans klasskamrater finns Leif Carlson, som utgjorde ett problem både för sig själv och för skolan, men som numera är framgångsrik affärsman i Ryssland och handlar med olja och naturgas. Han sitter dessutom på viktig, hemlig information om Rysslands energipolitik som kan få stora konsekvenser för omvärlden.
Men han har problem. Han anklagas för förskingring, och vädjar till Homan om hjälp för att komma undan ett dödshot.
Så försvinner Leif Carlson spårlöst. Sista gången någon såg honom var han ombord på flickvännen Ludmillas lyxyacht Red Lady.
Motvilligt dras Homan in i en härva av mord, korruption och rysk maffia som sträcker sig från dagens Stockholm till den epok då oskattbara föremål skapades av världens skickligaste juvelerare för det kejserliga palatset i Sankt Petersburg. Och han får hårdhänt lära sig att den som inte ger sig in i leken inte heller behöver dra sig ur ?

Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Juvelskrinet :
2014-05-27 16:07
Ok ! Hela boken känns lite lagom.
Betyg 3
2017-07-02 17:38
Min första Homandeckare och min förtjusning var först stor. Så originell handling och huvudpersonen sympatisk. Hans och vännen Eriks föreläsningar var i längden lite tröttande. Jag fann ut att boken var utmärkt godnattläsning. Får se hur det blir med fortsättning. Alla kan laddas ner som e-böcker från bibblan.
Betyg 3
Liknande böcker:
Bankrånarna
 R. B. Parker
Sherlock Holmes versus..
 A. Conan Doyle
De som dör först
 A. Marinina
Stjärnfall
 F. Mellvig
Liket i biblioteket
 A. Christie
Ödesmark
 S. Jacksson
Innan molnen kommer
 M. Jungstedt