bokrecensioner boktips

Gubbe och katt: en kärlekshistoria

Författare: Nils Uddenberg
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, psykologi, humor, natur, kärlek
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789127134096


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Det här är berättelsen om hur Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv.


Med mycket humor och självdistans berättar Nils Uddenberg om hur tillvaron förändrades sedan Kissen flyttat in i huset i Lund. De känslor hon väcker överraskar honom. Han blir förälskad i denna gråbrunspräckliga lilla dam, som snart också sover i hans säng om natten.


Med sin bakgrund som psykiater kan Nils Uddenberg inte låta bli att fördjupa sig i Kissens själsliv. Har den humor? Är det ens rimligt att tillskriva den mänskliga känslor? Och den kanske knepigaste frågan av alla: Är vår lilla kisse överhuvudtaget intresserad av den gemenskap med henne som vi lägger ner så mycket möda på att bygga upp?


Illustratör: Ane Gustavsson

Medelbetyg: 4,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Gubbe och katt: en kärlekshistoria :
2014-05-03 17:03
Jag älskar katter. Jag är en kattmänniska.

Denna bok fungerar utifrån ovanstående perfekt på mig men dessutom kan jag identifiera med Nils Uddenbergs historia då jag själv varit med om detsamma.

När jag bodde hemma hos mina föräldrar så lyckades en hemlös katt sakta men säkert arbeta sig in i vårt hjärta och hus. Inledningsvis försöker man intala sig att man inte bryr sig men till slut är man helt försvarslös och inser att man blivit förälskad i denna lilla varelsen.

Det är en lättläst bok som man slukar i ett nafs och den blir extra intressant genom att Nils Uddenberg är docent i psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning vilket gör att han tar samvaron med sin katt till nya nivåer och tankar.

Ane Gustavsson illustrationer är dessutom underbara.
Betyg 5
2017-12-14 01:09
Jättemysig bok om en familj som hittar en frusen och hungrig katt på sin tomt.Dom försöker att bli av med katten men bestämmer sig för att ta hand om katten som dom döper till Kissen.
Betyg 5
2021-11-14 08:37
Gubbe och katt, en kärlekshistoria Nils Uddenberg Natur & Kultur 2012

En förtjusande liten kärleksberättelse, skrivet med den största ömhet, men också med ett akademiskt utforskande.

Jag älskar författarens sätt att uttrycka sig, han beskriver sin oro och omtanke om Kissen som gammelmansaktigt, ett ord som rättstavningsprogrammet inte godkänner. Jag blir så förtjust i ordet och det är så jag tycker hela boken är skriven, gammelmansaktigt.

Nils Uddenberg förklarar att han aldrig i livet hade tänkt sig att ha ett husdjur, men en dag satt hon där och sakta men säkert tog hon sig in i hans liv och hjärta. Nils har många funderingar, bl.a. hur en så liten varelse på knappt 3 kg, som ligger hoprullad i hans säng kan ge trygghet, och i sin tur vad betyder han för kissen, mer än mat och sängplats?
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Gubbe och katt: en kärlekshistoria
Liknande böcker:
Gangster Prinsessan
 H. Stommel Olsson
Carl von Linné
 T. Blom
Det är i alla fall tur..
 J. Helgesson
Kåtornas folk
 E. Nordström
Samma Författare: